Samenvatting


Cooler Master heeft geleerd van hun H500P en zet met de H500M weer een echte dikke high-end behuizing neer zonder significante concessies; eerdere kanttekeningen zijn meer dan uitstekend verholpen en de nieuwe H500 is de titel Editor’s Choice meer dan waardig. Met glas aan alle kanten, uitstekende kabelafwerking zodat alle kanten er ook echt goed uitzien, grote addressable RGB fans voorop -plus- de optie om de voorzijde van mesh te voorzien in plaats van glas, een keurig voorpaneel met o.a. USB Type-C, GPU holder (al werkt die niet op alle GPUs) en addressable RGB controller maken het plaatje compleet.

Kleine verbeterpunten zoals een fancontroller naast de aanwezige RGB controller, en het feit dat Cooler Master hun assortiment los verkrijgbare (degelijke) addressable RGB ventilatoren nog moet uitbreiden, doen niets af aan een hoge score. De prijs is niet laag maar ook verre van onredelijk; voor een addressable RGB controller en wat fans (die hier al in zitten) ben je snel tientjes extra kwijt. Dit is gewoon uitstekend, en Cooler Master laat weer overtuigend zien dat ze echt mee doen de tot 200 euro prijsklasse: 9/10.


Cooler Master H500M review


Cooler Master, de ooit ogenschijnlijk on-onttroonbare kastenbouwer waarvan de laatste generaties toch een beetje zoekende leek. Laten we er niet omheen draaien: we hebben veel leuke behuizingen gezien, maar de echte ‘win’ zagen we toch niet zo vaak als we hadden gehoopt. De MasterCase 5t duikt dan op in gedachten, maar alles voorbij de 200 euro is toch pittig, zeker gezien de vele degelijke opties in dat segment. Wij zagen de charme van de H500P wel in: RGB, opvallend design, en ondanks dat de koelprestaties veelvuldig werden uitgelachen blijf ik erbij dat wanneer ik een Vega 64 systeem koel en stil kan houden je niet te veel moet mekkeren.

De H500P was verder ook geen onverdeeld succes, want de plastic elementen lieten ook wat te wensen over. Terug naar de tekentafel gingen ze, om vervolgens met een H500 Mesh White aan te komen zetten (die review komt er overigens ook aan). Leuk, beter, maar om nog altijd omringd door dermate veel uitstekende cases dat het wachten op het grote succes nog niet helemaal gedaan was.

Wat wij toen nog niet wisten is dat Cooler Master ondertussen nog veel verder was met een nog dikkere H500 variant, de H500M die wij vandaag gaan bekijken. Weg plastic, oftewel glas aan vier kanten. Bye bye RGB, hi addressable RGB met ingebouwde controller, en wat nou “twee USB poorten is genoeg” frontpanel met 4x USB 3.0 en Type-C USB. Wacht, glas aan de achterkant toont lelijke kabels? Hop, een nog beter kabelmanagementsysteem dan ook maar. Kortom, toen wij de eerste details zagen waren we er even stil van. En vandaag mogen we uitgebreid praten over onze ervaringen met de case die hier onlangs arriveerde.

Prijskaartje? De MSPR is 199 euro, wat je er vermoedelijk de komende tijd voor zal betalen. Koeler Meester kennende verwachten we dat die de komende maanden nog wel een stukje zal zakken, zeker als het product succesvol blijkt.

 

Specificaties



De buitenkant


Doos, netjes, stevig, met de case in een grote zak. Hebben we vaker van ze gezien, prima idee.



Eerste indrukken: DAMN. Enerzijds herkenbaar als een H-serie opvolger, maar dan in elk opzicht vanaf het eerste moment veel indrukwekkender. Dik glas, plastic elementen netjes afgewerkt, mesh voorop (let op: bouwen we zo om naar glas) keurig afgewerkt, en de ietwat donkerdere kleurstelling van de H500M spreekt ons erg aan. Het “Less is more” concept wat de laatste jaren populair bleek laat Cooler Master duidelijk links liggen, dit is nog altijd een case voor mensen voor wie het wel een onsje meer mag zijn.







Afwerking van het uitstekende I/O paneel met vier USB 3.0, USB Type-C, audio en de RGB LED controller knop is eveneens uitstekend, en het plastic aan de bovenzijde van de eerdere H500 heeft plaatsgemaakt voor glas. Daar worden we blij van.


Onderop: grote poten, filtertje op het PSU, en een klein filtertje vooraan wat enige opzameling onderop tegengaat.



Achterop: weinig opvallends daar. Verstelbare fan, mogelijkheid tot verticale GPU wat redelijk gangbaar begint te worden, verder ‘gewoon’ ATX.


En dan de andere kant, ook hier strak glas. Licht getint wat normaliter een draak is met kabelmanagement, maar daar hebben ze goed over nagedacht. Mooi contrast vergeleken met de meeste stalen zijpanelen in elk geval.


De binnenkant


Sluitmechanisme van beide vensters spreekt ons ook aan. Kwartslag met de schroevendraaier waardoor het paneel een klein stukje open valt, en daarna trek je hem zo uit het frame. Praktisch, veilig, aantrekkelijk. Licht getint glas vinden we in de regel wel een prima keuze, oogt wat netter dan geheel helder glas, verbergt de meest opzichte ‘lelijke’ elementen, maar geeft je genoeg om te showen met een beetje verlichting erin.



Het voorpaneel is gewoon goed. Plastic uiteraard wat meer flex dan staal, maar dit design kan niet (betaalbaar) in geheel staal; geen minpunt in elk geval. Pluspunt: je kan het mesh deel losschroeven en het meegeleverde glazen voorpaneel erop schroeven als je dat wilt. Die keuze is gewoon een hele fijne plus.






Nogmaals even het bovenpaneel, die er tegenwoordig pas af komt nadat je één duimschroef loshaalt: prima.


En zo resteert het frame waar de twee gigantische 200mm addressable RGB fans.


Intern: hey, da’s best strak! PSU cover met een verwijderbaar klepje voor lange radiatoren, een meegeleverd universeel pomp bracket voor custom waterkoeling, twee 2.5” installatieopties op die cover, en de rechterkant die veelal toch vrij lelijk is is hier strak afgewerkt. We zien ook de GPU holder uit de 5t zijn terugkeer maken. Chassiskwaliteit van deze Cooler Master is ook gewoon uitstekend, geen kritiek aldaar.





Nou ja, beetje kritiek dan, want achterin zit gewoon een zwarte fan. Dat had toch ook een addressable RGB unit moeten zijn.


Harde schijven zijn van beide kanten te benaderen, en kudos voor een degelijke slede constructie waarin de schijven ook gedempt hangen.



Achterop dan: noice! Bijna volledige afwerking waarbij je enkel wat SSD’s in het zicht kan hangen als je dat wilt. Onder het onderste klepje vinden we de RGB controller. Die heeft twee RGB kanalen uit, maar de voorste ventilatoren zitten op een splitter plus je krijgt een extra splitter voor twee headers. Wij splitsten die vervolgens weer op voor vijf ventilatoren, dus een extra strip kan vermoedelijk ook nog wel, maar we weten niet zeker op welk moment een eventuele split-exercitie op zal houden.




Onze build


Als Cooler Master met een addressable RGB kast aan komt zetten dan moeten we natuurlijk meer addressable RGB toevoegen. Oftewel:
– Cooler Master MasterAir MA410M (Addressable RGB)
– Cooler Master MasterAir nogwat ventilator met addressable RGB
– ASUS ROG Maximus X Hero
– Intel Core i7-8700K
– ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080
– Corsair Vengeance RGB
– Samsung 960 PRO 1TB
– Seasonic Focus Gold 650W


Achterop valt weinig te zien: voeding onderin met de fan naar beneden. Bracket-op-PSU systeem is inmiddels een bekende, maar wel fijne manier van installeren.


Verder inbouwen is natuurlijk makkelijk, ruimte zat, en kabels stop je eenvoudig genoeg weg. We vinden de ruimte aan de rechterkant wel ietwat leeg, maar dat is natuurlijk de consequentie van luchtkoeling in plaats van een dikker waterkoeling, of nog mooier: custom water waar deze case toch duidelijk ruimte voor heeft. Helaas bleek de GPU holder niet echt handig voor onze Strix kaart vanwege de ventilator die daar net wat uitsteekt en precies op die plek zit. De meerwaarde ervan hangt dus nogal af van de door jou gebruikte GPU.


Achterop is kabelmanagement fantastisch. De goot is groot genoeg om de meeste kabels in te dumpen, en vervolgens tikken we de covers erop en zien we er niets meer van. Dat ene hoekje dat we over het hoofd zagen had ook prima onder de cover gekund, dus wat dat betreft echt niets klagen. Uiteraard de vraag hoe dat gaat als je de build helemaal vol knalt met custom water, maar we zien vooralsnog ruimte genoeg. En ja, dit is de foto met kabelmanagement af, geen herhaling van de foto met de kast leeg.






Netjes toch? Veel opmerkingen komen we tijdens het bouwen niet tegen, veel makkelijker dan dit komt het niet. De vele covers en dergelijke vereisen iets meer schroefjes dan , maar die maken de ervaring niet complexer en we nemen ze graag voor lief. Let vooral op dat je moederbord de benodigde dubbele USB 3.0 header en een Type-C headers heeft om alle USB poorten te gebruiken. Tegenwoordig genoeg te vinden, maar voor een oudere build wellicht lastig.



Prestaties


Zoals vaker moeten we duidelijk stellen dat de prestaties grotendeels afhankelijk zijn van de door jou gekozen onderdelen, en dat het ook vooral zaak is om te zorgen dat jij er gelukkig mee bent. Wij kunnen wel stellen dat de temperaturen met een gesloten voorkant afdoende zijn voor een 8700K plus Vega 64 combinatie, maar het mag duidelijk zijn dat een koelingfreak daar geen genoegen mee neemt.

We hebben een vergelijking gemaakt tussen CPU temps, GPU temps en geluidsproductie wanneer de behuizing geen voorpaneel heeft, het mesh frontje, en met het glazen front. We hebben daarom ook bewust gekozen voor een luchtkoeler waarvan de prestaties redelijk, maar niet extreem zijn, om de behuizing echt wel het harde werk te laten verrichten. Vergeet daarbij niet te onthouden dat ook de open bench prestaties van die processorkoeler niet extreem goed zijn.






Temperaturen zijn gedelta’d op 23 C ambient. Dus in absolute termen in een 23C omgeving / intake temperatuur.

Wat ons betreft een duidelijk beeld. Wij vinden het glas zelf mooier, en de temperaturen zijn nog altijd keurig en helemaal niet gek veel hoger. Niet onverwacht zijn die iets beter met de mesh voorzijde, en nog wat beter zonder voorzijde, maar de keuze om de ventilatoren wat verder te verzinken zodat zelfs met glas nog aardig airflow via de zijkanten mogelijk is pakt volgens mij niet verkeerd uit. Opvallend is wellicht dat de mesh opstelling nipt stiller bleek, wat mogelijk is doordat een directe airflow minder geluid veroorzaakt dan één onder een hoek. Hoe dan ook: significant verschil is het zeker niet en we kunnen ook opmaken dat in beide gevallen de demping ten opzichte van ‘open’ beperkt is.

Het enige wat wij zelf preferen is de optie tot een echt onhoorbare build, en wat dat betreft merken we dat de 200mm ventilatoren, plus de losse RGB ventilatoren van Cooler Master overigens, toch net niet zo ver te dimmen zijn als luxere 3rd party fans waar we normaliter addressable RGB in aantreffen. In de stille stand blijft het absoluut bescheiden, maar een beetje airflow blijf toch altijd net hoorbaar. Ik lig er niet wakker van, maar je hoeft in de avonduurtjes niet naar het LED effect te kijken of de PC aanstaat (en gelukkig kan je die uitzetten, want een donkere kamer wordt anders een disco).

Showcase


En hier gaat het natuurlijk om, het addressable RGB feestje. Met de controller kan je tal van kleureffecten laten weergeven, naast de standaard RGB-alles optie zien we een handjevol verschillende effecten, van bescheiden tot epilepsieopties, plus de optie om gewoon één kleur af te stellen ontbreekt ook niet. Nog meer effecten of programmeerbare effecten zou nog een verbeterpuntje kunnen zijn voor de toekomst, maar het ontbreekt je vooralsnog ook niet aan mogelijkheden en het feit dat zowel de drie case fans als koelers hun effecten in sync doen is natuurlijk ook gewoon een plus. Kleine credit nog voor de MA410M en het interne RGB effect, al zijn dat puntjes voor het CM ecosysteem en niet specifiek de H500M. Mocht je willen kan je de RGB controller omzeilen en het moederbord de controle over laten nemen, maar we wachten liever op meer addressable RGB effecten in moederborden; voorlopig geven we de voorkeur aan de meegeleverde hardware controller.

Kleine video-demo:

Open zijkant, glazen front:






Gesloten zijkant, glazen front. Toch wel onze favoriet:


En dan met mesh voorzijde:






Punten voor visuals? Voor ons wel. Niet op foto’s te zien, maar vooral de soepelheid van de effecten en kleurovergangen worden we oprecht blij van.


Conclusie


In onze ogen zocht Cooler Master een beetje die overtuigende win. Niet alleen een overtuigende “Yes, dit is em!” case, maar vooral ook één die de concurrentie weer even wakker zou schudden. Genoeg mensen zullen die eerste emotie hebben ervaren met o.a. de Cosmos C700P, de H500P of de MasterCase 5, maar dat laatste onbrak toch altijd een beetje. De nieuwe H500M doet dat echter wel, en vol overtuiging: uitstekende kwaliteit van binnen en buiten, ontzettend vette addressable RGB actie, glas aan alle kanten –en- dat nog op zo’n manier dat elke kant er ook oprecht uitstekend uitziet, en vervolgens zonder inhoudelijk kanttekeningen die het feestje op welke manier dan ook een beetje drukken. De vrijheid om de meegeleverde RGB controller te gebruiken danwel het moederbord het geheel aan te laten sturen is ook gewoon een plus.

Er kan altijd wat beter. Zo had die fan achterin standaard ook gewoon een addressable RGB unit moeten zijn, kom op Cooler Master. Of had er een LED stripje bijgevoegd voor net wat extra actie. Ook vinden we dat voor dit bedrag en gezien de keuze voor 200mm fans een ingebouwde fancontroller het I/O feestje echt compleet had kunnen maken; dat staat chiquer en voorkomt tijd spenderen aan pwm fan profile tweaks. Ook merken we op dat de houder voor de GPU niet op alle GPU’s tot zijn recht komt, en moet je het I/O deel af en toe even met een doekje van vingerafdrukken verschonen. Glas aan de andere kant is eenvoudig schoon te houden, en blijft ook mooier op de lange termijn.

Maar dat zijn maar kleine puntjes op een verder verdomd indrukwekkende case, al moeten we nog wel stellen dat Cooler Master hun los verkrijgbare RGB fans ook kwalitatief nog wat op weet te krikken, want die zijn nog niet op het niveau van deze H500M. Complimenten echter voor de vele zaken die duidelijk verbeterd zijn na feedback op o.a. de H500P en de C700P, bijvoorbeeld dat de covers aan de achterzijde nu veel praktischer zijn, het feit dat we geen bewegende stickers meer zien op de fans, en de meer verzonken fans ook een stuk beter koelen wanneer de voorzijde voorzien is van het glazen deel; de hele ervaring is van aanmerkelijk hoger niveau. Uiteraard blijft ook de vraag of jij dit ook mooi vindt, want Cooler Master gaat zonder meer all out wat opvallende visuals betreft en voor liefhebbers van bescheiden en ingetogen zal dit hem niet zijn.

Zo vaak komen we in conclusies uit bij een “als je dit mooi vindt, dan kan je hier echt wat moois van maken”, en dat is ook gewoon zo voor tal van behuizingen. De keerzijde daarvan is dat je meestal toch wel iets voor lief moet nemen, maar dit is gewoon uitstekend en really, really cool. Hou je van glas? Cooler Master geeft hier een lesje hoe je glas aan vier kanten kan hebben terwijl elke kant er retestrak uit ziet. Hou je van meer koeling? Knal dat mesh voorop, de prestaties doen nauwelijks onder voor een geheel open voorzijde. Ben je gek op RGB? Wat is er nu beter dan een berg addressable RGB actie in je systeem. 199 euro is niet weinig, maar voor een beetje addressable RGB met controller ben je al snel tientjes kwijt aan accessoires. En met de wetenschap dat de prijs de komende tijd nog wel wat zal zakken heeft Cooler Master wat ons betreft eindelijk zijn echte win weer te pakken en is de lastig te verdienen Editor’s Choice award zonder meer op zijn plek. Kleine verbeterpuntjes, maar geen echte concessies wat deze case zelf betreft, en een verdomd tof einderesultaat welke voor glas- en RGB fetisjisten met stip bovenaan de wenslijst mag verschijnen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.