Cooler Master MasterLiquid Maker 92 review quickie


Af en toe bedenken ze bij Cooler Master toch maffe dingen, en dan bedoel ik nu specifiek in de positieve zin van het woord. Dat de MasterLiquid Maker 92 daar één van ging zijn was al duidelijk toen we de doos zagen. Een all-in-one waterkoeler op basis van 92mm fans en dan geheel op de CPU gebouwd.

Prijskaartje? Huidige straatprijzen liggen rond de 80 euro.

Bouw en features


De Masterliquid Maker 92 moet je echt even naar kijken, want het is een koeler als geen ander. Pomp zit bovenop, een klein radiator zit verstopt tussen twee 92mm fans, en de twee slangen lopen naar het contactoppervlak. Niet echt traditioneel.





Opvallend aan de fans is dat één van de twee alleen spint wanneer de temperatuur oploopt. Waarom? Minder geluidsproductie, al hoor je de andere fan op lage toeren ook niet dus vragen we ons af of dit niet meer een toevallige bijkomstigheid was.

Specs:


Montage


Installatie verloopt dankzij de afmetingen opvallend soepel, simpelweg omdat de compacte afmetingen de schroeven goed bereikbaar houden. AIO’s zijn zelden lastig te installeren, maar dit is niet lastiger.



De afmetingen hebben natuurlijk nog verder voordeel: geheugen, PCIe slot, en alle aansluitingen rond je socket zijn prima bereikbaar voor- en na het opbouwen van de koeler. Easy peasy.


Extra leuk is de optie om de koeler op z’n kant te gooien, wat de maximale hoogte beperkt tot 12cm; flink minder dan een typische tower koeler.



Testresultaten


We zijn eigenlijk al overgestapt op de 8700K testbench, plus dat we daarbij één en ander sterk verbeterd hebben, zoals je kan zien in recente reviews. Deze was al eerder getest en we wilden er liever toch wel wat over schrijven dan dat we hem geheel zouden negeren. De resultaten waren simpelweg niet denderend genoeg om hem te gaan hertesten op koeling en/of geluid zoals we tegenwoordig aanzienlijk beter doen dan in de tijd dat deze is getest, en daarnaast hebben we begrepen dat deze koeler vermoedelijk niet heel lang meer gevoerd gaat worden. We hebben dan ook de keuze gemaakt toch wat vlotter door te gaan met dit stuk, maar dan met de 7700K temps en zonder nauwkeurigere geluidsmetingen.

Goed nieuws en slecht nieuws. Goed nieuws is dat de geluidsproductie op minimale toeren opvallend laag is; zeg maar sub-ambient en daarmee dus prima een basis voor een ‘stille’ build bij 24/7 gebruik voor iedereen die gewone mensenoren heeft. Pump-noise in onze sample is enkel waarneembaar op zeer korte (10-20cm) afstand en daarmee enkel een issue voor de echte stiltefreak.


Goed nieuws.. ish? Nou ja, met een roze bril dan maar: 80 C op een 7700K is in absolute termen niet eens een probleem. Echter, wanneer we 30-35 euro luchtkoelers het (flink) beter zien doen, en bij lagere geluidsproductie (want de MasterLiquid Maker 92 loopt nogal op als je hem niet handmatig inperkt) sloopt elke kans dat deze koeler het label ‘redelijke prijs-prestatie’ mee gaat krijgen. Met de warmte van een 7700K zie je duidelijk dat hij de warmte lastig afgevoerd krijgt.


Op zich is de toename bij een vaste geluidsproductie van 40 dBA op 50cm afstand zo gek niet, maar sommige luchtkoelers raken zelfs op 100% fan speed de 40 dBA niet en koelen dan dus alsnog veel beter. Kortom: vanaf een i7 houdt het potentieel een beetje op, overclocken wil je vermoedelijk niet doen tenzij jouw temperaturen in jouw behuizing beter uitpakken.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.

Oh, en voor we afsluiten, er zit ook nog een lichtje in, woot! Ok, alleen geen RGB.




Conclusie


Ik moet toegeven, ik vind de MasterLiquid Maker 92 eigenlijk harstikke leuk. Nee: de prijs-prestatieverhouding gaat nergens over, zowel als we kijken naar de prijs-prestatieverhouding van een sub 50 euro luchtkoeler als wanneer we kijken naar een MasterLiquid 240 die een tientje minder kost en dik beter koelt, maar dit is toch gewoon een hilarisch ding?

Objectief positief: bouwkwaliteit, dit ding voelt keurig stevig en hij zit ook meer dan netjes in elkaar. Ook het inbouwgemak en de compatibiliteit is erg goed, en de bereikbaarheid van alles rond je socket is toch erg fijn als frequente in- en uitbouwer. Hij houdt een i7-7700K ook wel bij, ondanks de hogere relatieve temps, het gat met de rest van de grafiek is eigenlijk gewoon even opvallend als teleurstellend, zijn die in absolute termen niet eens reden tot zorg, laten we niet vergeten dat je in ‘normaal’ gebruik die temps niet eens haalt, en het is fijn dat hij op lage toeren ook best stil blijft. Alleen in zeer stille ruimtes zal je hem hoeven horen, in nabijheid.

Objectief negatief: zoals genoemd de prijs-prestatieverhouding loopt zo scheef als ik deed nadat ik mijn enkel had gebroken, en overclockpotentieel op onze 7700K is beperkt, of eigenlijk: niet aanwezig. Denken we na over wat een 8700K zou doen dan zou ik daar toch twijfels bij hebben. Daarbij zal je hem onder belasting wel ietwat moeten horen, dat lijkt onvermijdelijk.

De grote vraag is, voor wie is hij dan? En eerlijk? Ik weet het ook niet. Kunnen kantelen is leuk, dat je dan wat airflow rond je socket hebt is leuk, en dat hij dan sub 12 centimeter is is leuk, maar de be quiet Shadow Rock TF2 is nog wat minder hoog en koelt veel beter bij een lagere geluidsproductie. Eén voordeel van waterkoelers is dat je de warmte makkelijk kan verplaatsen alvorens je het de case uit blaast, maar dat gaat hier ook niet op. Het enige wat ik dan kan bedenken is dat dit gewoon een leuk stukje speelgoed is en dat iemand dit koopt omdat ze er precies zo over denken; omdat ze de uitstraling gewoon kick vinden en van plan waren een CPU te pakken met een lager verbruik dan een 7700K (of grofweg tot dat punt). Of, en dat lijkt wellicht nog wel waarschijnlijker, is het gewoon gemaakt om aandacht te trekken, en niet meer dan dat.

Zijn dat hele sterke argumenten om er één te kopen? Verre van, maar af en toe mag iets ook gewoon leuk zijn; goede prijs-prestatieverhoudingen hebben ze tig andere producten voor. Afgaande op reacties op onze Instagram foto’s van dit model denk ik dat Cooler Master het ‘leuke’ of ‘aandacht’ element in elk geval wel goed heeft geraakt, zolang mogelijke kopers maar weten wat ze mogen verwachten en vooral dat de prijs-prestatieverhouding niet te houden is. Helaas hebben wij geen “Kinda cool but not really that useful” award, al hopen we hem stiekem af en toe nog eens te kunnen aanschouwen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.