Cooler Master NR200 Review


Elegante ITX cases zijn flink populair geworden. Begrijpelijk, want de meeste PC’s hebben niet meer dan een enkele videokaart en een paar SSDs, dus waarom zou je dan een grote toren neerzetten? Eén argument daarvoor is de keuze in behuizingen, want het aanbod aan echt interessant kleine cases is beperkt. Zeker als je niet het geduld hebt om te wachten op je boutique-import ITX case, waarbij je de kans loopt dat je bovenop de hoge prijs (veelal 200 euro of meer) ook nog eens verzendkosten en belasting moet betalen.

Door de jaren heen hebben we wat mainstream alternatieven gezien, onder andere van Cooler Master zelf, maar ook van concurrenten. Maar een écht overtuigende, betaalbare ITX case waarmee makkelijk te bouwen viel en waar je een echt high-end systeem prima in kan koelen? Daar was nog wel een plekje voor in de verder extreem verzadigde behuizingen markt. En dat plekje denkt Cooler Master met de gloednieuwe NR200 en NR200P te kunnen vullen.

Is het gelukt? Dat vertelt Nada je in deze video review:


Mocht je geen zin of tijd hebben om een video te bekijken, dan kan ik je het antwoord ook gewoon in grofweg een minuutje geven. Of korter: Ja, het is ze gelukt. Eerdere ITX cases zoals de H100 waren prima, maar bouwden eigenlijk verder op verouderde onderliggende chassis, en dat maakte ze niet echt heel bijzonder om mee te werken. De NR200 is van de grond af opnieuw ontworpen om makkelijk te zijn, en dat merk je direct: alles komt eenvoudig los wat inbouwen een eitje maakt, er is goed nagedacht over mogelijkheden met high-end waterkoelers, en ze hebben het niet dermate krap geprobeerd te maken dat ze minder ervaren bouwers meteen afschrikken. Als je nog nooit een PC hebt gebouwd kan je hiermee prima je aller eerste stappen zetten, en dat is zeldzaam in het ITX segment. Alleen NZXT’s H1 doet dat nog iets beter door zowel de koeler als de voeding voor te installeren, maar die case heeft niet de flexibiliteit van de NR200, en met een luchtgekoelde NR200 kom je significant goedkoper uit.



Het is bovenal gewoon een chique case. Metalen voorzijde, alles voelt stevig, afwerking is netjes, er valt gewoon weinig over te klagen. Dat gaat zowel voor het 79 euro kostende NR200 als de 99 euro kostende NR200P. Een PCIe riser kost je normaliter al snel 25 a 30 euro, en nu krijg je voor 20 euro zowel een perfect passende riser, een glazen zijpaneel naast het mesh paneel, plus nog een derde fan bovenop de twee die de NR200 al had? Je mag tegenwoordig blij zijn dat een ITX case sowieso met een fan komt, nu krijg je er drie? Sure, echte liefhebbers kopen liever hun eigen high-end Noctua fans, maar niet iedereen zit te wachten op tientjes of honderden euros meer uitgeven om maar een werkbaar systeem te hebben.



Bouwen wordt makkelijk als je overal goed bij kan




De NR200 slash NR200P geeft dat constante gevoel van “dit is gewoon goed” en “je krijgt veel voor je geld” waar Cooler Master zeker in het verleden garant voor stond. Als ze dit gevoel kunnen vasthouden bij hun toekomstige launches dan kan het niet anders dan dat ze bij zowel enthousiastelingen als de mainstream PC bouwer weer echt heel hoog op het lijstje komen.


We kunnen nog even discussiëren dat het design niet hyper origineel is (ze gaan duidelijk achter NCASE aan), dat de voetjes misschien wat simpel zijn, dat het niet de aller kleinste case is en dat je USB Type-C mist op het voorpaneel. Maar dit product, met deze extreme flexibiliteit voor luchtgekoelde systemen, watergekoelde systemen of zelfs custom loops, plus alle aanwezige extras erbij? En dan voor deze prijs? Een chique small form factor build is zo opeens enorm toegankelijk geworden. Nine out of Ten, Highly Recommended, Sehr Gut, of op z’n puur Hollands: Joa, nie slecht.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.