Cooler Master SK622 review


Sinds mijn begindagen van het reviewen is Cooler Master één van de betere fabrikanten geweest als het aankwam op leuke toetsenborden die niet al te veel kosten. Uiteraard betalen we graag voor een beetje kwaliteit, maar in een tijd waarin prijzen van 200 of 250 euro (of meer) voor toetsenborden geen uitzondering zijn is het ook wel fijn om wat producten tegen te komen die nog te behappen zijn voor een typische gamer of typist.

Maar de SK620 en SK622 waar we vandaag naar gaan kijken zijn niet alleen schappelijk geprijsd (99 euro en 129 euro respectievelijk) ze zijn ook best uniek: zo zijn het 60 procent bordjes, een zeldzaamheid bij gaming merken, en de SK622 is draadloos, eveneens relatief zeldzaam. Maar is het ook wat?


Omdat de SK620 en SK622 eigenlijk hetzelfde zijn nemen we ze beide in één review mee, het enige verschil is namelijk dat de SK622 ook een Bluetooth functie heeft, maar voor de rest zie je het verschil niet.


Je kan kiezen uit een witte of zwarte kleurstelling, waarbij de witte ook een iets lichter gekleurd aluminium toplaagje heeft en de zwarte een donkergrijze. Leuk is dat ook de kabel passend gekleurd is, en extra leuk dat ze ook USB-C zijn. Weg met micro USB.



Het zijn wel toplaagjes op een plastic chassis daaronder. Dat geeft ze voldoende stevigheid voor normaal gebruik en een beetje meeslepen naar LAN parties, maar ze doen wel iets onder voor de echte tank-borden die je bijvoorbeeld van Leopold in dit prijssegment (al hikken die tegenwoordig tegen de 130 aan voor een bedrade versie) mag verwachten. Cooler Master zet daar echter weer RGB tegenover, onder de toetsen en met een dun randje rondom, al zie je daar pas wat van in het donker.






60 procent bordjes moeten wel bij je passen, zo mis je natuurlijk wat knoppen, en is je rechtershift klein om de pijltjes mogelijk te maken. Voor gamers is het heerlijk, voor typisten is het wat meer wennen, voor excel nerds is het ku.. err.. knutselen.


Eén ding waar ik heel, HEEL blij mee ben is de terugkeer naar een wat klassiekere cap vorm. Cooler Master gebruikte de laatste tijd in hun compacte line-up platte keycaps, en hoewel het subjectief is kon ik daar nooit echt aan wennen. Ze keren terug naar een wat ouderwetse kom vorm, en dat tikt zo veel lekkerder. Het is nu een bordje waar iedereen die al een mech gewend is zo mee weg kan lopen, en ze zijn iets meer low profile, wat ze ook toegankelijker maakt voor niet mech nerds. Combineer fijne clicky switches (je hebt hem ook met andere switches) met een traditionele cap en ik word gewoon helemaal gelukkig.


Low profile switches zijn fijn voor ervaren tikkers, en voor nieuwkomers.

Ik vind de cap bedrukking zelf enkel wat druk, met veel secundaire en tertiaire features, maar dat past ook wel bij een compacte unit.


Zoals vaker kiest Cooler Master voor optionele software. Je kan dus software installeren als je dat wilt om eea aan te passen of macro’s te maken, maar alle functionaliteit kan ook met keybinds bereikt worden. Persoonlijk gebruik ik beide niet, maar dat je de optie hebt is wel positief.


So far so good, ik vind het verdomd fijne bordjes in bijna elk opzicht. Vooral het compacte is echt heel lekker. Zelf vind ik het fijn met meerdere setups, maar het idee is natuurlijk dat jij als gamer meer ruimte houdt voor je muis, of dat je hem makkelijker mee kan nemen.

Waarom dan toch “bijna”? Omdat je de draadloze feature van de SK622 enkel via Bluetooth kan gebruiken. Dat zet de deur open voor gebruik met tal van laptops, tablets en telefoons, en dat is harstikke handig in corona tijden, maar ik mis de lag-vrije 2.4GHz dongle feature. Dit houdt dus in dat als je een SK622 koopt met het idee een draadloze competitive gaming ervaring in huis te halen je teleurgesteld zal zijn.

Dit is voor de SK620 niet relevant dus, maar draadloze gaming toetsenborden zijn best zeldzaam, dus het was een mooie kans geweest. Kom maar op met de SK623 Cooler Master.


Conclusie


Een toetsenbord moet bij je passen, en zolang alles een beetje goed in elkaar zit is het al snel persoonlijk. Dat maakt het des te positiever dat Cooler Master wat dingen doet die anderen zelden doen: een draadloze feature bieden, een extra compacte variant bieden, en de prijzen binnen perken houden. In typische CM stijl krijg je iets wat degelijk (niet overdreven, maar gewoon goed) is, lekker tikt, er leuk uit ziet, en nog te behappen is. Heck, zelfs de witte kleurstelling is zeldzaam.

Het voornaamste wat mij steekt is dat de draadloze variant Bluetooth only is, en als je serieus wilt gamen je alsnog aan de USB kabel vast zit. Als je Bluetooth nodig hebt is die 30 euro niet zo gek om ook je andere hardware aan te sturen, maar ik had liever een lag-vrije dongle feature erbij gehad. Denk er dus wel even over na alvorens je de draadloze SK622 haalt in plaats van de SK620. Ook is het wel fair te vermelden dat menig gaming-concurrent van Cooler Master flink meer vraagt voor toetsenborden er wel degelijk kleinere namen zijn die voor vergelijkbare prijzen ook degelijke bordjes bouwen. Wil je puur bouwkwaliteit heb je meer keuzes, dan dien je enkel de RGB en de extra features (software, on-board functies) te laten scheiten.

Maar Cooler Master verdient een mooi plaatsje in de markt met deze twee units, nu ze weer inzetten op ouderwets lekkere keycap vormen die voor oude nerds zoals ikzelf gewoon veel fijner zijn. Zoek je een compact bordje met een leuk voorkomen en een beetje RGB, en wil je niet al te diep in de buidel tasten, dan zijn dit prima deals:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.