Cooler Master Masterbox Lite 3.1 review


We gaan weer casen! Budget casen wel te verstaan. Iets wat we niet genoeg doen, maar ondanks dat we vooraf soms een beetje er tegen aan hikken omdat je bijna altijd wel –iets- anders moet doen dan je oorspronkelijk voor ogen had blijft het uiteindelijk één van de leukere productcategorieën om te reviewen. Waarom? Want pc cases en pc’s in elkaar zetten is de meest pure vorm van #PCMR, that’s why.

Laten we eerst even Cooler Master een beetje billenkoek geven. Op de doos staat Masterbox Lite 3, maar de productpagina van de Lite 3 is een hele andere case. Dit is de 3.1, een compleet andere case, get your boxes right. Daarnaast: “Cooler Master MasterBox 3.1 Lite”, het suggereert dat er ook een niet-Lite, of wellicht een Pro versie is of komt, maar de enige andere versie die we zien is de Lite 3.1 TG, een versie met glazen paneel. Maar goed, hou vooral die nieuwe naamgeving met in elk geval een begrijpelijk nummer aan 😉

Met straatprijzen onder en tegen de 50 euro hebben we het dus over een echte budget case, maar wel één met de nodige potentie. Let’s dig in!

De buitenkant


Doos, bruin, standaard, maar goed het is het budget segment.. dus next! Handleiding redelijk in orde, schroeven in één zakje is normaliter minder fijn dan per-schroef gesorteerd, maar Cooler Master gebruikt voor de meeste zaken dezelfde schroeven, dus vinden we het ok. Het kleine doosje komen we zo op terug.




Oh, meteen de doos even gefixt voor CM:


Kastje, not bad! Even de prijs checken, maar sommige shops verkopen ze echt al vanaf 40-45 euro, maar dit is toch een hele positieve eerste aanraking met budget anno 2017. De voorzijde is uiteraard geheel plastic, en ja dat trekt het nodige stof aan –en- je wilt echt voorzichtig zijn waarmee je het schoon maakt, maar het oogt toch meer dan prima.




Rechterkant wat suf, achterkant wat standaard, onderkant wat standaard maar wel modern genoeg met filter op de PSU.




Het I/O deel bestaat uit power- en resetswitch, audio opties, één USB 3.0 en één USB 2.0 poort; prima. Het rode element vonden wij twee hier eigenlijk wel erg leuk, maar smaken verschillen. In dat doosje van eerder? Een extra set witte en zwarte details om je uitstraling naar wens aan te passen. Dat vereist wel dat je ze met een schroevendraaier even om zet, maar we gaan er gemakshalve vanuit dat je veelal éénmalig zal kiezen welke je voor wilt gaan.







Wij schakelden over naar zwart voor de meest neutrale look. Overigens kan je met de op de productpagina te vinden 3d print designs ook zelf aan de slag met je ‘eigen’ covers op je case, mocht je zoiets leuk vinden.


En dan richten wij ons even op de linker kant waar we een full-size acryl zijpaneel aantreffen. Goed, het is geen glas, maar tot zover budget uitvoeringen van moderne concepten gaan is dit toch best leuk. Het venster is iets, maar niet extreem getint zoals we Cooler Master soms ook zien doen; dit is m.i een veilige middenweg.



De binnenkant


Het binnenwerk is wel wat gewoontjes. Op zich geen groot bezwaar, ware het niet dat de ATX variant voor grofweg hetzelfde geld wel een PSU cover mee krijgt wat het in vergelijking dan opeens wel wat karig maakt. Dat we geen rubberen grommets krijgen in dit segment is natuurlijk niet meer dan te verwachten. We zien ruimte voor twee 3,5” drives en een SSD, of als je wilt kan de bay eruit en schroef je een SSD op de bodem. Achterin vinden we nog een enkele 120mm fan.




Achterzijde wederom weinig spannends, maar wel genoeg ruimte voor normaal kabelmanagement vanwege de uitlopende zijpanelen.


Opvallend: achter het voorpaneel treffen we nog twee fans aan, maar volgens de specs en andere reviews horen die daar niet te zitten, er zou namelijk één fan bij horen. We vermoeden dat er ergens een miscommunicatie is geweest.


RGB fans klinkt tof, en het is ook leuk dat de voorkant ze kan laten pronken zoals ze op de productsite tonen, maar dan zal je toch normaliter wel sneller bij een wat duurder bord uitkomen om ze aan te sturen, terwijl wij budget cases zien als producten voor mensen die echt op de centen proberen te letten. Als jij al voor een wat luxere build gaat vragen wij ons natuurlijk af niet geneigd bent ook iets meer in je case te investeren dan 50 euro. We zien tot dusver veel moois, maar we moeten realistisch zijn dat het gat in kwaliteit en features met menig 70-80 euro modellen best groot is. Dat is 100% logisch, en we gaan Cooler Master niet bekritiseren om het feit dat zij voor tientallen procenten minder daar niet aan kunnen tippen, maar 20-30 euro op je 1000 euro of duurdere game pc is snel goedgepraat en dan vinden we een focus op wat luxere opties in een echte budget case niet heel spannend.

Gelukkig neemt het aanbod borden met RGB headers toe terwijl we vaker betaalbare RGB fans zien, en zeker in de nieuwe generatie betaalbare borden voor Coffee Lake zal dat ongetwijfeld ook een trend blijven, maar hou er zeker even rekening mee voordat je te enthousiast wordt over eventuele RGB opties in deze bak.

Inbouwen


Gelukkig voor ons gingen wij deze case inzetten voor een echte budget build waarbij verlichting overbodig was, dus ondanks dat we de extra fans een leuke touch vinden konden we ze zonder moeite buiten beschouwing laten. Als je interesse hebt in de RGB fans trouwens… soon 😉

Een combinatie van de voordeligste onderdelen op de plank bracht ons het volgende:


Wat opmerkingen daarbij:
– De optie om 3,5” drives toe te voegen wilden we behouden dus bleef het bracket
– Een mATX bord met volledige breedte is absoluut aan te raden voor een betere uitstraling.
– Een voeding met geheel zwarte kabels is in deze case gewoon gewenst.

Punt 2 kan je wat extra kosten als je voor een super budget build wilde gaan, dito voor punt 3 al zien we meer en meer budget voedingen (die wel goed zijn, dus geen echte meuk) gewoon zwarte kabels hebben. Punten die overigens te verwachten waren van een mATX case met groot venster. Verder valt er weinig op, installatie verloopt vlot genoeg met voldoende ruimte voor de bekabeling achterlangs, zelfs als er nog een GPU kabeltje bij zou komen verwachten we geen problemen.

Uiteraard even de specs checken voordat je er zo maar wat tegenaan gooit:


Het resultaat met paneeltje terug, gewoon een hele leuke case.



Conclusie


Een goede case voor minder dan 50 euro vinden, dat was altijd al lastig, maar tegenwoordig met de dollar prijzen en krimpende markt zal dat niet eenvoudiger worden. Het is dan wel positief dat tot zover echte budget cases gaan deze Masterbox Lite 3.1 heel erg veel biedt: een beetje hippe look, groot venster en extra kleuropties (wit, rood, zwart) zonder je direct bij aanschaf aan één kleur te binden. Kwalitatief is het allemaal een dikke voldoende, al mag je natuurlijk maar zo veel verwachten in deze klasse; de meerwaarde van een duurdere case staat zeker niet ter discussie.

Het maakt het ook vanzelfsprekend dat we de nodige minpunten zien. Zo is het interieur erg basic, de eveneens sub-50 euro Masterbox 5.1 (ATX) heeft bijvoorbeeld al een PSU cover, en bovenal: het blijft gewoon veel plastic. Glossy plastic, leuk als het is, trekt nu eenmaal stof aan, krast eenvoudiger als je niet uitkijkt, en vereist dat je voorzichtig je schoonmaakdoekje uitzoekt (maar wel regelmatig inzet) om de strakke look te behouden. Zeker nu tempered glass cases de 50 euro aardig beginnen te benaderen begint het te wegen.

Ook is het harstikke tof dat je RGB fans voorin kan laten patsen, maar dan investeer je al snel redelijk wat tientjes extra in je build terwijl je kast er ook grote stappen op vooruit gaat wanneer je daar wat extra geld in kan stoppen. De Masterbox 3.1 Lite biedt veel value, absoluut, en we vinden het ook echt gewoon een leuk kastje, maar de drang om toch een paar tientjes bij te tellen blijft ontegenzeggelijk aanwezig. En ja, wij steken onze overtuiging dat het zelden een slecht idee is om een kast in een iets hoger segment te overwegen vanwege de voordelen van bijvoorbeeld glas boven plastic of het gemak van het inbouwen niet onder stoelen of banke.Alhoewel, hou er dan wel rekening mee dat je vermoedelijk eerder bij ATX cases uitkomt, want mATX in dit compacte formaat is een stuk zeldzamer.

Maar laten we niet veronderstellen dat iedereen zo maar even nog wat tientjes bij tikt, budget cases verkopen in veel grotere aantallen dan luxe cases. Of je een zelfbouwer bent met strak budget, of een systeembouwer die een paar tientjes wil kunnen verdienen: wanneer het echt niet gekker kan of mag dan deze 40-50 euro is deze Masterbox Lite 3.1 echt zo gek niet.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.