Cooler Master CK350 review


Cooler Master is geen onbekende op de peripherals markt; muizen, toetsenborden, headsets, Cooler Master maakt het allemaal en vaak voor nog een leuke prijs ook. Vandaag kijken we naar een nieuw toetsenborden van deze fabrikant, die met deze CK350 een mechanisch toetsenbord naar een nog lager prijspunt wil drukken. Door iets goedkopere switches te gebruiken dan de CK550 is dit bord zo’n twintig euro goedkoper dan hun huidige instap-mech.

De Cooler Master CK350 komt in drie varianten op de markt: Outemu Red, Blue en Brown, in deze review pakken we de rode variant. Prijskaartje? Zo’n €60 zal je neer moeten leggen voor dit RGB keyboard van Cooler Master.


Specificaties


Specs en features vanuit Cooler Master:
Uitpakken, bouw & features


De Cooler Master CK350 komt in een typische paarse Cooler Master doos. Op de doos zie je het toetsenbord, een kleine doorkijk naar de vier pijltjes die je ook kan indrukken en rechtsboven staat het type Outemu-switch van het toetsenbord. Uit de doos verschijnt een nette keyboard gemaakt van geborsteld aluminium aan de voor- en bovenzijde, de andere kanten zijn van kunststof gemaakt. Kabel is van rubber en enigszins stug, maakt voor een toetsenbord niets uit.Het toetsenbord geeft gelijk een goede indruk, zo voelt het gebruikte aluminium erg stevig aan en toont het daarnaast zeer netjes en degelijk. Met ongeveer 1100 gram hoort dit toetsenbord niet bepaald tot de lichtgewichten, maar geeft daarbij wel een flink robuuste feeling, een toetsenbord dat continu wegschuift hoef je daarbij zeker niet bang voor te zijn.

Als we iets dichter op de toetsen gaan kijken zien we dat deze niet verzinkt maar bovenop het toetsenbord liggen, bij het aanslaan merk je dan ook geen enkele vering in de behuizing, dit voelt erg goed aan.
Verder zien we gewoon een vrij compleet plaatje: Toetsen zien er stevig uit, gebruikte lettertype is erg duidelijk en met daglicht zijn de toetsen goed af te lezen. De CK350 heeft een functielaag onder de toets met het Cooler Master logo waarmee je de RGB-instellingen en de extra functies kan bedienen, zo kan je bij F5 t/m F8 je volume instellen, muziek pauzeren en het geluid dempen, alleen een functie om nummers door te spoelen mis ik hier. F1 t/m F4 is om te wisselen tussen te personaliseren RGB schema’s, hierover later meer. Als laatste hebben we F9 t/m F12 welke dienen voor standaard zaken zoals de mail en een rekenmachine openen.Overall impressie is gewoon goed, en als ik dan bijvoorbeeld de gelijk geprijsde Logitech G213 erbij pak dan zie je een toch wel een kwaliteitsverschil in het voordeel van de Cooler Master. Ook mooi bedacht is dat je USB kabel op 3 plekken uit het toetsenbord kan laten komen, iets wat we vaker in goedkopere toetsenborden willen zien.


Prestaties


De hier geteste CK350 maakt gebruik van red Outemu switches, waar hij ook nog verkrijgbaar is met blue en brown. Deze verschillen van de veelal gebruikte Cherry MX voornamelijk in prijs, zo zijn de meeste gangbare Cherry MX Red toetsenborden pas vanaf zo’n €120 te vinden, waar deze met Outemu Red daar de helft van kost.


Zijn deze verschillen ook echt merkbaar? Naar mijn mening ligt dat er aan wat je gewend bent, zelf heb ik namelijk altijd vrij eenvoudige rubber dome switches gebruikt, met als duurste model de Logitech G213. Wanneer je overgaat van die switches naar de Outemu Red dan merk je dat verschil wel, want naast dat deze gewoon iets meer geluid maken geven deze Outemu’s wel een veel fijnere aanslag.

De echte verschillen zal je niet merken als je van een goedkoper toetsenbord af komt, als je echter van een wat luxer toetsenbord af komt is dat een ander verhaal. Cherry MX is gewoon wat strakker en consistenter, maar je moet het wel gewend zijn om dat echt te merken. Ook de Cherry fanaten hier waren positief te spreken over het gevoel dat Outemu biedt. Als je het verschil alleen merkt als je er op let, dan is dat toch positief gezien de veel lagere prijs.Verlichting


Het onderdeel wat voor de een echt een big deal is en voor de ander wellicht overgeslagen kan worden is natuurlijk de RGB van dit toetsenbord. Zelf ben ik helemaal hyped als ik iets met RGB voor me zie staan, dit is echter ook niet het belangrijkste onderdeel van een toetsenbord dus zal dit geen gigantische, maar wel een relatieve hoeveelheid bepalend zijn voor de eindscore van de CK350.

Cooler Master zegt zelf dat er geen software is voor dit toetsenbord, alles zou namelijk prima met de ingebouwde controller te bedienen zijn welke je kan gebruiken door de CM toets in een aantal combinaties te gebruiken. Met de pijltjes verander je de helderheid en de kleur van de toetsen, INS en DEL veranderen de mode, PGUP en PGDN passen de snelheid van de modi aan en HOME en END geven je de mogelijkheid zelf een schema te creëren. Met het toetsenbord is dit allemaal prima te doen, toch had iets van software best wel gekund om het net even wat beter te kunnen bedienen.

Mocht je zelf bepaalde toetsen op willen laten lichten in een bepaalde kleur kan dat door de FN + F1 t/m 4 te gebruiken, dan kan je dit volledig gaan personaliseren in bepaalde patronen en kleuren. Overall kleurweergave is trouwens verrassend goed, overdag is het nog best prima te zien en als het iets donker is zie je helemaal dat het er gewoon strak uitziet. Er zijn genoeg lichtschema’s te kiezen van een eenvoudig ademeffect tot een draaiende regenboog en reageren op aanraking, voor een toetsenbord van €60 meer dan je verwacht.

Conclusie


Qua bouwkwaliteit is de CK350 goed in orde, het geborstelde aluminium in combinatie met de kunststof zij- en onderkant geeft een strakke uitstraling en het voelt echt stevig aan, vering bij het indrukken van de toetsen zal je niet zien. De RGB-effecten van dit toetsenbord zijn echt geweldig, vooral voor deze prijsklasse. Als we kijken naar andere toetsenborden in dit prijssegment zoals de Sharkoon Pure Writer dan kunnen deze meestal alleen vrij basic dingen qua verlichting, de CK350 kan echt elke toets apart verlichten met een ruim keuze aan lichtschema’s en het makkelijk wisselen van deze door middel van de functietoetsen. Daarbij is het licht goed fel en ook overdag goed te zien.

Persoonlijk mis ik echter wel de volledige mogelijkheden van mediatoetsen, je kan namelijk wel het volume instellen en muziek pauzeren, maar een toets om nummers over te slaan of terug te spoelen ontbreekt. Voor een grote muziekfan (zoals ik dat ben) is dat wel een gemis, maar dat is ook een consequentie van een betaalbare mech. Let ook op dat je de RGB enkel via het bord aan kan sturen, dus voor perfecte synchronisatie tussen al je onderdelen is dit wel jammer. Aan de andere kant zit er wel heel veel RGB in, en zijn er veel presets voorgeprogrammeerd, dus dat balanceert prima uit. Als laatste vinden we de switches een compliment waard, want het verschil met Cherry is op gevoel beperkt. Beperkt genoeg dat het prijsverschil ons toch doet twijfelen. Sommige budget mechs ontbreekt het echte mech gevoel, maar de Outemu’s voelen toch verdomd goed aan. Dat de CK350 iets goedkoper is afgewerkt en niet zo luxe voelt als een MK750 merken we wel op, er is echt wel wat mooiers te koop, maar gezien je dan al snel tientjes, zo niet het dubbele kwijt bent kunnen we dat de CK350 gewoon niet aanrekenen. Op dit prijspunt is hij ijzersterk.

Uiteindelijke conclusie, kopen of niet? Als je geld over hebt zijn er veel goede borden te koop, maar op dit prijspunt is er weinig wat kan concurreren met de CK350 wat betreft uitstraling, dikke RGB, switch gevoel en prestaties. Deze CK350 valt duidelijk binnen ons budgetsegment wat mechs betreft met zijn €60 en krijgt daarom onze slimme-koop award.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.