Cooler Master MasterCase MC500M review


Bovenstaande video is onze build video met deze case voor een nieuwe streaming rig van Maxime MXM. Doet dingen met Fortnite en F1 enzo 😉

Zoek je momenteel op “MasterCase” dan krijg je meer verschillende resultaten te zien dan ik vingers en tenen bij elkaar heb. En nee, dat is helemaal niet erg maar we moeten af en toe grapjes maken wanneer fabrikanten een beetje van gedachtes veranderen. Zo is Cooler Master hun oorspronkelijke concept ‘koop één basiscase, koop vervolgens uitbreidingen naar wens’ verandert in ‘koop één van de vele verschillende varianten, kant en klaar’.

Niets mis mee overigens, zeker gezien ze met menig van die verschillende MasterCases, hoewel gebaseerd op hetzelfde (overigens uitstekende) frame, toch echt unieke dingen hebben laten zien. De ca 135 euro kostende MC500M is daar een voorbeeld van want de RGB-PSU shroud is toch duidelijk anders dan wat we gewend zijn.

Uitpakken, bouw en features


We gaan het tempo een beetje verhogen vandaag, want we hebben inmiddels al zes MasterCases gereviewed en de basis is toch echt elke keer hetzelfde. Doos: Stevig, extra dikke padding, nette presentatie met o.a. een toolbox voor al je schroefjes: echt keurig.



Zoals gezegd is de basis weer hetzelfde, maar we blijven erbij dat deze basis één van de beste is op de markt op dit moment, zeker rond dit prijspunt. Het is heel erg solide, de afwerking is erg netjes, en als je wilt kan je er als volwassen man op gaan staan; gewoon goed.



De aankleding wissel vervolgens per submodel, waarbij de MC500M net wat dikker is aangekleed met een extra voor- en bovenpaneel, wat hem een meer gesloten look geeft. Dit voorpaneel kan je overigens iets naar voren laten hangen, wat je toegang geeft tot de 5.25” bays als jij daar nog gebruik van wil maken (in dat geval, kudos CM voor het niet helemaal af te schaffen I guess).

I/O paneel is overigens wel chic, want Type-C is nog zeker geen standaard plus nog drie USB 3.0 poorten is gewoon netjes. Daarbij zit er een fan- en led controller, dus kudos voor de featurelijst. Mocht je willen kan het toppaneel overigens ook open (mesh resteert), dit laat top mounted radiators flink ademen.




Rechterkant, achterkant en onderkant vrij standaard, uiteraard wel met stoffilter.




Intern


Met een enkele schroef komt het zijpaneel los. Inmiddels zijn er iets hippere oplossingen bedacht, de MC500M is tenslotte ook weer wat maandjes oud, maar dit werkt gewoon goed. We zien een bescheiden lichte tint in het glas. Ook de voorkant en het filter erachter komen we makkelijk bij; prima schoon te maken. Voorpaneel is overigens van demping voorzien, scheelt weer als je voor luide HDD’s gaat.


Bovenkant komt ook goed los, en we zien een los bracket voor 240mm radiatoren of ventilatoren wat de installatie makkelijker maakt. Again, so far so good.


En daar is inderdaad weer dat MasterCase frame, maar gezien de staaldikte en afwerking mag hij van mij blijven komen. Twee 5.25” bays, ruitme voor vier 3.5” HDD’s (of meer met optionele brackets) lijkt mij dik prima, en als je wilt kan je die bays ook verwijderen. Je kan eventueel vier HDD’s onder de PSU shroud zetten met een korte voeding; netjes!



En daar gaat het om: de RGB PSU shroud. Al is het niet echt een shroud gezien je er van de zijkant in kijkt en de bovenkant transparant is, RGB is het wel.



Achterop zien we wederom de forse cover (waarom die kosten zijn gemaakt, who knows), en onder de Cover zien we wederom dat prima design. Niet het meest innovatief, maar wel goed gebruik van depopulaire zaken zoals wat meer ruimte voor dikke kabels en velcro strips.



Hoewel het lijkt dat je twee 2.5” SSD’s in die brackets krijgt is één de verborgen fan- en LED controller. Drie RGB uitgangen heb je, waarvan je er één standaard kwijt bent voor de case zelf, ne je kan maar liefst 6 fans op je controller aansluiten; weer erg netjes!



Onze build


Eerst even de volledige specs:



Onze build werd uiteindelijk het volgende:

– Cooler Master MC500M case
– ASUS Z370-F Gaming moederbord
– Intel Core i7-8700K CPU
– Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB Xtreme GPU
– Samsung 960 PRO 1TB SSD
– Cooler Master H410M CPU koeler
– Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB geheugen
– Cooler Master V750 voeding

Met als resultaat:




Geen opmerkingen over het bowuen eigenlijk. Spreekt allemaal voor zich zeker gezien er zat ruimte is voor kabel management. Wel merken we op dat de zichtbare PSU, ook met het zijpaneel erop, an sich erg tof is, maar ook inhoudt dat je de kabels wel echt een beetje netjes moet parkeren; een gesloten PSU shroud dient echt als kabel dump en dat gaat hier niet op. Voeding met strakke kabels helpt enorm, maar ik denk dat Cooler Master de zijkant gewoon had moeten sluiten.

Wat resultaten betreft, tja. We hebben 6 MasterCases gereviewd, meerdere los daarvan gebouwd, en we hebben inmiddels elke denkbare combi ingebakken inclusief Ryzen 7 2700X’en en Vega 64 kaarten, en zelfs dat is met de drie standaard ventilatoren gewoon geen uitdaging. Een GTX 1060 is dan een lachtertje en de temps zijn dan ook compleet irrelevant. Geluidsproductie is eveneens afhankelijk van wat jij bouwt, en zonder luide onderdelen verbaast het niemand dat je dan een zeer stille build hebt.

Althans; de stock fans zijn erg stil, maar niet geheel onhoorbaar op de ca halve meter waarop we verwachten dat men zal zitten met de case op tafel. Echte stilte freaks nemen er vast geen genoegen mee, maar die zullen dat zeggen voor elke stock fan. Zelf vind ik de 3 standaard fans met een fan controller al heel wat, zeker gezien dat ook voldoende bleek voor Vegas en GTX 1080 Ti’s. Aka ‘lekker boeiend’.


RGB showcase


En hier draait deze specifieke variant om: RGB, en dan specifiek van de PSU shroud. Omdat het standaard RGB headers zijn kan je de kleuren zowel via de case afstemmen, als via eventuele moederbord software (Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light, ASRock Polychrome), maar helaas voor ons blijft de combinatie Asus mobo en Gigabyte GPU lastig te syncen. Koeler en case gelukkig wel gezien die twee op dezelfde controller zitten aangesloten.








Kijk, en beslis zelf of je dat mooi vindt.

Conclusie


En dat is het: beslis of jij dat mooi vindt. Want hoewel we uit de lezer-reacties door de jaren heen weten dat Cooler Master de nodige druk ervaart van jongere merken moeten we toch echt (wederom) stellen dat die MasterCase serie van CM echt uitstekende producten bevat. Ouderwets stevig metaalwerk, nette afwerking, uitstekende featureset met o.a. PSU shroud, fan- en led controller en zelfs USB 3.1 Type-C voorop wat vooralsnog echt zeldzaam is (let wel op dat je twee interne USB 3.0 headers nodig hebt op je moederbord, of een adaptertje naar usb 2.0 koopt). Heck, zelfs liefhebbers van veel HDD’s of zelfs nog optische drives worden hier niet vergeten. Daarbij is het makkelijk bouwen dankzij verwijderbare radiator brackets, ruimte achterin en het feit dat veel onderdelen te verwijderen of te verplaatsen zijn, en verwent Cooler Master je ook nog eens met een uitstekende unboxing ervaring met een wat luxer schuim, grote tas om de case, en de toolbox.

Dit is objectief gewoon echt heel erg goed, plus featurerijk, en dan ik herhaal mijzelf dat ik denk dat deze recente MasterCases bij lange na niet de (positieve) aandacht krijgen in aankooptopics die ze verdienen. Zelf vraag ik mij hooguit af of de MasterCase als geheel niet wat groot is voor een typische build als die wij hier bouwen (luchtgekoeld, of water met een AIO) wat zeker bij gebruik op een bureau toch echt wel een overweging is. Eigenlijk vraagt dit toch om wat extra hardware zoals wat harde schijven, de optische drive (lol) of meer waterkoeling, maar ook dat parkeren we toch echt onder iets wat je subjectief moet afwegen. Toch lijkt de verschuiving naar compactere en nog strakker design cases iets waar ook Cooler Master lastig omheen kan; hun enorme waslijst mooie features lijkt voor welke reden dan ook niet altijd gewaardeerd te worden boven eenvoud.

Als dit aanspreekt zal je nog voor een uitdaging staan, want welke MasterCase is dan wijsheid? Ik blijf erbij dat het MC500 basismodel (80-85 euro) een uitblinker is wat kwaliteit betreft in zijn prijsklasse zeker als je om airflow geeft. Zo’n 50 euro bovenop dat basismodel brengt ons bij deze ca 135 euro kostende MC500M versie daar krijg je extra voor- en top kappen voor, een extra HDD cage, een RGB backplate, een fan- en LED controller, plus een luxer I/O paneel; de concurrentie doet hun featuresets echt niet beter voor dat geld wat ons wederom doet concluderen dat dit echt geen slechte deal is.

Ik zal wel zeggen dat ik zelf geneigd ben nog 20 euro bij te tellen voor een MC500Mt, met glas aan twee kanten, een dikkere afwerking bovenop (met handvat) en een ingebouwde GPU-rechthouder. Of vier tientjes bij te tikken voor de bloedmooie H500M met glas aan vier kanten en addressable RGB fans voorin; twee cases die dat high-end gevoel toch net wat meer weten te benadrukken en objectief sterk of niet, als je toch al op het punt staat 150-ish euro uit te geven zal je natuurlijk 100% overtuigd willen zijn dat dit -de- case is voor jou.

Volg de emoties dus (tenzij de emoties je richting een versie met acryl sturen, in dat geval volg je ze niet ? ). Veelvuldig sluit ik cases reviews af met ‘als jij dit mooi vindt, go for it’, gevolgd door iets in de trant van ‘let enkel even op kanttekening x en y’, maar dat laatste kan ik hier simpelweg achterwege laten want hoewel smaken verschillen valt er objectief niets af te dingen aan wat hier staat.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.