Cooler Master NR200P MAX Casemod deel 1


Vandaag iets anders bij TechTesters, een casemod. Graag nemen we jullie mee in het hele proces van A tot Z laten we zien wat er allemaal bij komt kijken. Dit is vrij uitgebreid en daarom komt het in meerdere delen online maar laten we bij het begin beginnen, wat is het idee?

Het idee is om een twist te maken op de Cooler Master NR200P MAX die fysiek ook groter gaat zijn t.o.v. het origineel om meer ruimte creëren voor een custom loop. Waarbij de extra ruimte nodig is om twee 280mm radiatoren en ventilatoren van normale dikte te kunnen plaatsten.


Behuizing demonteren


Het begint met het demonteren van de Cooler Master NR200P MAX behuizing om te zien op welke manier de benodigde aanpassingen het eenvoudigste uitgevoerd kunnen worden.

Hierbij kunnen beide zijpanelen van de behuizing zonder gereedschap verwijderd worden.

Zowel het boven als onder paneel zitten met een paar schroeven vast en kunnen daarna eenvoudige verwijderd worden.

Het moederbord tray van deze kast zit vast met popnagels aan zowel de voor als achterkant van de de kast. Met behulp van boormachine kunnen deze verwijderd worden.


De rest van de behuizing zit in elkaar met schroeven en het zelfde geldt voor de montage van de front IO en interne AC verlengkabel voor de voeding.


Dit maakt het demontage proces zeer aangenaam en laat zien het frame is opgebouwd uit 4 delen. Een voorplaat, achterplaat, twee dwarsligger boven en twee dwarsligger onder.CAD ontwerp


Na de demontage is het tijd om alle benodigde aanpassingen uit te werken, hiervoor is gebruikt van 3D CAD tekenprogramma maar dit hoeft natuurlijk niet. Soms is het gewoon net zo makkelijk om een stuk papier of karton te pakken en dit te gebruiken om een template te maken van de nieuwe delen nodig zijn of aan te geven wat weg gehaald moet worden.

In dit geval was de eerste stap om de bestaande frame delen na te tekenen die we verwachte nodig te hebben. Daarnaast is het voorpaneel ook getekend om te zien hoeveel ruimte er tussen het frame en voorpaneel beschikbaar is en hoe front IO precies gemonteerd zit.

Om te bepalen hoeveel de kast groter moet worden zijn de radiatoren en ventilatoren op de juiste plek in het model gezet. Hieruit is naar voren gekomen dat zowel aan de boven als onderkant van de kast 16mm bij moet komen aan ruimte.

Deze extra ruimte kan gecreëerd worden door drie standaard moederbord afstand bussen in elkaar te schroeven op het frame. Het frame aan de voorkant blijft bijna ongewijzigd maar wordt d.m.v. aluminium profielen aan de buitenkant verlengd, deze profielen vervangen het originele voorpaneel. Voor de achterkant moet een geheel nieuwe plaat ontworpen worden.


Naast de nieuwe delen moeten sommige of de bestaande delen ook aangepast worden.
In het voorframe moeten er extra gaten komen (gele kleur) of de aluminium profielen te monteren en moeten een aantal van de standaard ingebouwde afstand bussen inkort worden (turquoise kleur) om de front IO naar boven te verplaatsen.

Beide dwarsliggers hebben extra uitsparing nodig om ruimte te creëren voor de radiatoren.


Als dit allemaal gecombineerd wordt ziet de aangepaste behuizing er als volgt uit.

Na de buitenkant is het tijd voor de binnenkant, hierbij ontwerp zo gemaakt dat het moederbord tray in zijn geheel verwijderd kan worden via de achterkant van de behuizing. Hiervoor is gekozen om het assemblage proces later makkelijker te maken.


Daarnaast zijn er ook twee aansluitpunten geïntegreerd aan de achterkant voor een externe radiator voor meer koelingsmogelijkheden, dit was een puzzel om allemaal passend te krijgen.


Als laatste is het ventilatie patroon voor de boven en onderkant van de behuizing aangepast zodat deze overeenkomen met de originele behuizing.


De volgende keer


Dit was de introductie voor de Cooler Master NR200P MAX casemod, in het volgende deel gaan we zien of alles past zoals gepland.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Jeroen
Als het om gemodificeerde/speciale pc builds aan komt zit je bij Jeroen aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van waterkoeling, hardware tweaken en kabelmanagement, dus niet vreemd dat hij hier meestal druk bezig mee is naast zijn baan in de hoogspanningstechniek. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product te bewerken met een Dremel, uiteraard onder de noemer 'modding'.