Cooler Master Masterbox NR400 review


Een Cooler Master case kopen voor je pc was ooit bijna een vanzelfsprekendheid, maar dat er vandaag de dag veel te kiezen valt en dat de concurrentie echt niet stil zit zijn toch harde feiten. Met de Masterbox NR400 en NR600 doet Cooler Master weer een gooi in het budget-tot-midden segment naar de titel van ‘vanzelfsprekende’ keuze. In de onderstaande video zoekt Nada uit of dat is gelukt.


Samenvatting


Hoewel Cooler Master een Taiwanees bedrijf is is het oud Hollandse gezegde “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” veelvuldig toegepast op hun producten. Sterker nog het zijn die van oudsher ‘gewoon goede producten voor een eerlijke prijs’ die ons het meest positief zijn bijgebleven. Sure, echte iconen zoals de Cosmos even terzijde, het waren de N300’s en CM 690’s uit hun assortiment, of hun Quickfire toetsenborden om iets anders te noemen, waar ze in mijn ogen de meest interessante dingen mee lieten zien.

De NR400 en NR600 passen perfect in dat traditionele straatje, want het zijn weer gewoon enorm goede cases voor een leuk bedrag. Zijn ze perfect? De YouTube titel is misschien ietsjes aangedikt want we zien wel wat kleine verbeterpunten, maar zeker de NR400 mogen we -voor de vraagprijs van 59 euro- toch echt wel perfect noemen. Dat het stoffilter aan de onderzijde wat basaal is, of dat we het moeten doen met twee USB 3.0 poorten op het frontpaneel, zijn prima te accepteren minpunten met deze prijs in het achterhoofd.


Wat je wel krijgt zijn dik prima bouwkwaliteit, onze beide samples waren keurig afgewerkt, en het front mesh design zonder verder filtering doet duidelijk goede zaken wat koeling en geluidsproductie betreft; waarom zou je tenslotte de luide componenten kopen waar deze case weinig tegen zou doen. Er is genoeg ruimte voor kabelmanagement, opslag en koeling opties zijn enorm ruim en alle typische game PCs in de 600-1000 euro prijsklasse gaan echt wel passen, en wat willen we dan eigenlijk nog meer? Niet veel eigenlijk. Misschien een gesloten versie voor de liefhebber? Want in hoeverre mensen nog op 5,25″ bays zitten te wachten valt te betwijfelen; gelukkig kan je voor de NR400 en NR600 kiezen voor een versie zonder ODD cutout.






De NR600 heeft op 69 euro wel wat concurrentjes die ook allemaal dik in staat zijn een typische game pc koel en stil te houden. NZXT’s H500, Phanteks P300, P350X, P400S, Fractal’s Meshify C, Sharkoon’s er.. hele line-up, Corsair heeft nog wat 275-modellen, en voor de ATX versie komen we dan al snel uit op de typische ‘als je dit mooi vindt is het goed’ conclusie. Alhoewel, het aanbod aan cases met een echte airflow focus en optische drive optie is wel heel beperkt, dus Cooler Master heeft zeker z’n unieke voordeeltje in huis en concurrentie neemt niet weg dat ook de NR600 een smart-buy award en aanbeveling verdient.

Het is echter de iets goedkopere micro-ATX NR400 die voor ons wel echt uitblinkt in de budget-top. Niet alleen is die al iets goedkoper in de aanschaf dan de NR600, micro ATX borden zijn veelal ook wat goedkoper in het budget segment waar deze case zich op richt, en in het segment van pc gamers die de totale build kosten laag willen houden zonder echt in te boeten op kwaliteit heeft de NR400 heel weinig concurrentie. NZXT’s H400 is nog wat chiquer, maar meteen een stuk duurder. En aan de goedkopere kant heb je opties zoals de Fractal Focus G Mini, maar daar maakt de NR400 echt gehakt van al was het maar dat we acryl prut in 2019 echt niet meer willen zien; glas oogt- en blijft veel mooier en is iets meer geld waard. Nee, het is niet de meest ‘wow’ case ooit, maar laten we echte waar-voor-hun-geld producten daar niet op afrekenen.


Met gebrek aan concurrentie en een all-round goede uitvoering is de NR400 in onze optiek dan ook met één klap dé case van dit moment als je een compacte tower zoekt met goede prestaties voor een eerlijke prijs.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.