Samenvatting


De Cooler Master MasterSet MS121 is een betaalbare oplossing voor mensen die een echt mechanisch toetsenbord te duur vinden. De set bevat een degelijk toetsenbord met een uitgebreide RGB implementatie, gecombineerd met scherpe feedback en een stevige click. Hoewel het zeker geen echt mechanisch toetsenbord is, is de benadering van Cherry MX Blue switches voor casual gamers op budget meer dan genoeg. De muis is van goedkoper aanvoelend plastic dan het toetsenbord, maar is ook meer dan solide genoeg dan je zou verwachten. De sensor is echter geen topper en als je een sensorprestatie zoekt om op hoog niveau FPS games mee te dingen voor de winst zit je mis. Voldoende, zeker voor de meer casual gamer, maar zeker niet meer, waarmee de set als geheel wat punten verliest gezien het toetsenbord een niveautje hoger aanvoelt. Als eindscore krijgt de Cooler Master MasterSet MS121 dan ook een niet uitzonderlijke, maar wel nette 7,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Cooler Master MasterSet MS121 review


Cooler Master is geen onbekend merk in de wereld van computers. Behuizingen, koelers, voedingen en randapparatuur: Cooler Master maakt het allemaal. Vaak geldt voor deze producten dat ze veel waar voor hun geld bieden. Of dat ook geldt voor deze MasterSet MS121, daar zullen we vandaag achter komen.

Cooler Master heeft verschillende toetsenbord- en muis-combinaties in hun aanbod, met bovenaan de mem-chanische toetsenborden. Deze set richt zich meer op het middensegment. De richtprijs is 89 euro, al zijn ze te vinden voor rond de 75 euro. De positie van deze set in het aanbod van Cooler Master is overduidelijk: het dient als overbrugging tussen de budget kits met normale membrane toetsen, en de echte mechanische toetsenborden die in combinatie met een muis en RGB voor ruwweg 150 euro over de toonbank gaan.

Specificaties


Een overzicht van de specificaties:


In de doos


Het eerste wat opvalt wanneer we de verpakking vast nemen is dat deze relatief zwaar is. De doos is netjes en stevig, maar niet bijzonder. Door de uitsnede in de verpakking bij de pijltjestoetsen, kunnen we de toetsen alvast even testen.


In de doos vinden we het toetsenbord, de muis en een beknopte handleiding met een beknopte uitleg over bepaalde toetsencombinaties.

Toetsenbord


Nemen we het toetsenbord uit de doos, dan laat het direct een robuuste indruk achter. Het ontwerp komt grotendeels overeen met de Masterkeys van Cooler Master, naar mijn inziens een positief punt. Het gehele ontwerp is gericht op een meer simplistische uitstraling, zeker niet verkeerd. Naast het ontwerp komt ook de bouwkwaliteit meer overeen met de duurdere mechanische toetsenborden van het merk, dan de goedkopere en meer plastic aanvoelende kits.
Ook de layout is niet onbekend: Cooler Master gebruikt hier de US International indeling met 104 toetsen. Voor het toetsenbord is geen software beschikbaar, wat betekent dat alle functies zoals media-controls en de LED’s via toetsencombinaties bediend moeten worden.
Dan komen we nu aan bij hetgeen waar dit toetsenbord om draait: de mem-chanische switches. De switches zelf zijn transparant, waardoor het licht beter doorgelaten wordt. Daarnaast zijn de switches Cherry MX compatible, wat inhoudt dat je eigen Cherry keycaps op dit toetsenbord kan gebruiken. De meegeleverde keycaps zijn echter van prima kwaliteit en voldoen aan de verwachtingen van een toetsenbord rond dit prijspunt.


Nu de grotere vraag: werkt het ook? In zekere zin: ja! Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik een mem-chanisch toetsenbord in handen had, waardoor ik niet zeker wist wat ik kon verwachten. Juist daardoor was ik positief verrast, aangezien er echt een verschil is tussen normale membrane toetsenborden en de mem-chanische switches in dit toetsenbord. Er is een duidelijk hoorbare en voelbare klik. Actuatie gebeurt (zoals het hoort) direct op het klikmoment. Qua gewicht komen ze overeen met een Cherry MX Blue switch, ruwweg 50 gram. Niet te zwaar voor gaming, niet te licht voor comfortabel typen.

Verschil met een daadwerkelijk mechanisch toetsenbord is er zeker, maar gezien het prijspunt ben ik positief verrast door deze flink goedkopere switches. Voor all-round gaming, of als overbrugging voor een echt mechanisch toetsenbord in de toekomst is dit gewoon een prettig toetsenbord voor niet al te veel geld.

Een kleine opmerking: bij mijn laptop zorgt het insteken van dit toetsenbord er voor dat de trackpad automatisch uitgeschakeld wordt, zonder dat er een muis gekoppeld is. Dit schijnt zich niet voor te doen bij alle laptops, maar wel iets om rekening mee te houden.

Muis


Gaan we van het toetsenbord over naar de muis, dan valt deze in eerste instantie een beetje tegen. Waar het toetsenbord door zijn robuustheid hoogwaardig over komt, voelt de muis aan de andere kant door het compacte formaat, het lichte gewicht en het goedkopere plastic een beetje goedkoop aan. Ondanks het het lichte gewicht voelt de muis daarentegen wel stevig aan.


Het is niet enkel negatief nieuws over de muis. De features vallen namelijk niet tegen: 6 knoppen, RGB-verlichting en on-the-fly DPI-wijzigingen zorgen er voor dat je niks te kort komt bij casual gaming. Het DPI-bereik heeft 4 vaste standen, namelijk 500, 750, 1500 en 3500 DPI. Niet ultiem instelbaar, maar genoeg flexibiliteit voor de meeste niet hardcore gamers.

Het ontwerp van de muis is mede door het compacte formaat meer geschikt voor een claw grip. De 10 mil rated Omron switches zoals we in meerdere muizen van Cooler Master zien, hebben ook zijn weg gevonden naar dit exemplaar. Een positief punt, gezien de switches zorgen voor goede clicks. Het scrollwiel is gerubberiseerd en voldoet prima voor all-round toepassingen en casual gaming gebruik. De duimknoppen daarentegen zijn acceptabel, maar ook zeker niet meer dan dat. Ze voelen niet echt budget aan, maar ook niet high-end. Zeker niet slecht, maar het doet een beetje afbreuk aan de rest van de muis.


Verschillende combinaties van knoppen zijn aanwezig voor het bedienen van de verlichting op de muis. Dit is niet de meest intuïtieve oplossing, maar het werkt wel.


De sensor betreft een ADNS-3050, zeker niet de duurste of beste oplossing maar dat is budget technisch natuurlijk ook niet mogelijk. Dit zorgt er voor dat de muis niet geschikt is voor de snelheid en scherpte van hardcore gamers, zo merken we dat hij rond de 2-2,5 meter per seconde (dat zijn stevige zwaaien overigens) stagneert. Maar aan de andere kant niet iets waar de meer gangbare budget gamer over hoeft te vallen; dergelijke snelheden halen normaliter alleen echte CS:GO fanaten op de laagste DPI settings.

Verlichting


Niet te vergeten natuurlijk, de RGB. Zoals te verwachten steelt het toetsenbord hier de show. Cooler Master heeft een aantal voorgeprogrammeerde weergaves voorzien. Er zijn verschillende soorten effecten, de snelheid van de effecten kan aangepast worden, maar er kan ook gekozen worden voor één effen kleur. Elke toets heeft zijn eigen verlichting, maar deze kunnen niet apart met behulp van eventuele software ingesteld worden: het houdt enkel in dat bij specifieke effecten een toets apart kan oplichten.Uiteraard beschikt de muis ook over RGB: iets minder uitbundig maar zeker de moeite waard. Zo zien we een LED-rand aan de onderzijde van de muis naast een verlicht scrollwiel. De kleur van het scrollwiel is niet afhankelijk van de DPI, maar kleurt gewoon mee met het randje aan de onderzijde.
Gecombineerd dus een flinke hoeveelheid RGB.
Conclusie


Over het algemeen laat de set een goede indruk achter. Zeker de prijs-kwaliteitsverhouding is zoals we van Cooler Master gewend zijn prima, maar het is natuurlijk ook logisch dat de keuze om de prijs te drukken gepaard gaat met wat gemengde gevoelens. Het toetsenbord is zeker gezien de prijs eigenlijk uitstekend, maar (net als Stephan opmerkte bij de MS120) voelt de muis niet helemaal van hetzelfde niveau maar een budget klasse lager. Waar het toetsenbord zijn klasse lijkt te ontstijgen voelen we bij de muis (en de prestaties) dat deze set toch vooral gemaakt is als instap set voor mensen op een budget, en voor de minder fanatieke gamer.

De bouwkwaliteit van de gehele set is overigens prima te noemen. De muis voelt weliswaar wat goedkoper dan het toetsenbord, maar dat is eerder een compliment voor het bord die de bouwkwaliteit van enkele betaalbare mechs weet te benaderen. Het bord is naast goed gebouwd ook voorzien van een mooie RGB implementatie, en tot zover budget-mech-switch-rip-offs gaan voelt dit eigenlijk gewoon goed: scherp, lekkere click, lekkere feedback. Een mech liefhebber ga je niet overtuigen, maar als overbrugging naar een echte? Prima, zeker voor het geld. Dat de muis wat meer budget is zien we naast in het gevoel van het plastic ook terug in de sensor: voor de snelste FPS games op lage DPI settings wil je toch liever wat meer uitgeven. Voor casual gaming echter, inclusief de meeste FPS games, zien er er echter ook geen groot probleem mee, het is puur voor de echte die-hards dat we echt kanttekeningen moeten schrijven.

Al met al is de MasterSet MS121 een goede basis voor een beginnende of zelfs een meer ervaren gamer die niet te veel uit wilt geven. De set is zeker niet goedkoop, zeker als we zien dat de MS120 met hetzelfde bord iets andere muis weer 20 euro goedkoper is, maar een degelijk mechanische toetsenbord in combinatie met een top muis is gewoon veel duurder, zeker met RGB. Om die reden biedt de MasterSet MS121 in mijn optiek aardig waar voor zijn geld, en is daarom een mooi startpunt voor je gaming-carrière.Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Roy
Roy
4 jaren geleden

Goede review! Ikzelf maak nog steeds gebruik van het Coolermaster Masterkeys Lite L keyboard , en met dat ding voor me kan ik haast geen verschil zien t.o.v. dit keyboard (waar ook een muis bij zat die ik niet gebruikt heb, maar ook deze ziet er exact hetzelfe uit). Wat maakt dit nieuwe model beter/ duurder dan zijn oudere broer (tevens mem-chanical switches en ooit gereviewd door Foritain)?