Cooler Master Masterbox 540 review


Een van de nieuwere toevoegingen aan het assortiment behuizingen van Cooler Master is de Masterbox 540. Een mid-size ATX-behuizing met speciale aRGB-elementen in het voorpaneel. Deze behuizing is op het moment voor ongeveer €110 verkrijgbaar in diverse webshops.


Bouw en afwerking


Van buiten is de Cooler Master Masterbox 540 een leuke behuizing. Hij heeft een mooi ATX-formaat en een goed ogend ontwerp. Aan de zijkant vinden we een tempered glass paneel die makkelijk met een schroefje losgemaakt kan worden, en daarna losgeklikt moet worden aan de bovenkant om zo het paneel veilig los te halen.


Het voorpaneel van de Masterbox 540 is een behoorlijk vlekgevoelige kunststof plaat. Volledig glas had wellicht netter geweest, al was de case dan waarschijnlijk ook een stuk duurder geweest. Achter deze plaat zitten aRGB-elementen, en aan de zijkanten kunststof roosters om enige airflow te creëren.


Qua I/O’s ziet het er goed uit, zo zijn er twee USB3.0-poorten, audio en Usb Type-C aanwezig. Verder is er een knop voor het in- en uitschakelen van de pc, en een om óf het systeem te resetten, of om de ingebouwde aRGB-controller te bedienen. Bovenop de behuizing zit een magnetisch fanfilter, die het plaatje compleet maakt.Qua bouwkwaliteit is de Masterbox 540 prima in orde, verwacht niks beters of slechters dan andere behuizingen in dit segment, het is gewoon een degelijke kast. Verder zit er standaard één aRGB-fan bij de behuizing.


Ook de binnenkant komt overeen met wat we bij andere behuizingen in dit prijssegment kunnen verwachten: redelijk ruim met genoeg kabeldoorvoeren en rubberen grommets, maar hier en daar wel een gleuf of gat wat iets minder mooi staat in een strakke build. Verder is er een PSU-shroud en ruimte voor een aantal 2,5” en 3,5” drives, al met al gewoon prima in orde. Waterkoelingsradiatoren tot 360mm kan je ook kwijt in deze case.In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Met het installeren is weinig geks op te merken. Wel is het even knutselen met de meegeleverde aRGB-controller van Cooler Master, dit geeft altijd namelijk een hoop kabels die je ergens weer kwijt moet, waardoor je net wat langer bezig bent om alles goed te krijgen. Een paar minuten en een hoop cable-management verder is de Masterbox 540 helemaal ingebouwd en operationeel, en ziet het er netjes uit.Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fan plus de ML120L gebruikt.Onder gaming blijft de Masterbox 540 redelijk koel. Hij koelt niet bijzonder goed of slecht, het is gewoon voldoende. Bij CPU-load houdt de grafische kaart het daarentegen weer erg koel, waar de processor en de overall case-temperatuur iets hoger zitten. Het ziet er qua koeling prima uit voor een niet al te zware build.Qua geluid dempt de Masterbox 540 met gaming redelijk de luide ML120L-koeler, maar met CPU-load ziet het er minder best uit. Zo laat de Masterbox 540 maar liefst 47dB van de waterkoeler door, wat best luid is. Kies je voor de Masterbox 540, wees dan niet bang te investeren in extra stille onderdelen.

Showcase


Wat betreft RGB doet de Masterbox het erg goed. De elementen in het voorpaneel geven een erg gaaf en vooral helder effect, en met de ingebouwde aRGB-controller kan je heel veel verschillende kleurschema’s instellen. De kleurweergave is erg goed, dus pluspunten voor Cooler Master!


De ARGB GPU SUPPORT BRACKET is een nieuwe houder voor je grafische kaart, en hebben we speciaal voor de foto ook nog in de Masterbox 540 geplaatst. Met de magneet aan de onderkant maak je deze makkelijk vast in de binnenkant van je behuizing, waarna je het in hoogte verstelbare klipje makkelijk vastzet onder de GPU.De support bracket geeft een leuke toevoeging aan je build met een mooie kleurweergave, en is met €25 een redelijk betaalbare oplossing om je zware grafische kaart recht te houden.Conclusie


Onder de streep is de Masterbox 540 van Cooler Master een erg geschikte case. Hij heeft een prima ATX-formaat, een leuk uiterlijk en is aan de binnenkant voorzien van zat ruimte om je cable-management goed in orde te krijgen. Het voorpaneel heeft twee ingebouwde aRGB-elementen én een aRGB-fan achterin, die samen een erg gaaf effect geven eenmaal ingeschakeld. Verder is de 540 een case volgens het boekje, en verschilt hij kwalitatief maar weinig met andere €80-€120 behuizingen.

Daar staat tegenover dat het plastic voorpaneel van de Masterbox 540 een echte stof- en vlekmagneet is. Een lichte aanraking op de voorkant, en er zit gelijk een lelijke veeg op je nieuwe systeem. Kijk je er een paar dagen niet naar? Dan kan je met je Swiffer aan de gang. Qua temperaturen en demping doet de Masterbox 540 het onder andere behuizingen die je voor €80-€120 kan kopen, hij laat namelijk redelijk veel geluid door en koelt rond de processor en de rest van de kast niet even goed.

Zoek je een leuk ogende behuizing met vooral een hoge RGB-factor, en maken zaken zoals een stil systeem en goede koeling je iets minder uit, dan kan je met de Masterbox 540 erg goed uit de voeten komen. Voor een niet al te zwaar systeem kan de Cooler Master Masterbox 540 met €110 best een leuke koop zijn:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.