Samenvatting


Een prima case met een gave gaming uitstraling voor een prettig lage prijs, dat is hoe je de Cooler Master Masterbox het beste kan omschrijven. Het glazen zijpaneel brengt in combinatie met de drie RGB ventilatoren én de grille aan de voorkant een erg volmaakt geheel, als resultaat een erg opvallende behuizing. Voor perfecte integratie van het RGB-systeem is een ondersteunend moederbord zeker een must, maar gelukkig levert Cooler Master een eenvoudige controller mee voor wie deze luxe niet heeft. Met de lage prijs lever je vooral wat interne luxe in, waardoor je meer tijd en moeite kwijt bent aan kabelmanagement; een bekend nadeel van goedkopere opties. Met een dagprijs van zo’n €65 kunnen we echter moeilijk klagen: 7,5/10.


Cooler Master Masterbox MB500 review


Cooler Master is voor velen geen onbekende en weet ook goed mee te gaan met de laatste hypes, zo is vrijwel al het nieuwe assortiment voorzien van RGB: Toetsenborden, behuizingen, voedingen, waterkoelers en zelfs de headsets zijn niet meer veilig voor de felgekleurde lampjes. De laatste tijd kondigt Cooler Master steeds meer behuizingen aan in de Masterbox serie, de MB500 is een van de nieuwere modellen.

Met een prijs van €65 plaatst de Masterbox MB500 zich tussen de budget- en middenklasse, hoewel ik qua features en dergelijk het meest naar middenklasse neig. De MB500 komt in twee versies, de gewone MB500 en de MB500 TUF Gaming Alliance Edition, de verschillen tussen de versies zijn op een paar design features na niet groot. We hebben het hier over de normale MB500, die standaard met drie RGB ventilatoren komt.

Specificaties


Specificaties en features vanuit Cooler Master:

TEMPERED GLASS SIDE PANEL: Show off your build in style through the 4mm thick edge to edge tempered glass side panel. EXCELLENT THERMAL PERFORMANCE: Optimized airflow due to the semi-meshed front panel and ventilation holes on top of the case. FAN AND RADIATOR SUPPORT: The front supports up to three 120mm- or two 140mm fans and up to a 360mm radiator, with a maximum thickness of 50mm without fans. The Rear supports a 120mm fan or radiator, and the top up two 120mm fans. It comes with two pre-installed 120mm RGB fans in the front and a single 120mm RGB fan in the rear. All to ensure you don’t have to compromise on performance. MAIN COMPONENTS CLEARANCE: The MB500 case supports CPU-Coolers up to a height of 160mm, Graphic Cards up to a length of 400mm, and Power Supplies up to a length of 180mm. EXPANDING THE POSSIBILITIES: The spacious interior fits all standard motherboards for your gaming needs. Black coating and an included PSU cover that allows for easy, simple configurations for your gaming build. Let your configuration stand out with an all-black background.


De buitenkant


De dozen van Cooler Master hebben altijd een eenvoudig ontwerp, bij de Masterbox MB500 is dat ook zeker weer van toepassing. Jammer van de scheef geplakte RGB sticker, we weten wel gelijk dat de ventilatoren de volgende RGB-protocollen ondersteunen: Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light Sync, Asrock RGD LED en Asus Aura Sync. De behuizing zelf; erg strak ontwerp, robuuste uitstraling en een groot glazen paneel.

Op de wat lastig te verwijderen sticker op het glas na zijn er weinig dingen die negatief opvallen. De case is dan wel aan de voorkant voornamelijk uit plastic vervaardigd, het zit toch stevig in elkaar en krassen zal je niet snel zien. De grille aan de voorkant geeft een robuuste uitstraling tegenover het kunststof, en verbergt onder normale omstandigheden de ventilatoren uit het zicht.

De binnenkant


De binnenkant van de Masterbox MB500 is niet veel anders dan andere behuizingen in hetzelfde prijssegment (€60-€80); eenvoudige zwarte PSU cover, geen 5,25” drive mogelijkheid, ruimte voor zowel twee hdd’s naast twee ssd’s, genoeg fans mogelijk, redelijk cable management en een groot glazen paneel aan de zijkant. Het glazen paneel maak je los door 2 schroeven aan de bovenkant los te maken, vervolgens til je het paneel op komt hij los.

Voor de installatie dien je wel zelf een aantal afstandshouders nog vast te maken die normaal al voorgeïnstalleerd zijn. Wat wel nieuw voor mij is, is het feit dat er aan de binnenkant staat bij welke gaten je de afstandhouders voor onder het moederbord moet installeren, zo staat er voor ATX, Micro ATX en Mini ITX waar je wat moet plaatsen aangegeven door een letter. Handige feature, en bij de andere 4 behuizingen die ik de afgelopen tijd heb gezien had geen enkele dit ook, Cooler Master heeft dit erg slim uitgevoerd.Opmerkingen tot nu toe. Waarom de ventilatoren allemaal via een Molex aansluitingen gaan snap ik nog steeds niet helemaal, 3-pin is prima en anders een converter naar sata power is veel compacter. Ook dien je er rekening mee te houden dat bijna alle nieuwe behuizingen geen mogelijkheid hebben tot het installeren van een dvd-drive, en een externe dvd-drive dus een must is.

Inbouwen


Voor de Masterbox MB500 heb ik gebruikt wat ik op het moment aan hardware heb liggen, dat is het volgende:
– Asrock 970 Pro3 R2.0
– AMD FX-6300 Black Edition
– Corsair Value Select RAM
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– MSI Radeon R9 270X GAMING 2G
– Samsung 850 EVO 250GB
– Sharkoon WPM500 Bronze

Omdat nog niet iedereen de mogelijkheid heeft om zijn RGB fans direct via zijn moederbord aan te sturen levert Cooler Master een handige RGB controller mee die 3 RGB apparaten kan bedienen, de controller heeft één knop om te wisselen tussen verschillende lichtscene’s en krijgt zijn voeding via een sata power aansluiting welke je direct op je voeding kan aansluiten. Verder levert Cooler Master een zakje (ongesorteerde!) schroeven en een paar tie-wraps.

Resultaat is dat alles best prima weg te werken is en een build met weinig kabels in zicht is zeker mogelijk, alleen zijn er wel een aantal punten die echt beter kunnen, zo is de USB 3.0 kabel voor aan de voorkant echt te kort om hem bovenin achterlangs bij het mobo te krijgen, de enige mogelijkheid was onderlangs over de GPU, met een lelijke kabel in het zicht als gevolg. Ook is de ruimte aan de zijkant gewoonweg krap, er is maar een paar centimeter ruimte achter het moederbord en gezien de hoeveelheid kabels nodig voor een normale build is daar echt meer speling nodig. Indien je een radiator aan de bovenkant van de MB500 vastschroeft zullen de schroeven iets uitsteken waardoor het magnetische stoffilter net niet netjes past, en omdat het geheugen van je mobo ook iets uitsteekt is enkel een 120mm radiator aan de bovenkant mogelijk. Er is gewoon te weinig ruimte rondom het moederbord en de mogelijkheden voor cable-management zijn daarbij ook beperkt, daarbij krijg ik de zijkant ook met veel moeite pas dicht wat niet de bedoeling moet zijn.

Showcase


Het resultaat mag er echter wel wezen, uiteraard wat extra foto’s:
Conclusie


Cooler Master brengt genoeg producten uit, en de Masterbox MB500 is zeker een goede toevoeging aan het huidige aanbod. Binnen het prijssegment (€60-€80) zijn er echter genoeg vergelijkbare modellen te vinden, en heeft elke nieuwe behuizing minstens een glazen zijpaneel en lichtgevende ventilatoren. RGB ventilatoren zullen hem dan ook zeker niet onderscheiden van anderen, maar het strakke design in combinatie met deze ventilatoren doet dit echter wel. Je zal dan ook weinig grote kwaliteitsverschillen ondervinden op dit prijsvlak, tussen alle behuizingen zitten maar kleine verschillen omdat de basis gewoon hetzelfde is.

De basis van de MB500 is prima: zwarte PSU cover, ruimte voor zowel 2 hdd’s als 2 ssd’s, aantal ventilatoren en een glazen zijpaneel. Qua RGB-factor doet de Cooler Master het goed, zo geven de drie ventilatoren een erg gaaf effect tegenover de zwarte grille aan de voorkant. Voor de mensen onder ons die geen RGB ondersteuning op het mobo hebben heeft Cooler Master een eenvoudige maar doeltreffende oplossing, zo krijg je een controller met een knop die je laat wisselen tussen een aantal lichtschema’s, en hoef je deze dus niet apart aan te schaffen. De bouwkwaliteit is prima in orde, zowel de voorkant met kunststof en metalen grille als het glazen zijpaneel voelen stevig en robuust aan. Ook het verdere frame zal niet snel beschadigd raken, enkel de twee schroeven voor het glazen zijpaneel toonden wat slijtage na enkele keren een schroevendraaien gebruikt te hebben, maar dat is een kwestie van kleine details.

Helaas kan ik niet volledig enthousiast spreken over het cable-management, en binnen het prijssegment heb ik genoeg behuizingen gezien waar op dat vlak beter over was nagedacht. De mogelijkheden voor het wegwerken van kabels zijn namelijk niet zeer groot: zo is de ruimte aan de achterkant van de mobo backplate erg krap en zijn er rond het moederbord ook maar weinig gaten waar kabels doorheen kunnen gaan. Boven het moederbord is namelijk maar één klein gat helemaal achterin waar hooguit de ATX12V kabel door past, waar je normaal over de hele breedte kabels kwijt kan. De USB 3.0 kabel die je op het mobo moet aansluiten is ook nog eens te kort en kan ook niet bovenlangs, deze zal dus ook in het zicht komen wat met een glazen zijpaneel erg zonde is. Het installeren van radiatoren voor waterkoeling kan, maar bijvoorbeeld de Mastercooler ML240 zal niet bovenin passen omdat het RAM geheugen dan in de weg zit. Cooler Master geeft wel netjes aan dat aan de bovenkant eigenlijk geen radiatoren horen, dus echt zwaar kunnen we dat ook niet wegen; hou er echter wel rekening mee. Aan de achter- en voorkant kan je wel genoeg radiatoren kwijt.

Uiteindelijke conclusie, waarom je wel of niet voor de Masterbox MB500 moet kiezen. De MB500 is een erg nette case; bouwkwaliteit is bovengemiddeld voor dit geld, ontwerp is erg gaaf en de RGB fans maken het helemaal af. Echter dien je wel rekening te houden met het feit dat de ruimte voor cable-management krap is, en de mogelijkheden voor een echt hele strakke look beperkter zijn dan bij een aantal concurrerende cases in dit prijssegment. Al zullen we niet vergeten dat we de meerwaarde van de hier aanwezige drie RGB fans ook in de prijs moeten meewegen, dus dat een 65 euro non-RGB case een intern wat luxer chassis heeft snappen we wel. Spreekt dit design aan, dan is de Masterbox MB500 zeker geen verkeerde keuze op kwalitatief vlak. Hou er alleen rekening mee dat de keuze voor ‘betaalbaar RGB’ wel wat extra tijd en moeite zal kosten om het geheel helemaal strak af te werken.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.