Cooler Master MasterMouse S review
Productpagina @ Cooler Master


Het valt niet mee om alle producttypes en namen bij te houden, en bij sommige fabrikanten valt er geen logica in de naamgeving te bekennen. Cooler Master maakt het binnen hun nieuwe “Alles Master” programma op bepaalde fronten wel makkelijk; MasterMouse is een stuk makkelijker bij te houden dan de exotische naamgevingen uit het verleden, en dat we met de “S” naamgeving met een kleiner model te maken hebben is ook vanzelfsprekend. Even sprekend, maar voor de minder wakkere consument minder opvallend is het ontbreken van het “Pro” tussenvoegsel die we bij de MasterMouse Pro L wel zagen, een muis die nu voor ca 55 euro in de winkel te vinden is en overigens zeer goed uit de verf komt.

De MasterMouse S waar we naar gaan kijken is dus meer een middenklasser, wat de adviesprijs van 39,99 ook wel doet vermoeden. Voor de iets minder eisende gebruiker brengt Cooler Master vandaag ook de MasterMouse Lite S uit, een fysiek vergelijkbaar model waarbij de RGB verlichting plaats maakt voor witte verlichting en een meer basic sensor. En jawel, we keren voorlopig terug naar de reviews op een enkele pagina, feedback is welkom.


De specificaties en features van de Cooler Master website:


Cooler master spreekt van een Palm & Claw muis, maar de afmetingen duiden toch op een iets kleiner dan gemiddelde (gaming) muis, in alle richtingen. Met 89 gram ex kabel is het ook één van de lichtere modelletjes. Daarover straks meer. De gebruikte PWM3330 sensor hebben we nog niet veel eerder gezien maar heeft nette papieren, en ook andere elementen van deze muis duiden op een prima stukje degelijkheid, bijvoorbeeld de 20 mil click Omrons (de betere switches van dit moment) en de UV coating die we ook op de MasterMouse Pro L tegen kwamen.


De MasterMouse S komt in bekende nieuwe stijl verpakking, strak zat, stevig zat, maar van binnen natuurlijk weinig meer dan een muis in plastic. De kabel kent een lijntje maar is verder gewoon rubber, niks mis mee, en opvallend is ook de compacte USB aansluiting.




De muis zelf is ook weinig spectaculair vormgegeven, maar dat zal ik geen minpunt noemen; in een wereld met genoeg ‘over-the-top’ speelgoed is een beetje bescheidenheid niet mis voor de liefhebber, zo ook voor zij die hun game muis ook voor andere taken gebruiken. De gebruikte coating is, naast bijzonder prettig voor de foto, ook heerlijk in de praktijk; de coating voelt stevig aan, maar is vooral extreem vuilafstotend. We hadden dit bij de Pro L al gezien, maar het komt zelden voor dat een muis rustig getest kan worden zonder er ook maar een seconde gebruikt uit te zien. Nu kan je je afvragen in hoeverre het echt verschil gaat maken voor de levensduur, maar het oog en gevoel voor hygiëne wil natuurlijk ook wat, en het helpt de muis verder een keurig solide feel te geven. De indeling is verder ook weinig opvallend; twee duimknoppen, een extra DPI switch onder het muiswiel, en daar houdt het wel op.








Verder is en blijft het een licht, en basic aanvoelend model waar een stevige coating weinig aan kan doen. De Pro L was fysiek uitstekend maar visueel natuurlijk niet bijster opvallend, en een nog kleinere variant heeft het dan enkel lastiger. De gebruikelijke detail zooms toont ook weinig meer dan een net materiaal en een recht toe recht aan design.





Met verlichting wordt het een beetje gezelliger, want zowel het muiswiel als de rand onderop geven de MasterMouse S een lekkere hoeveelheid kleur, wederom zonder te overdrijven. De “doe maar gewoon” mentaliteit die dit product uitstraalt lijdt daar in elk geval niet onder.









Één van de dingen die ik de laatste maanden graag anders wilde doen met muis reviews is het snel inzichtelijk maken van bepaalde onderdelen zonder dat iemand het hele ‘verhaal’ hoefde te lezen; smaken verschillen nu eenmaal. Alle punten waar we normaliter op letten worden daarom nu in één tabel onder de header prestaties samengevat.

Hoe testen wij een muis?

Wat vorm betreft kijken we naar hoe hij ligt in een ietwat grote mannenhand (afstand onderzijde pols tot top middelvinger 20cm, afstand onderzijde pols tot top wijsvinger 19cm) en een gemiddeld grote vrouwenhand (pols – middelvinger 17,5cm, pols – wijsvinger 16,5cm); we zijn tenslotte een test- en review team. Zo kunnen we bepalen welke grip stijlen geschikt zijn bij verschillende handmaten. Op dat moment bekijken we ook de coating van de muis; is deze ‘grippy’ of juist glad, gevoelig voor vuil of juist lekker afstotend. Ook bekijken we de knop posities voor het geval dat er één of meerdere lastig te benaderen is.

Daarna volgen de knoppen en vooral switches zelf; hoe is de primaire en secundaire click, en hoe doen eventuele extra knoppen het; zijn ze niet te sponzig, juist heel zwaar, etcetera. Hoewel 90% van game muizen gebruik maakt van Omron switches kan ook in de implementatie nog verschil zitten; een harde shell kan de knop bijvoorbeeld voelbaar zwaarder maken. Van het scrollwiel noteren we opvallende elementen; zijn de stappen bijvoorbeeld heel groot of klein, zwaar of licht, en zitten er extra features in zoals hem zijwaarts kunnen bewegen of zit er een vliegwiel stand op.

Alvorens we verder gaan meten gaan we de muis ‘gewoon’ ervaren in al onze dagelijkse taken. Vooral het gamen is dan natuurlijk relevant: Vallen er zaken op, schiet de muis te kort in de intensievere games zoals CS:GO, loopt de muis soepel over de muismat, hoe is de lift-off distance, etcetera. Afhankelijk van de situatie kan die test periode oplopen tot enkele weken, al is enkele dagen (met meerdere uren per dag gebruik) het absolute minimum.

Uiteindelijk is het tijd voor meer droge tests waarbij Microsoft Paint nog altijd een rol speelt, maar vooral Mouse Testers (i.c.m. de game ervaringen) een grote rol speelt: meten we belangrijke afwijkingen zoals acceleratie, prediction of jitter? Soms lastiger om met zekerheid vast te stellen (en soms pijnlijk duidelijk) zijn zaken zoals smoothing of anti-jitter, maar ook daar wordt op gelet. De maximale tracking speed is uiteraard ook een puntje; vooral specifieke FPS muizen moeten de meest fanatieke swipes natuurlijk goed tracken. Als laatste bekijken we of de polling rate wel wordt aangehouden; elke game muizen fabrikant roept 1000Hz/1ms, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval en het komt soms voor dat muizen op 500Hz/2ms zelfs beter functioneren. Uiteraard dit alles op meerdere DPI niveaus om eventuele issues op dat gebied uit te sluiten.


Het overzicht van de prestaties:


Hier en daar wordt gesproken over de PMW3330 alsof het een iets mindere variant is van de PWM3360, en enkele specificaties zoals de maximale tracking speed duiden daar ook wel op terwijl het algemene gevoel van de sensor eigenlijk helemaal prima is. Voor de meeste doeleinden is het bijzonder lastig om fouten te ontdekken met inmiddels de tweede muis met deze sensor nu in ons bezit. Zelfs met de PMW3360 in de MasterMouse Pro L er direct naast ervaar ik sterkte twijfel of de verschillen die je “heel misschien mogelijk ever so possibly maybe” lijkt te ervaren echt voelbaar zijn, of dat dat tussen de oortjes zit. Het enige moment waarbij je praktisch noemenswaardig verschil kan aantonen is bij enorm snelle zwaaien, waarbij een heel klein beetje acceleratie te meten is. Maar realistisch, als je met 3 meter per seconde zwaait en op 1 a 2 millimeter nauwkeurig kan stoppen overweeg je het beste een carrière als pro gamer. Kortom: Sensorprestaties zijn gewoon helemaal in orde voor praktisch elke gamer, thuisgebruiker, of noem maar op.

Ga ik toch even door met vergelijken met die MasterMouse Pro L dan zien we fysiek gelijkenissen, zoals in die (m.i. fantastische) coating en ook in de vormgeving zien we duidelijk dat het familie is. Toch merk je, even los van het verschil in gewicht waarbij ‘meer’ meestal wel op kwaliteit duidt, maar veelal ook ongewenst is, dat het muizen van een verschillende orde zijn. Bij de MasterMouse S is gericht op een aantal sterke elementen zoals de primaire switches, maar hier en daar lekken de bezuinigingen een beetje door, zoals bij de secundaire switches die dan echt weer erg basic aanvoelen; wel tactile, niet eens heel verkeerd, maar duidelijk minder dan bij de Pro L die in de hand feitelijk niets verkeerd wist te doen. Zowel voor browsen als bij gamen wordt je er dan af en toe dankzij die knoppen en lichte bouw aan herinnert dat je zeker geen 60 euro muis in de hand hebt. Het scrollwiel is verder zo gemiddeld als je kan verwachten in een game muis: bescheiden maar voelbare stappen, middelzwaar, geen vliegwielstand of iets dergelijks; gewoon in orde.

Nu is dat laatste sowieso wat lastiger als je grote handen hebt en met de MasterMouse S werkt, want in dat geval is het praktisch een fingertip muis, of een claw muis als je een flink agressieve houding aanneemt. Zelfs een gemiddelde vrouwenhand van 17cm zal geneigd zijn om de vingertjes toch wat op te trekken. Nu weeg ik een vorm nooit als goed of fout, maar hou er simpelweg rekening mee dat deze MasterMouse S tot de kleinere modellen hoort. Met die doelgroep voor ogen is het lagere gewicht en de relatieve eenvoud waarmee hij over de mat glijdt wel een combinatie voor een weinig belastende muis, iets waar duidelijk vraag naar is.


Wat software betreft zien we CM nog altijd stappen in de goede richting zetten, met praktisch alle puntjes die je nodig hebt zoals meerdere profielen, voldoende instelbaarheid, uiteraard een macro functie en ook de handige feature om een muis knop als ‘shift’ te gebruiken om zo een extra actie onder elke andere knop kwijt te kunnen. Niet het meest origineel, maar echte originaliteit is zeldzaam in muizenland en het is een verdomd handige feature. Enige kritiek? Mwah, het mist wat van de flair en afwerking van bijvoorbeeld de grote Zwitser, maar je komt niks tekort.



Het valt niet mee om de tweede MasterMouse te zijn, zeker als je dan ook nog eens 20 euro goedkoper moet zijn dan je iets grotere broer. Het lagere prijspunt heeft tot gevolg dat enkele (merkbare, voelbare) besparingen onvermijdelijk zijn, maar Cooler Master heeft de meest cruciale elementen niet onnodig laten varen; zo is de sensor één stapje lager gepositioneerd maar inhoudelijk nog altijd uitstekend tot het punt dat verschil met de high-end ergens ergens ver in de marge zit, en ook de primaire switches, een pijnpunt en reden van overlijden van menig betaalbare muis, zijn ook dezelfde als je in het hogere segment aantreft.

Nu is het voor een deel onvermijdelijk wanneer je vooral ook lichtere en compactere variant neer wilt zetten dat het gevoel van luxe wat zakt, zeker gezien er in de fysieke constructie weinig valt te klagen op dit prijspunt wil je dat ook in het achterhoofd blijven houden dat het voor een groot deel tussen de oren zit, maar de switches onder de secundaire knoppen zijn wel merkbaar goedkoper (nog altijd prima voor de prijsklasse, daar niet van) en dan gecombineerd met de basic uitstraling en het lage gewicht zorgt het voor een muis die simpelweg een klasse of twee onder zijn grote broer voelt. Mag je verwachten dat een 40 euro muis als een 60 euro model voelt? Uiteraard niet, maar pak ik de grofweg even dure Mizar erbij dan weet die toch een algemeen wat luxere indruk achter te laten, en dat hadden ze hier kunnen evenaren simpelweg door wat betere secundaire switches te pakken. Anderzijds moeten we realistisch zijn en als we eerlijk zijn de vergelijking met die Mizar compleet maken: de sensor is hier verbeterd, de primaire switches zijn van betere kwaliteit, en ook de UV coating die we bij de grote broer al zagen is praktisch geweldig: meer dan de meeste andere (ook veel luxere) muizen houdt de MasterMouse en zijn coating viezigheid, vet, zweet en zelfs stof van zich af. Vergeleken met eerdere Cooler Master muizen is er dus verder meer dan genoeg om positief over te zijn, en richten we ons op de rest van de markt dan zie ik ook geen andere muis in de sub 40 euro categorie waarbij je geen enkele concessie hoeft te doen, en vooral veel muizen die er meer doen.

Kortom: Een compacte, lichte muis met een mooie selectie inhoudelijke pluspunten, die dan jammer genoeg net dat puntje op de fysieke i mist om een eventueel “Pro” tussenvoegseltje echt te verdienen en hem van goed naar geweldig te promoveren; als je dat zoekt zal je toch nog even de portemonnee willen trekken en de (iets) grotere broer willen bekijken.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/coolermastermastermouse_s/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.