Samenvatting


Voor de gebruikers die fan zijn van addressable RGB en ongeveer €100-€120 aan een behuizing uit willen geven is de Cooler Master Masterbox MB530P de juiste keuze, want het is een aRGB festijn. Het is ook een stevige behuizing met een zeer net uiterlijk, goede kleurweergave van de aRGB-ventilatoren én genoeg ruimte voor al je HDD’s en SSD’s.

Het zijn daarentegen wel wat kleine punten waar deze Cooler Master nét even wat beter had gemogen en laat zien dat het een MasterBox is en geen MasterCase zoals de duurdere broers: de RGB-knop zit net niet lekker achter het front-panel, stoffilters aan boven en onderzijde zijn erg basic, en cable management had nog wat makkelijker gekund. Je zal jezelf afvragen of het extra glazen paneel nu echt nodig is, al oogt het wel erg lekker. De MB530P is een goede en nette behuizing met een prima basis en onder de streep een toffe uitstraling, maar voorbij de honderd euro moeten we ook kritisch zijn als de puntjes op de i ontbreken. Voor wat hij biedt voor de prijs krijg hij een 7/10; niet de beste case in de geschiedenis, maar als dit design je aanspreekt is het een prima model om te overwegen.


Cooler Master Masterbox MB530P review


De Cooler Master Masterbox serie, bekend van degelijke en zeer betaalbare behuizingen komt nu met de nieuwe Masterbox MB530P; Showroom ready, 3 tempered glass panelen en adressable RGB fans met bediening via diverse protocollen, klinkt goed dus. Met een adviesprijs van €110 is deze behuizing op het moment van schrijven de duurste Masterbox in de serie, of hij deze prijs ook waard is? Lees snel verder!

Specificaties


Om te beginnen, specs en features vanuit Cooler Master:


De buitenkant


De Masterbox MB530P komt in een mooie en herkenbare Coolermaster doos, we zien gelijk dat er ondersteuning is voor een breed assortiment aan RGB-protocollen. Oei Cooler Master, een behuizing van meer dan 100 euro zonder gesorteerde schroeven? 5 minuten later zijn gelukkig alle schroeven gesorteerd, maar toch jammer!


Het volgende deed mij heel erg pijn, want de welbekende gevarensticker die elke fabrikant op de glazen panelen plakt bleef half plakken, aaarghhh. Beetje stickerverwijderaar verder en we zien een hele nette kast voor ons staan. Bouwkwaliteit is erg goed en het ontwerp is lekker strak gehouden.Wat we bij weinig behuizingen zien is een glazen plaat aan beiden kanten van de kast, waar de MB530P verrassend genoeg komt met 2 verschillende tempered glass panelen voor beide zijdes. Aan de kant waar je normaal naar je componenten kijkt is het gewoon volledig doorzichtig, maar aan de kant van de kabels zit onderaan een ‘hexagon’ patroon die dient om de kabels onderin uit het zicht te houden, netjes! Het voorpaneel is vervaardigd uit tempered glass en kunststof en is eenvoudig te verwijderen, zowel beide zijkanten als onderkant hebben een klein, verwijderbaar stoffilter.
Onderaan de case zien we niet veel bijzonder, geen stoffilter maar een vreemd gaasje die wat lastig te verwijderen en terug te plaatsen is, het oogt nogal goedkoop wat jammer is voor een kast van deze prijsklasse. Het is functioneel en eigenlijk niet in het zicht, dus maak ik me hier niet echt druk om.


Front panel ziet er goed uit: 2 USB 3.0, 2 USB 2.0, mic-in, audio-uit, powerknop met RGB randje en een knop om te wisselen tussen de verschillende lichtschema’s.


De binnenkant


Na de 2 schroeven aan de bovenkant verwijdert te hebben komt het glazen zijpaneel aan de linkerkant zo los, en verschijnt daar de binnenkant. Voorkant klik je ook zo los van de behuizing en dan blijft er een kaal frame over. Het ziet er allemaal netjes uit; rubberen grommets, kabeldoorvoer voor de voeding van je grafische kaart en ruimte zat voor al je radiatoren.
We vinden achter het glazen zijpaneel aan de linkerkant een metalen plaatje wat ervoor dient je grote kabels zo veel mogelijk uit het zicht te houden, hierdoor kan je het zicht via dat glazen paneel netjes houden, hoewel je je dan moet afvragen hoe vaak je naar deze kant zal kijken.Aan de achterkant heb je toch een ruim aantal mm (18-25mm) beschikbaar voor je kabels, het is een kwestie van hoeveel kabels je hier wilt aansluiten, want achter de metalen plaat kan je niet onbeperkt kabels kwijt.Inbouwen


Voordat je het moederbord kan installeren dien je eerst de standoffs op de juiste plaats vast te maken. Coolermaster levert hiervoor een handige tool mee en op de backplate staat ook aangegeven waar je ze moet vastschroeven. Eenmaal op de goede plaatsen kan je zo alles installeren: mobo, voeding, HDD/SSD, kabels etc.


Mocht je aan beide kanten van de behuizing een mooie kijk op de binnenkant willen dan zal je wat extra tijd aan cable-management moeten besteden: Het kost wat behendigheid (en frustratie) maar uiteindelijk ziet het er gewoon goed uit aan beiden kanten van de behuizing, hier moet je jezelf wel afvragen of je veel waarde hecht aan dat extra glazen paneel, niet iedereen zal die kant in het zicht hebben staan en het netjes krijgen aan die kant van de behuizing is niet zo 1-2-3 gedaan.
Showcase


Als laatste nog een paar mooie foto’s van het resultaat, en ik moet zeggen dat de MB530P met een hele mooie kleurweergave komt. Bonusfoto’s met Pacelight caseverlichting:

Qua lichtschema’s die je met de ingebouwde controller kan bedienen zijn er wat leuke te vinden: Regenboog, trage regenboog, faden in willekeurige kleuren, knipperen in verschillende kleuren, faden in dezelfde kleur en nog wat, voor ieder wat wils dus. Lang ingedrukt houden is overigens uitschakelen. Wat erg stoorde tijdens de testperiode was het feit dat de knop van de aRGB vaak blijft hangen en dat je hem dan zelf weer goed moet duwen, dit kan exemplarisch zijn maar het ontwerp van het knopje komt niet echt oerdegelijk over voor frequent aRGB aanpassen.

Conclusie


De Cooler Master MasterBox MB530P is de nieuwste MasterBox, en tevens ook duurste, in de serie. In feite is het een MB511, maar dan met glazen panelen aan beide zijkanten en voorkant in plaats van enkel een acryl paneel aan de zijkant. Ook komt de MB530P met 3 adressable RGB fans + 1 normale fan in plaats van enkel de normale fan, en daarmee heeft de MB530P gewoon een veel luxere uitstraling.

Waar Cooler Master met de MB530P allemaal goed mee scoort is onder andere de uitstraling: Met de adressable RGB fans, die ondersteuning hebben voor veel RGB-programma’s van verschillende fabrikanten, breng je je build naar een hoger niveau en zal hij bij de echte aRGB fans goed in de smaak vallen. Daarbij geven de fans ook een mooi egaal verdeeld licht, het ziet er gewoon erg goed uit. De glazen zijpanelen aan de beide kanten geven een luxe feeling aan het geheel en geven met het handige ‘kabel-wegwerk-plaatje’ ook een mooi zicht op de achterkant van je moederbord. Verder weet de behuizing de boel goed koel te houden en is hij op het gebied van bouwkwaliteit goed op orde.

Echter mogen een paar dingen voor de prijs wel iets beter op orde zijn, het zijn namelijk de kleine punten waar Cooler Master echt zaken laat liggen wat nét niet die premium-feeling geeft die we gewend zijn van behuizingen uit het iets duurdere segment. Zo komen de schroeven ongesorteerd binnen, zitten er alleen goede stoffilters aan de voorkant (het filter onder- en bovenop is gewoon heel basic) en is het cable management aan de rechterkant veel werk om netjes te krijgen; je ziet tenslotte ook veel door het glas. Ook moet je jezelf afvragen of je veel waarde hecht aan dat extra glazen zijpaneel, lang niet iedereen zal die kan in het zicht hebben.

Voor de gebruikers die fan zijn van aRGB en ongeveer €100-€120 aan een behuizing uit willen geven is de Cooler Master Masterbox MB530P wel een leuke keuze. Het is een stevige behuizing met een zeer net uiterlijk, goede kleurweergave van de aRGB-ventilatoren én genoeg ruimte voor al je HDD’s en SSD’s valt er echt wat leuks van te maken. Gezien de ontbrekende puntjes op de i had ik hem liever onder de 100 euro gezien, maar aan de andere kant betaal je dat al snel voor een los setje aRGB fans. De prijs valt dan weer erg goed mee als je toch al van plan was dat soort fans te halen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Yoxeblue
3 jaren geleden

Wederom een toffe review! Gj