600,403

Productwebsite (Engels)Beste (mede)tweakers, voor een nieuwe (nog aankomende) high-end build zocht ik een closed-loop waterkoeler om naast goede prestaties, ook een lekker donkere uitstraling te creeëren. Prijs was niet zo relevant, al is het natuurlijk altijd leuk om minder uit te geven waar dat mogelijk is. De bedoeling was dat deze vanaf de zijkant te zien zou zijn, dus was ik wel beperkt tot 120mm en 140mm koelers. Na enig overleg, voornamelijk over welke nou de meest geschikte looks zou hebben, was de keuze gemaakt, en was de Cooler Master Nepton 140XL een feit.

De Nepton 140XL kost net iets meer dan 80 euro, komt (zoals de naam al suggereert) met een 140mm radiator, en met 2 140mm CM JetFlo ventilatoren. Onlangs had ik zelf een reviewtje gemaakt van de JetFlo 120mm ventilatoren, en mijn positieve ervaringen daar waren ook één van de redenen dat de keuze op de Nepton was gevallen. Voor 80 euro mag je natuurlijk best wat prestaties verwachten, en uiteraard heb ik even tijd gemaakt om hem aan dezelfde tests te onderwerpen als mijn andere recente cpu koelers. Welliswaar niet het uiteindelijke systeem, maar wel de beste manier om een eerlijke vergelijking te maken.

Voor deze test, en toekomstige koelers, heb ik een setup gekocht van een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met een AMD Athlon 760k. Een socket FM2 Quadcore met unlocked multiplier. Wellicht niet het grootste heethoofd denkbaar, maar deze set zal zeker representatieve (en relatieve) performance resultaten van verschillende cpu koelers geven die ook goed bruikbaar zijn voor andere setups.

Verder vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.