Cooler Master MH752 review


Cooler Master heeft behuizingen en processorkoelers goed onder de knie, en wat randapparatuur betreft doen ze het uitstekend op gebied van mechanische en niet-mechanische toetsenborden, en ze hebben meerdere muizen laten zien die uitstekend bleken in hun prijsklassen. Wat headsets betreft is het zoeken naar de echte dikke ‘win’ uit hun stallen; een aantal modellen deden het zeker aardig, maar knal ze in een grote vergelijkingstest (of test er gewoon 20+) en het wordt lastig om te zeggen waarom je één van hun vorige modellen echt wilde boven de vele, vele alternatieven.

Toen Cooler Master aan kwam zetten met twee nieuwe modellen, de MH751 en MH752 die vandaag officieel worden gelanceerd, waren wij natuurlijk erg benieuwd. Zij leken zelf in elk geval overtuigd: “deze zijn echt goed” waren de enige woorden (misschien weten ze dat niemand eindeloze marketing mails leest?), dus kom maar op? Kostat? 79 euro voor de analoge MH751, 99 euro voor de variant met extra USB hub waar wij hier naar gaan kijken, intern verder dezelfde units dus ik neem de MH751 grotendeels mee in hetzelfde verhaal.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, best leuk gedaan en ook een prima cadeautje. Product in schuim in plaats van plastic voelt toch net wat chiquer aan, en we krijgen er een eenvoudig hoesje bij. Verder een nette kabel, degelijke in-line controller met goede, herkenbare knoppen ook mid-actie, en het voelt als een solide begin. Let op: de MH751 heeft een compactere controller, zie bij specs hieronder.
Eenmaal met de nieuwe headset in handen was het een soort deja vu. Wacht even, ik ken dit ding. Nadat ik door elke eerdere headset review was gegaan en het nog niet kon plaatsen had ik hem door, rende ik naar het kastje waar vergeten en verloren headsets in lagen, en haalde ik de Sony MDR-1R onder de stapel vandaan. Zes jaar na de lancering van dat model zijn er minimale aanpassingen gemaakt aan de kleinste details, maar het was duidelijk dat dit een kleine refresh was van exact dat model.

Hoewel dat niet het grootste compliment lijkt was het voor mij een enorme opluchting. De oorspronkelijk 200 euro kostende Sony MDR-1R, ooit door mijzelf in een aanbieding opgepikt voor een tientje of 5 a 6 (thanks Wes voor de tip) is namelijk een heerlijke hoofdtelefoon, één van de meest comfortabele die ik ooit heb gehad en waar ik frequent van af vroeg ‘was er maar één met een microfoon’.

Fysiek gezien voelt deze, net als de Sony, prima maar niet uitzonderlijk, zo zien we de nodige plastic elementen en hoewel ‘licht’ eerder positief is dan negatief is het geen 300 euro Sennheiser in de hand. Wat het echter wel is is de een fantastische pasvorm, van hoofdmaatje XS tot XXL, met een uitstekende drukbalans en slechts een beperkte (doch voldoende) grip om de oren heen om voor een goede afsluiting te zorgen en tegelijk erg comfortabel te zijn ook voor brildragers. Het is een pasvorm waar je niet aan hoeft te wennen, die je blind kan aanbevelen aan feitelijk alles en iedereen zonder zorgen dat het op een specifiek hoofd net niet past. Cooler Master heeft hun eigen smaak eraan gegeven met een mat zwarte afwerking, en we geven complimenten voor de strakke, niet overdreven branding. Geen RGB, geen groot logo, alleen het randje. Ik denk dat dit design even universeel aan te raden is als de pasvorm.Kussentjes nog altijd heerlijk zacht, laat niets te wensen over.Nieuw op dit frame is natuurlijk de microfoon. Zelf hou ik wel van een auto-mute functie, oftewel omhoog klappen voor een mute, maar dit is prima zo plus je behoud de optie om hem te verwijderen als je er geen zin in hebt of enkel muziek wilt luisteren.
Specificaties


De features en specs :In de praktijk


Natuurlijk is de pasvorm persoonlijk, maar er zijn nu eenmaal modellen die je iedereen kan aanbevelen en zeker kan zijn dat vrijwel iedereen hier blij mee gaat zijn. De vorm die ze hebben gekozen biedt precies dat, dus louter complimenten.

Kan het dan nog mis? Jazeker, door bijvoorbeeld meuk drivers te gebruiken als besparing, maar dat doen ze gelukkig niet. De drivers zijn overigens niet gelijk aan de Sony MDR-1R units, die opvallend genoeg wel een hogere weerstand hebben maar bij gelijk volume met gelijke bron, dac en amp toch iets luider klinken. De beste beschrijving is dat de MH751 iets lichter klinkt onderin. De bass is aanwezig genoeg en heeft geen ruwe randjes, maar het is een redelijk bescheiden presentatie. De MDR-1R is iets voller in het lage tot lage-mid segment, al zijn de verschillen niet heel groot. Ik noem het ‘iets anders’ zonder dat het per sé beter of slechter is. En gezien de veel lagere (advies)prijs, 79 vs 199 als we het analoog houden, vind ik de nieuwe Cooler Master daarmee positief overtuigen.

Concurrentie? Ons huidige referentiemodel is de Cloud Alpha, die met 99 euro voor de analoge versie iets duurder is dan de MH751. Net als de Sony biedt die een iets diepere bass, nipt meer detail in het midden, maar het vereist frequent muziek luisteren (en belangrijker: een head to head vergelijking) om die nuance te ervaren. Kijken we vooral naar games? Dan zijn ze even capabele concurrenten waar de Cooler Master een iets bredere soundstage biedt voor een net wat fijnere positiebepaling, mijns inziens fijner dan een iets diepere bass voor competitive gaming. Sterker nog in dat opzicht behoort dit model ook tot de top van wat het semi-budget segment te bieden heeft. Beide zijn comfortabel, ik geef de winst aan de Cooler Master omdat die iets zachter aanvoelt wat voor mensen met gevoelige oren een plus gaat zijn, en wat gezien de goede prestatie wat afsluiten van de omgeving betreft geen nadeel kent. Plus een lagere prijs? De Cooler Master stevent af om een nieuwe persoonlijke favoriet te worden.

Tenminste, als de microfoon goed is natuurlijk! En dat issie ook, gewoon dik prima zelfs. Lekker helder, geen ruis, tikkeltje warmer dan neutraal maar dat doet niets af aan de kwaliteit. Doet niet onder voor de Cloud Alpha dus ook daar zet Cooler Master mooi druk op het model wat zelf al de nodige concurrentjes van zich af had geslagen.

Echt niks te klagen dan? Toch wel wat, want de USB feature is mijns inziens overbodig voor iedereen met een degelijke geluidschip in de PC, testen we de MH752 analoog, feitelijk dus een MH751, met een goede dac dan zit er meer in dan de USB dongle weet te bieden. Als je echt een dramatische chip op je moederbord of laptop hebt zitten is usb fijn, maar anders zie ik daar 20 euro onnodig uitgegeven. Je kan met de Cooler Master software het geluid iets tunen wat een fijne extra is, maar bijna elke degelijke desktop pc kan dat ook via de moederbord software. De 7.1 feature voegt m.i. ook niet genoeg toe ten opzichte van de virtuele ervaring aan te laten sturen door de game en dezelfde moederbord software, kortom: de MH751 heeft vooral mijn aandacht, deels vanwege de daarbij aanwezige nog compactere in-line controller.Een andere kleine kanttekening is een beetje cable noise. De kabel is erg flexibel wat fijn is, maar als de kabel ergens langs wrijft hoor je dat in je linker oor, iets wat met een gevlochten kabel makkelijker gebeurt dan met een rubber model. Iets wat de MDR-1R overigens ook had. Niets waar ik over kan vallen, maar als iets wordt opgemerkt moet ik het even melden.


Conclusie


Misschien klinkt het niet zo heel tof om te lezen dat de nieuwe Cooler Master een basis deelt met een Sony van een paar jaar terug, maar dat is nu eenmaal de wereld van de randapparatuur waar heel veel producten (ook van de grootste merken op aarde) te herleiden zijn naar een beperkt aantal OEM fabrikanten. De realiteit is dat een goed product ontstaat omdat de product ontwikkelaars die bestaande faciliteiten goed weten te gebruiken, die een goede basis om weten te zetten naar een uitstekend eindproduct, en daar voldoende scherp bovenop zitten dat er geen fouten worden gemaakt en hun eigen smaakje daar aan mee te geven.

En dat is precies wat Cooler Master met de MH751/MH752 doet. De Sony MDR-1R stond niet bekend om het beste geluid ooit (althans niet voor 200 euro), maar hij klonk gewoon goed en stond uiteindelijk wel hoog in mijn favorietenlijstje vanwege één van de, zo niet de lekkerste pasvorm die ik ken; een heerlijke vorm wint over iets beter geluid wat je enkel gaat ervaren in een directe vergelijking wat de reden is dat ik dat ding dag in, dag uit gebruikt heb. Cooler Master brengt die heerlijke pasvorm (die op feitelijk elk hoofd top zit), een grofweg gelijkwaardig geluid, een uitstekende stereoweergave voor een goede positiebepaling, en dat aangevuld met een uitstekende microfoon naar gamers voor een hele bescheiden prijs. Hij voelt ook netjes in de hand, de mat zwarte afwerking zonder in-your-face logo’s of RGB gaat ongetwijfeld als aantrekkelijk worden gezien, en dan ben ik onder de streep gewoon heel, heel erg tevreden.

Een beetje nuance wellicht, voordat je denkt dat dit echt je-van-het ultiem is. Voor 79 of 99 euro moet je niet de ultieme sound verwachten, dit is goed maar niet ‘wow amazing’ zoals we in sommige duurdere alternatieven zien. Maar veel belangrijker: dit gaat wel head to head met mijn favoriete sub 100 euro headset die in een recente round-up een tiental anderen achter zich liet, de Cloud Alpha. Die klokte een iets voller laag / laag-mid, maar is als analoog model iets duurder dan de analoge (MH751) Cooler Master die een even goede mic kent, iets meer open klinkt vooral voor FPS games echt een voordeel is (wanneer je meer geeft om te kunnen herkennen waar je tegenstander is dan een iets diepere explosie te voelen), en daarbij (ondanks dat de Cloud ook erg comfy is) gewoon wint op lichte, neutrale, zachte pasvorm voor iedereen, ook als je gevoelig bent voor druk om de oren. Kortom: minimaal gelijkwaardig voor minder geld.

Dan kan ik enkel concluderen dat dit niet alleen op zichzelf een dik prima headsetjes zijn, maar zichzelf zelfs mijn favoriete nieuwe sub 100 euro gaming headsets mag noemen en de nieuwe go-to advies modellen zijn voor iedereen die een ultra comfortabele gaming cq all-round headset zoekt ongeacht smaak of hoofdmaat. Mijn enige advies zou zijn om de duurdere MH752 te laten liggen en de MH751 te pakken mits je maar een beetje geluidschip in je pc hebt zitten, ook als je louter om shooters en positiebepaling geeft ben je daarmee beter af dan met de USB dongle. Editor’s Choice voor de MH751, en een recommendation voor de MH752 in geval dat je machine matige audio functionaliteiten kent die de dongle wel ondervangt.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.