Cooler Master CK352 review


Onlangs bracht Cooler Master stilletjes de CK352 uit, een betaalbaar mechanisch toetsenbord met -in hun eigen woorden- “no gimmicks, just game”, oftewel geen poespas maar alleen prestaties. En RGB uiteraard, want je kan niet gamen zonder RGB. Oh en multi-color keycaps om net wat meer op te vallen.

Maar grappen over enige tegenstrijdigheid terzijde, met een prijskaartje van 79 euro is de CK352 wel degelijk betaalbaar, en zoals je op de foto’s zal zien ziet hij er erg leuk uit. Maar is het ook wat?


Als het op betaalbare toetsenborden aan komt zoeken we altijd naar “the usual suspects”, de elementen waar de meeste betaalbare borden op bezuinigen en die tot teleurstellingen kunnen leiden: Matige bouwkwaliteit, matige afwerking, matige switches en/of bezuinigingen op features. Want echt basale fouten, zoals issues met actuaties, ghosting of matige roll-over zien we eigenlijk in geen enkele prijsklasse meer. De bouwkwaliteit en afwerking echter? Dik in orde! Het gros van het frame is plastic met een metalen toplaag die genoeg stevigheid geeft voor een, laten we het een middenklasse ervaring noemen; op 79 euro is het geen concurrent voor een high-end, 150 euro plus toetsenbord, maar hij zet je aan het denken of toetsenborden rond de 100 euro wel de meerprijs waard zijn. Daarbij is de afwerking netjes, de RGB in de switches is prima, je krijgt wat RGB rondom erbij, en de two-tone keycaps geven hem een mooie unieke uitstraling. Het is een klein detail, maar één die dit bord net even uniek maakt.
Wat de switches betreft heeft Cooler Master niet gespecificeerde, non-branded mechanische switches gebruikt in de bekende kleuren. Spijtig genoeg voor Cherry zijn de Cherry-clones inmiddels dusdanig goed dat ze lastig van het origineel te onderscheiden zijn, en je moet echt vergelijkingsmateriaal hebben om subtiele verschillen te ervaren. Ik tik- en game er zo op weg, zelfs met een bredere ervaring, dus ik denk dat voor iedereen die liever niet meer geld uit geeft dan dit zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
Cooler Master houdt het font strak, iets wat ik graag zie

Kijken we naar de features dan zien we eigenlijk het voornaamste verschil met duurdere modellen. Je krijgt geen luxe extratjes zoals volumewieltjes, extra media- of macro keys, USB-passthrough, geen polssteunen, extra keycaps, of andere budget-kostende accessoires. De kabel is eenvoudig rubben in plaats van een fancy braid, en hij is ook niet vervangbaar. Maar goed, met de besparing op de aanschaf kan je prima een polssteun in huis halen natuurlijk. Wel krijg je per-key aanpasbare RGB, want RGB-zones kan natuurlijk echt niet…Conclusie


Daarmee doet de Cooler Master CK352 volgens mij precies wat hij moet doen: hij is prima stevig, gebruikt switches die dicht genoeg bij de Cherry ervaring liggen, laat dure extratjes achterwege maar legt voor een schappelijk bedrag een aantrekkelijk, fijn toetsenbordje op je bureau met een goede basis voor zowel gamen als typen. Hij is net wat chiquer dan wat goedkopere alternatieven van bijvoorbeeld Sharkoon (die overigens ook ontzettend veel waar bieden), dit is een bord dat echt wel goed gezien mag worden, terwijl hij een stuk goedkoper is dan full-RGB alternatieven van concurrerende A-merken; Cooler Master vult dat gat netjes zo.

Ook vergeleken met CM’s eigen CK350 vind ik de CK352 wel aantrekkelijk. Voor een tientje meer krijg je een net iets meer solide bord met een iets leuker design, en de twee kleur keycaps mogen er van mij ook zijn. Dit is geen toetsenbord dat de high-end mechanical markt op zijn kop gaat zetten, maar alles tesamen maakt de CK352 voor mij een prima aanradertje als die pakweg 80 euro voor jou de limiet is voor je nieuwe toetsenbord.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments