Cooler Master HAF 500 review


De HAF 500 is Cooler Masters nieuwe klassieker, en brengt de HAF-serie weer terug van weggeweest. Deze versie van de case is ontworpen voor extra airflow met de mesh-voorkant en twee 200mm aRGB-ventilatoren. Daarbij is er binnenin de kast een extra fan ter hoogte van de grafische kaart geplaatst om deze vanuit een instelbare hoek van extra koeling te voorzien.

De Cooler Master HAF 500 is voor ongeveer 110 euro verkrijgbaar.


Bouw en afwerking


Eenmaal uitgepakt ziet de HAF 500 er gelijk robuust maar strak uit. Wat je gelijk op zal vallen zijn de twee grote 200mm ventilatoren achter het mesh front-panel. Wat betreft airflow beloofd dat veel goeds. De afwerking is netjes met hier en daar een design-elementje wat een subtiele hint geeft aan de andere kasten van de HAF-serie: robuust en strak. Verder is de buitenkant niet super spannend, het is een prima behuizing met niet al te veel gekke design-fratsen.


En ja wat kan je unboxing experience nou verpesten? Plastic wat tussen het glas en het frame van het zijpaneel blijft zitten…. Best jammer maar met een mesje gelukkig weg te halen.




Cooler Master rust de HAF 500 standaard uit met drie aRGB-fans: twee keer 200mm voorin en een keer 120mm. Daarnaast is er nog een interne fan van 120mm zonder verlichting om de grafische kaart van extra koeling te voorzien.



I/O’s zijn aanwezig, maar niet te uitgebreid: twee keer USB 3.0, audio en USB 3.1 Type-C. Daarnaast is er nog een knop voor power en de RGB-controller. Verder zit er aan de bovenkant een magnetisch stoffilter met daaronder een rail om nog wat ventilatoren te plaatsen.


Verder naar de binnenkant, daar valt gelijk op dat de PSU-shroud niet uit één deel bestaat, wat in dit geval erg handig is. Zo is de PSU-shroud aan de linkerkant met een schroef te verwijderen, en bevindt zich rechts daarvan een bay voor twee snel te verwisselen 3,5″-drives. Achter het moederbord kunnen er ook nog twee 2,5″ drives geplaatst worden.


Handige feature! Een ventilator die je op je grafische kaart (of harde schijven) kan richten.


Zonder de shroud is er nog meer ruimte rondom het moederbord, op deze manier is het ook makkelijker om alle cable-management in een keer goed te krijgen. Eerst schroef je de voeding vast waarna je de kabels via de zijkant naar de goede plekken leidt. Ben je klaar schuif je de shroud weer op zijn plek, vastschroeven en klaar.



In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– G.Skill Flare X F4 16GB 3200MHz-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Het inbouwen van de HAF 500 is geen grote uitdaging. Zoals eerder gezegd is het maken van een beetje netjes cable-management een eitje en omdat er ook genoeg ruimte boven en achter het moederbord is kan je je onderdelen makkelijk kwijt. De gecombineerde RGB- en fan-controller is een welkome toevoeging, pluspuntje voor Cooler Master.




Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans plus de ML120L gebruikt.







Niets meer dan lof voor de HAF 500 van Cooler Master wat betreft temperaturen. Hij houdt zich super koel onder stevige load, en dat met zowel stress op de processor als de grafische kaart, netjes!

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test kijkt voornamelijk naar de demping van een behuizing.



En helaas, tegenover goede koelprestaties staat in dit geval een hele matige geluidsprestatie. De HAF 500 dempt door zijn open voorkant amper geluid en enigszins luidere koelers zal je dan ook flink blijven horen.

Showcase


Tijd voor een beetje show met de HAF 500. Kleurverdeling van de fans is netjes en er zitten zat leuke RGB-schema’s op de ingebouwde controller. Deze kast is dus ook een aanrader voor de RGB-fans onder ons.







Conclusie


De Cooler Master HAF 500 is een relatief nieuw model van het merk en weet goed te scoren. Het is een stevige en nette behuizing met genoeg ruimte voor een mooie ATX-build. Plek voor een flinke grafische kaart is zeker aanwezig, de kast kan namelijk met zijn twee grote 200mm fans de interne hardware erg goed koel houden. Daarbij heeft de case ook nog een extra in hoek verstelbare ventilator aan de onderkant, zo kan je een flinke GPU van net even wat extra airflow voorzien.

Maar jammer genoeg zie je deze goede koelprestaties niet terug in hoe stil de behuizing is, hij is namelijk totaal niet stil. Een ietwat luidere waterkoeler zoals de ML120L, een relatief populair model van Cooler Master, is goed te horen als je naast de behuizing zit en dat is jammer voor een verder zo goede computerbehuizing.

Al met al is de HAF 500 een welkome toevoeging aan het assortiment van Cooler Master. De kast weet goed te presteren en is voor menig liefhebber van een nette ATX-kast met wat RGB-verlichting zeker aan te raden. Let er wel op dat het niet de stilste behuizing in zijn soort is. Bedenk daarom dat je naast de 110 euro die je voor deze kast betaald ook wat geld apart zal moeten stellen voor een stil koelsysteem, al zal dat de pret uiteindelijk niet al te veel moeten drukken.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.