Cooler Master Hyper 212 Black Edition


Soms is het verdomd lastig om alle varianten van een bepaald product bij te houden, en de Cooler Master Hyper 212 serie is mooi voorbeeld van een lastige klant wat dat betreft (nog even en Cooler Master heeft daadwerkelijk 212 verschillende Hyper 212 modellen in het assortiment). De basisversie Hyper 212 gaat al de nodige jaren terug, maar met de ‘Black Edition’ hebben we het toch echt over een gloedje-nieuw model van de koeler-meesters.

Met een prijskaartje rond de 35 euro en een vrij heldere naam weten we in ieder geval wat ze willen doen: een betaalbare zwarte koeler neerzetten. Aan ons de taak om te kijken of hij de moeite is.

Uitpakken, bouw en features


Jep. Betaalbaar en zwart is het thema. Compact doosje met een plaatje van een zwarte koeler, accessoires weinig charmant bij elkaar gemikt in één doosje (waarom er een RGB kabel bij zit weet ik ook niet, zal voordeliger zijn om die erbij te laten dan hem weg te halen vermoed ik, er is ook een Black Edition –met- RGB namelijk).



De koeler zelf is enerzijds een vrij typisch afgemeten en vormgegeven 120mm torentje, de Hyper 212 basis is duidelijk zichtbaar. Anderzijds zien we echter een lekker strakke zwarte afwerking; nette mat zwarte fan, zwarte vinnen, zwarte topcover. Die laatste is geborsteld afgewerkt wat je afhankelijk van de lichtinval beperkt tot juist heel sterk kan zien, zie de foto’s.







Het lijkt misschien niet heel spannend, maar voor een redelijk betaalbaar ding ziet hij er toch lekker uit?

Specificaties



Montage


Installatieprocedure is ongeveer wat we van een betaalbare 2018 koeler zouden verwachten. Echte problemen zien we niet veel meer, kracht is niet meer nodig, het wordt een beetje vanzelfsprekend allemaal. Cooler Master volgt die trend met een prima, onopvallende installatiemethode. Wel eerst even de clips voor Intel of AMD op het kloelblok zelf schroeven.

Verder standaard verhaal: backplate met schroefjes, stand-off op die schroeven om de backplate vast te zetten…



Druppeltje koelpasta (tube wel altijd fijn, thanks CM), en vervolgens schroef je het blok op de stand-offs.



Gezien de Hyper 212 een mid-size 120mm blok is zien we geen overlap van de expansiesloten of het geheugen, dik prima dus.


Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot hooguit één graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


De -maximale- geluidsproductie:


En alle koelers op 40,0 dBA of het maximale wat ze kunnen als dat minder dan 40 dBA is:


Tja, wat moeten we hier nu van zeggen? Koeling ligt ongeveer op het niveau wat we zouden verwachten van het soort constructie, de maximale geluidsproductie valt alleszins mee (wat fijn is voor mensen die niet met bios settings of software aan de slag gaan), en onder de streep valt hij niet positief noch negatief op.

Mijn enige kanttekening zou zijn dat de minimale geluidsproductie prima wat lager mag dan de 650 RPM die Cooler Master claimt (op mijn bordje net boven de 600). Je moet al erg lastig zijn om dat iets anders dan ‘heel stil’ te noemen, maar voor de gevoeligste oortjes onder ons.

We hebben hem overigens ook op een 9900K gezet, maar dat hete beest is echt een geval apart. Puur op stock gaat het nog, maar elke vorm van OC of MCE wordt te veel. Niet dat we van een budget koeler verwachten dat hij een 650 euro CPU bij moet houden overigens, maar dat er geen onduidelijkheid over bestaat.

En we sluiten af met een show-pic in de prachtige Cooler Master SL600M.



Conclusie


Mijn excuses als het enthousiasme er niet helemaal vanaf spat vandaag, maar de Hyper 212 serie van Cooler Master was natuurlijk nooit bedoeld om mensen echt loei-enthousiast te maken. Oorspronkelijk waren de Hyper 212’s echte prijs-prestatieknallers (120mm koelers in de prijsklasse van menig 92mm model) en het is juist positief dat we nu een lekker strakke versie zien die niet afwijkt van de originele prijsstellingen. Het probleem dat er tegenwoordig tig verschillende super indrukwekkende processorkoelers zijn met exorbitante prijskaartjes dient onze mening over de Hyper 212 Black Edition niet te kleuren.

Want met prijzen rond de 35 euro, hier en daar voor een paar euro minder, is de Hyper 212 Black gewoon verdomd goed. Koelt een 8700K met gemak, installeert prima, prima lage geluidsproductie, en ziet er voor een koeler met dat prijskaartje gewoon heel erg goed uit. Als je voor maximaal de prijs van menig suf zilverkleurig koelertje iets wilt wat er wel lekker strak uit ziet heb je hier gewoon een goede aan.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube

Niet 100% related, maar in deze video met Mrs. Foritain zie je de Hyper 212 Black de nodige keren in actie:



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.