Samenvatting


De RGB Hard Gaming Mousepad is een degelijke muismat voor een prima prijs. Het oppervlak is uitstekend geschikt voor gaming, maar is daarentegen wat minder geschikt voor dagdagelijkse bezigheden. De RGB ziet er goed uit en de bediening is kinderspel, maar de beschikbare hoeveelheid modi is aan de lage kant. Al met al krijgt de RGB Hard Gaming Mousepad als eindscore een 7,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Cooler Master MasterAccessory RGB Hard Gaming Mousepad review


RGB is tegenwoordig in alle vormen en maten te krijgen, variërend van behuizingen tot toetsenborden en van speakers tot koelers. Mocht je verlangen naar meer RGB, dan heeft Cooler Master de MasterAccessory RGB Hard Gaming Mousepad in de aanbieding. De RGB Hard Gaming Mousepad is, zoals de naam doet suggereren, een muismat voorzien van RGB. Met een prijs van circa 30 euro is de muismat zeker schappelijk geprijsd, maar is het zijn geld waard? Daar zullen we vandaag achter komen.

Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


In de doos


De verpakking komt qua design overeen met andere producten van Cooler Master. De muismat is netjes verpakt zonder poespas.


In de verpakking treffen we de muismat aan, gecombineerd met een beknopte handleiding.

Bouw en features


Het eerste wat opvalt is dat de muismat, zeker gezien het prijspunt, stevig gebouwd is. Het frame is gemaakt van staal, de muismat zelf van siliconen en de bracket van aluminium. Tevens voelt de muismat relatief zwaar aan, wat zeker meehelpt bij de algemene kwaliteitsbeleving.
Kijken we echter wat dieper, dan zien we dat de lichtdoorlatende rand niet overal even netjes is afgewerkt. Geen ramp gezien het prijspunt, en van een normale afstand niet echt zichtbaar, maar opvallend is het wel. Tevens zien we een gevlochten USB-kabel met vergulde connector, die in tegenstelling tot andere Cooler Master producten niet voorzien is van een paars stukje plastic in de connector.
Prestaties


Het overschakelen van een stoffen muismat naar een siliconen muismat is altijd even wennen: de muis glijdt namelijk een stuk sneller over de muismat heen. Controle over de muis houden is in eerste instantie relatief moeilijk, maar na een tijdje ben je er aan gewend.

Het eerste wat opvalt is dat de muismat voornamelijk geschikt is voor gaming. Dat klinkt in eerste instantie misschien raar, maar de muis reageert een stuk directer dan op een “normale” muismat. Een voordeel bij gaming is dat er minder uitgebreide bewegingen gemaakt hoeven te worden om hetzelfde resultaat te bereiken: een beetje te vergelijken met het spelen op een hogere DPI. Diezelfde karakteristiek kan echter ook een nadeel zijn bij precisietaken: de muis reageert abrupter op input waardoor het moeilijker wordt om precies te mikken. Het verlagen van de DPI kan hierbij helpen, maar bij muizen waar dit niet mogelijk is kan het vervelend zijn.

Met een formaat van 350mm bij 264mm is het ook een best aardig afgemeten unit, maar liefhebbers van XXL muismatten vallen dus wel buiten de boot; zij zullen dit te gemiddeld vinden. Voor de gemiddelde consument zal dit echter een prima maat zijn.

Als laatste valt op dat de muismat stevig op zijn plek blijft liggen, ook tijdens intensieve potjes gamen. Dit heeft de muismat uiteraard te danken een de rubberen grippunten aan de onderzijde, alsmede het gewicht.

Verlichting


Het belangrijkste punt van deze muismat is uiteraard de RGB. Er is de keuze uit negen verschillende modi: drie met kleurenrotatie en zes vaste kleuren.


Het veranderen van kleur is kinderspel: Cooler Master heeft de muismat voorzien van een aanraakgevoelig stukje. Deze reageert razend snel en is makkelijk in gebruik. Door het gebrek aan programmeerbaar geheugen blijft echter de kleurinstelling niet bewaard, waardoor telkens wanneer de computer wordt opgestart de gewenste kleur opnieuw ingesteld moet worden. Geen ramp, maar wel opvallend. Tevens is het aantal kleuren vrij beperkt. Gebruik je een bijzondere kleurenopstelling in de rest van je opstelling, dan is de kans groot dat de muismat afwijkt qua kleur.


Conclusie


Al met al is de Cooler Master de MasterAccessory RGB Hard Gaming Mousepad precies wat je er van verwacht: een prima muismat zonder fratsen, nou ja behalve de RGB dan. De bouwkwaliteit van de muismat is prima en voelt vrij stevig aan, al is de afwerking niet de lichtdoorlatende rand niet overal even netjes.

Het oppervlak van de muismat is en blijft even wennen: de harde samenstelling geeft een eigen karakteristiek aan de muismat. Eenmaal gewend aan het oppervlak is het vooral tijdens gaming een fijne muismat, al kan het tijdens dagdagelijkse bezigheden er voor zorgen dat de muis té abrupt reageert. Een hard pad is en blijft iets waar je persoonlijk fan van moet zijn.

Least but not least: de RGB. De bediening is kinderspel, en de aanwezige modi zien er goed uit, al zou het aantal instellingen uitgebreider mogen zijn. Tevens worden kleurinstellingen niet goed bewaard, waardoor bij elke heropstart van de computer opnieuw de juiste kleur ingesteld moet worden. Een beetje jammer, want laat de prima (en betaalbare!) mousepad toch iets te veel als een goedkopere oplossing aanvoelen.Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.