Cooler Master MM720 Review


Perfecte muizen zijn praktisch de norm tegenwoordig. Slechte sensoren zien we zelden meer, slechte switches zien we zelden meer, en nu de ultralight hype ook bij praktisch elke fabrikant heeft toegeslagen is het vooral zaak om de juiste vorm voor jou te vinden. En precies op dat vlak probeert de MM720 iets unieks te bieden.

Prijs? 60 euro, plus hij is verkrijgbaar in zowel wit als zwart, met zowel matte als glossy afwerking.


Mocht je je afvragen of Cooler Master de basis in orde heeft: maak je geen zorgen. De MM710 was al echt uitstekend, zeker voor het geld, en de MM720 zet dezelfde uitstekende basis neer: top sensor waarmee je op elk niveau kan gamen, fijne switches onder zowel de primaire knoppen als aan de zijkant, de bouwkwaliteit is netjes, de afwerking is netjes, en de kabel is super flexibel zodat hij praktisch draadloos aanvoelt.


Daarbij is het ook gelukt om de muis onder de 50 gram te houden, wat echt bizar weinig is. Ik ben 100% overtuigd dat lichtere muizen beter zijn, zeker als je fanatiek esports games wilt spelen ben je gewoon echt sneller. Het is even wennen, maar eenmaal gewend wil je niet meer terug. De keuze voor een ultralight ligt voor ons dan ook voor de hand, zowel Nada als ik gebruiken tegenwoordig liever niets anders meer. Wel vind ik niet dat je je zorgen moet maken over 50 gram versus 60 gram, het gewicht van de MM711, onder de 80 gram blijven is fijn maar vanaf dat moment is het belangrijker dat je jouw vorm vindt dan je blind staart op het exacte gewicht.


De MM710/MM711 heeft een veiligere vorm als je dat zoekt.

Waar de MM720 uniek in is is zijn vorm, die stamt af van de oude Xornet en Spawn muizen, en is echt anders-dan-anders. Korter en vooral breder met een duidelijke ringvinger-steun. Liefhebbers van de Xornet en Spawn vorm die wachtten op een ultralight update met nieuwe sensor en dergelijke zullen uit hun dak gaan, maar het is wel echt een opvallende vorm die niet voor iedereen geschikt is. Het is een pure claw grip muis, dus geen traditionele palm grip, of een hybride zoals de MM710 waarbij je feitelijk niet meer doet dan je vingers ietsjes optrekt om sneller te kunnen klikken. Het is een vorm waarvan je óf al weet dat ‘ie voor jou is, óf één die je echt wilt proberen alvorens je de knoop door hakt; het is niet voor iedereen weggelegd.


Ook de gatenkaas moet je aanspreken, maar zelf had ik geen moment moeite om daaraan te wennen. Mocht je twijfelen, je krijgt er zowel extra gliders als grips voor de zijkant bij, zodat je een meer grippy, vaste zijkant kan kiezen. Voor mij overbodig, maar fijn dat de flexibiliteit geboden wordt. Ook de IP rating is een fijne bonus waar ze aan hebben gedacht, kan hij net even tegen een slokje. Eigenlijk heeft Cooler Master nog maar één ding om echt aan te werken: de software mag nog wat gepolijster ogen en beter aanpasbaar zijn op grotere schermen. Maar goed, daar zit je niet dagelijks in.


Uiteraard is de muis RGB. Maar Cooler Master Paars is toch het beste.


Conclusie


Tja, wat kan je nog zeggen van moderne muizen, althans objectief uitstekende zoals deze? Met een top sensor, laag gewicht en goede switches is het gewoon een verdomd goede muis, en dat voor een verdomd goede prijs: de MM720 bevestigt dat 50 a 60 euro de sweet-spot is voor een mooie top muis zonder concessies. Het enige waar je echt over na moet denken is de vorm: dit is echt voor de Xornet of Spawn liefhebber, en als je twijfelt raad ik je aan hem eerst een keer aan te voelen, zo’n claw muis is echt iets unieks. Spreekt het concept aan maar twijfel je aan de vorm, kijk dan naar de MM710 of MM711: een vergelijkbare top muis voor een nette prijs, maar dan met een veiligere vorm.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.