Cooler Master MM731 Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: De Cooler Master MM731, Cooler Master’s nieuwe mid-size draadloze gaming muis, verkrijgbaar in zwart en wit.


De MM731 was een muis met een (voor Cooler Master althans) vervelende valse start eerder dit jaar. De eerste (pre-productie?) batch die ons bereikte leek niet bijzonder in elkaar te zitten, en een firmware probleem zorgde voor de nodige negatieve aandacht bij andere reviewers omdat de muis simpelweg niet goed presteerde. Het nare is dat er in deze markt zo ontzettend veel top muizen te koop zijn waar nauwelijks kritiek voor valt te bedenken dat elk minuscuul foutje al enorm opvalt, maar maak vervolgens een serieuze fout en je staat direct negatief in de spotlight plus komt lastig van het negatieve imago af. En zeker rond het 90-100 euro prijspunt wat Cooler Master voor de MM731 voor ogen had had geen enkel foutje gemogen.

Onlangs kregen wij echter een sample uit een nieuwere batch, en die zat wel gewoon keurig in elkaar. De eerder genoemde firmware issues waren inmiddels ook opgelost en de prestaties zijn nu zoals ze horen, en de muis bleek inmiddels ook nog eens voor zo’n 59 euro te koop; de prijs die je normaliter betaald voor een degelijke bedrade muis terwijl de MM731 zowel met een low-latency draadloze dongle komt als een extra bluetooth feature. En op dat moment ga je toch nog een keertje kijken naar het product dat eerder eigenlijk afgeschreven leek: is dit dan toch niet onverwacht de budget topper van 2021?


En er zijn inmiddels genoeg redenen waarom hij die titel wel verdient. Hij voelt keurig aan, de sensor is uitstekend, de prijs is laag wat ons Hollanders weer heel blij maakt, en hij is ook nog eens ultra licht gewicht (59 gram) voor een draadloze muis. Wat wil je nog meer?

Na enkele weken met de MM731 op het bureau: Eigenlijk niet zo veel. Hij voelt weliswaar wat basic aan, zeker vergeleken met bijvoorbeeld de Corsair Sabre Wireless (74 gram, 72 euro) of een Logitech Superlight (63 gram, 110 euro), maar daar is de prijs dan ook naar; voor 100 euro hadden we het wel een kritiekpunt genoemd, voor 60 euro zeker niet. Featuretechnisch lijkt er ook niet veel bespaard, zo zit er gewoon USB Type-C op om hem op te laden, RGB is van de partij al zij het in bescheiden logo-only vorm, PTFE feet ontbreken niet voor een goede glide en fijne optische switches zorgen voor een top klik gevoel. Cooler Master’s software is net als de bouw wat basic, maar het voldoet voor wat je er mee moet doen (eenmalig je DPI naar wens instellen? Zelf doe ik er niet meer mee).


En vervolgens komt het vooral weer aan op subjectieve elementen, zoals vorm. De MM731 houdt de oude MS Intellimouse vorm aan, een vorm die Cooler Master door de jaren heen in verschillende muizen heeft aangehouden en vooral lekker toegankelijks is voor “de meeste mensen”, lees: mid-size, palm-grip, of met iets grotere handen trek je je vingers wat omhoog voor een claw grip. Wel vinden zowel Nada als ikzelf de zijkanten wat glad, wat hem gecombineerd met de vorm van de rechter kant (die loopt naar binnen ipv naar buiten) niet ideaal maakt voor iemand die de muis constant lift. Wij doen dat beide toevallig wel, en hierdoor blijft zij zelf bij de MM511 en ik bij de Superlight, muizen die beter in onze handen blijven als je ze veel optilt. Maar vorm is persoonlijk en zowel de MM511 als Logitech Superlight zijn ook weer muizen waarvan we van anderen horen dat ze die te klein of niet ergonomisch genoeg vinden. De MM731 is dan een wat veiligere keuze met de mid-size ergo vorm. Zoek jij dus meer een palm grip muis voor kleine of middelgrote handen, en wil je niet te veel uitgeven, dan is de MM731 een objectief goede muis met vooral een heel zacht prijsje: recommended en great value.Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.