Cooler Master NR200 Review


Elegante ITX cases zijn flink populair geworden. Begrijpelijk, want de meeste PC’s hebben niet meer dan een enkele videokaart en een paar SSDs, dus waarom zou je dan een grote toren neerzetten? Eén argument daarvoor is de keuze in behuizingen, want het aanbod aan echt interessant kleine cases is beperkt. Zeker als je niet het geduld hebt om te wachten op je boutique-import ITX case, waarbij je de kans loopt dat je bovenop de hoge prijs (veelal 200 euro of meer) ook nog eens verzendkosten en belasting moet betalen.

Door de jaren heen hebben we wat mainstream alternatieven gezien, onder andere van Cooler Master zelf, maar ook van concurrenten. Maar een écht overtuigende, betaalbare ITX case waarmee makkelijk te bouwen viel en waar je een echt high-end systeem prima in kan koelen? Daar was nog wel een plekje voor in de verder extreem verzadigde behuizingen markt. En dat plekje denkt Cooler Master met de gloednieuwe NR200 en NR200P te kunnen vullen.

Is het gelukt? Dat vertelt Nada je in deze video review:


Mocht je geen zin of tijd hebben om een video te bekijken, dan kan ik je het antwoord ook gewoon in grofweg een minuutje geven. Of korter: Ja, het is ze gelukt. Eerdere ITX cases zoals de H100 waren prima, maar bouwden eigenlijk verder op verouderde onderliggende chassis, en dat maakte ze niet echt heel bijzonder om mee te werken. De NR200 is van de grond af opnieuw ontworpen om makkelijk te zijn, en dat merk je direct: alles komt eenvoudig los wat inbouwen een eitje maakt, er is goed nagedacht over mogelijkheden met high-end waterkoelers, en ze hebben het niet dermate krap geprobeerd te maken dat ze minder ervaren bouwers meteen afschrikken. Als je nog nooit een PC hebt gebouwd kan je hiermee prima je aller eerste stappen zetten, en dat is zeldzaam in het ITX segment. Alleen NZXT’s H1 doet dat nog iets beter door zowel de koeler als de voeding voor te installeren, maar die case heeft niet de flexibiliteit van de NR200, en met een luchtgekoelde NR200 kom je significant goedkoper uit.Het is bovenal gewoon een chique case. Metalen voorzijde, alles voelt stevig, afwerking is netjes, er valt gewoon weinig over te klagen. Dat gaat zowel voor het 79 euro kostende NR200 als de 99 euro kostende NR200P. Een PCIe riser kost je normaliter al snel 25 a 30 euro, en nu krijg je voor 20 euro zowel een perfect passende riser, een glazen zijpaneel naast het mesh paneel, plus nog een derde fan bovenop de twee die de NR200 al had? Je mag tegenwoordig blij zijn dat een ITX case sowieso met een fan komt, nu krijg je er drie? Sure, echte liefhebbers kopen liever hun eigen high-end Noctua fans, maar niet iedereen zit te wachten op tientjes of honderden euros meer uitgeven om maar een werkbaar systeem te hebben.Bouwen wordt makkelijk als je overal goed bij kan
De NR200 slash NR200P geeft dat constante gevoel van “dit is gewoon goed” en “je krijgt veel voor je geld” waar Cooler Master zeker in het verleden garant voor stond. Als ze dit gevoel kunnen vasthouden bij hun toekomstige launches dan kan het niet anders dan dat ze bij zowel enthousiastelingen als de mainstream PC bouwer weer echt heel hoog op het lijstje komen.


We kunnen nog even discussiëren dat het design niet hyper origineel is (ze gaan duidelijk achter NCASE aan), dat de voetjes misschien wat simpel zijn, dat het niet de aller kleinste case is en dat je USB Type-C mist op het voorpaneel. Maar dit product, met deze extreme flexibiliteit voor luchtgekoelde systemen, watergekoelde systemen of zelfs custom loops, plus alle aanwezige extras erbij? En dan voor deze prijs? Een chique small form factor build is zo opeens enorm toegankelijk geworden. Nine out of Ten, Highly Recommended, Sehr Gut, of op z’n puur Hollands: Joa, nie slecht.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
14 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Raymond
Raymond
11 maanden geleden

Nette case hoor! Ik koop deze zodra hij beschikbaar is. Zit alleen nog op het Z390 platform dus moet daar even een itx bordje voor scoren. Maar dan kan alles wat ik nu gebruik zo worden overgezet. Oh ja, sfx voeding komt er nog bij. Goeie zet vanuit cm. Eindelijk weer!

Wai
Wai
10 maanden geleden

Wat is de release date van deze case? Lijkt me een zeer fijne case, veel waar voor je geld.

Vincent
Vincent
10 maanden geleden
Reply to  Stephan

Is er al iets meer bekend over de release date van deze case? Er is bijna geen informatie over te vinden.

Seb83
Seb83
10 maanden geleden

Hoe zit het met airflow? Ik zie dat zowel de fan aan de achterkant als de twee aan de bovenkant als exhaust zijn geplaatst. Zou het in dit geval niet logischer zijn om boven koele lucht aan te zuigen? Hebben jullie verschillende configuraties getest?

Ik heb zelf deze case overwogen maar heb de Lian Li TU150 besteld, vanwege het ‘traditionelere’ airflow ontwerp (koele lucht aan de voorkant naar binnen, warme lucht aan de achterkant naar buiten d.m.v. 2 x NF-A12x25). Ben benieuwd of dat koeler en stiller is dan deze NR200.

Seb83
Seb83
10 maanden geleden
Reply to  Stephan

Ik had de video gezien, maar ik had de geluidsproductie gemist. 40 decibel op 50 cm afstand, dat klinkt vrij luid. Dan zullen die casefans op een hoog rpm hebben gedraaid?

Last edited 10 maanden geleden by Seb83
Ernst Ridderhof
Ernst Ridderhof
10 maanden geleden

Hoi, jullie review van NR200 gezien op Youtube en dat zag er super uit en inmiddels ben ik heel enthousiast geworden over deze behuizing. Hebben jullie inmiddels informatie over waar en wanneer deze te koop zijn. Ik kwam na wat spitten uit bij Amazon US maar daar gaat het inclusief verzenden ed uiteindelijk 175 euro’s kosten dus dat sla ik even over. Ik kom wel meer goede reviews tegen van mini ITX behuizingen zoals de NZXT H1, de N-case M1, de Louqe Ghost S1 maar iedere keer weer zijn ze nergens voor normale Nederlandse prijzen te koop. Wat heb ik aan al die enthousiaste case reviews als ik ze vervolgens nergens kan scoren.

Als jullie er tijd voor hebben zie ik graag jullie reactie enne …. keep up the good work 🙂

Vriendelijke groet Ernst Ridderhof

Ernst Ridderhof
Ernst Ridderhof
10 maanden geleden
Reply to  Stephan

thnx voor het navragen iig.

Ernst Ridderhof
Ernst Ridderhof
9 maanden geleden

Hij is binnen hoor. Megekko what else
🙂

IMG_20200821_123206972-02.jpeg
Kees
Kees
9 maanden geleden

Mooie review, al lees ik liever ipv een filmpje bekijken. Het zou mooi zijn als het geschreven gedeelte uitgebreid wordt met de gegevens van de gebruikte componenten (koeler, moederbord, cpu, voeding).

Kees
Kees
9 maanden geleden
Reply to  Kees

Commentaar had eigenlijk op de hoofthread gemoeten, sorry.
Bijvoorbeeld: er zijn niet zo heel veel CPU toren-koelers die < 15cm zijn. Vandaar dat het handig is dat die gegeven erbij staan. En in hoeverre bijv. de prijs van deze kast verhoudt tot (nog) kleinere kasten, maar die (minimaal) 100 euro duurder zijn (NCASE-M1, waar deze kast parallellen mee heeft, maar ook DAN case A4, Louque Ghost S1, waar door de geringere omvang alleen maar top-koelers in passen (en waardoor w.s. de koelcapaciteiten navenant lager liggen dan deze kast???)

Last edited 9 maanden geleden by Kees