Cooltek Eins, Zwei en Drei review


Eins, Zwei, Drei, Polizei! Dat was toch wel het eerste wat ik zo kon bedenken met dit drietal cases voor me. Met deze drie nieuwe behuizingen wilt Cooltek strakke doch betaalbare behuizingen op de markt brengen waarvan elk van deze drie over dezelfde basis beschikt, met verschillende frontjes om het divers te houden.

Zowel de Eins (mesh) als Zwei (glas) zijn verkrijgbaar als ‘standaard’ óf ‘RGB’, waar de RGB-variant nog een extra drietal RGB-fans aan de voorkant meelevert. Prijsverschil standaard (€42) en RGB (€52) bij zowel de Eins als de Zwei is niet al te groot, dus voor wie graag net wat extra airflow en verlichting wilt is die €10 best te verantwoorden. Als laatste hebben we de strakste van de drie, namelijk de Drei met gesloten front-panel welke ook voor €42 bij jou op de deurmat staat.

Omdat deze kasten zoveel gelijkenissen tonen zullen we ons vooral focussen op de verschillen tussen deze drie. We beginnen we gewoon netjes bij de verschillen van buiten, gevolgd door de bespreking van het binnenwerk wat voor alle drie hetzelfde is.Kwaliteit van de kasten is voor het geld okay, ze zijn niet van zwaar metaal vervaardigd maar van relatief dunne metalen platen. Van dichtbij zijn er ook een aantal oneffenheden te vinden op de panelen, en ze zijn ook in een bepaalde mate wat flexibeler dan normaal. Vergeet echter niet, het zijn budget cases en voor het geld kan je eigenlijk ook niet meer dan dat verwachten.

Cooltek Eins


Als eerste aan de beurt, hoe kan het ook anders, de Eins! We zien gelijk dat deze door zijn ruitvormige mesh-front panel wat meer gericht is op goede koeling dan enkel strakke looks. Wat wel gelijk negatief opvalt zijn de blauwe stickers op de fans aan de voorkant, die blijven natuurlijk altijd in het zicht met zo’n relatief doorzichtig voorpaneel. Gelukkig kan je ze er zelf afhalen natuurlijk, maar toch: slordig.


Het mesh toont degelijk al blijft het wel een kwestie van smaak: niet iedereen vindt het even mooi. Wel is dit de enige behuizing van de drie die een open front heeft, wat dus de verwachting geeft dat we met een betere airflow te maken hebben.


Qua verlichting past het RGB gedeelte mooi bij deze behuizing, het is niet de chicste RGB implementatie, maar op dit prijspunt is het geen klagen


Cooltek Zwei


Op naar de Zwei, deze kast heeft een strak doorzichtig voorpaneel met, in het geval van de RGB-variant, een drietal oplichtende fans in alle RGB kleuren. Deze verbindt je net als bij de Eins via een vrij standaard 4-pin aansluiting op je moederbord of RGB controller, vervolgens zullen alle leds gewoon volgen.Het design spreekt ook voor zich eigenlijk, het ziet er (ondanks weer de blauwe stickers op de fans) goed uit en de gesloten zijkant laat het geheel rustig ogen. Het is een kast voor wie iets eenvoudigs zoekt, maar toch iets ‘extra’ wilt.Cooltek Drei


Als laatste de eenvoudigste van de drie, namelijk de Cooltek Drei. Deze kast beschikt over een strakke metalen voorkant met een logo’tje, en that’s it eigenlijk.Voor extra ventilatie biedt deze case net als de anderen wel drie fanslots aan de voorkant die in combinatie met de sleuven aan de zijkanten een redelijke extra airflow kunnen creëren, houdt hierbij wel rekening dat het front-panel verder gesloten is en dus niet bizar veel koele lucht binnen kan laten.


Leuke aan de behuizingen is dat ze allemaal zat ruimte bieden voor waterkoeling, tot drie radiatoren kan je maar liefst kwijt, al zal het wel krap worden als je dat daadwerkelijk zou willen doen.

In de praktijk


Goed om te weten is dat elke case dezelfde front I/O’s heeft, namelijk een tweetal USB3.0, een enkele USB2.0 en audio, prima voor behuizingen in dit segment. Het is weliswaar wel vreemd dat elke behuizing een soort gat met ‘LED’ erboven heeft staan, terwijl dit eigenlijk helemaal niks doet. Aan de onderkant zien we overigens een stoffiltertje en schroefgaten om de drivebay iets te kunnen verplaatsen, of natuurlijk helemaal te verwijderen.


De voetjes aan de onderkant zijn net als de rest van de afwerking vrij eenvoudig, maar doeltreffend. Op het oog zijn het van een afstandje gewoon prima cases en zou je niet gelijk zeggen dat het om budgetmodellen gaat.


Aan de binnenkant is genoeg ruimte voor een beetje typische ATX build, al zijn de meeste kabelgoten gemaakt voor compacte ATX borden wat je vooral in het budget segment ziet; full size ATX borden moeten het met minder gaten doen. Ook zijn er wel stand-offs voor full-size ATX borden aanwezig, maar mist de schroefkop hiervoor waardoor installatie net wat omslachtiger wordt; het is duidelijk een budget case.

Omdat deze behuizingen geen glazen zijpanelen hebben is cable-management natuurlijk iets minder belangrijk voor de visuele presentatie, al hebben ze wel de moeite genomen om een PSU shroud te plaatsen om het toch een beetje strak te houden. Het helpt het budget gevoel wel te onderdrukken, en dat is positief. Een strakke uitstraling helpt het gevoel tenslotte wel, zelfs als jij de enige bent die weet wat er achter het stalen paneel zit.


In totaal zal je in deze Cooltek behuizingen zo’n drie SSD’s en twee HDD’s kwijt kunnen, wat niet bizar veel is maar zeker wel voldoende voor een mooie build en vooral op dit prijspunt. Wat we helaas wel aantreffen in goedkopere behuizingen als deze zijn de zogenaamde ‘buig en breek’ expansie slots aan de achterzijde. Een begrijpelijke besparing wellicht, maar wel één die we moeten aankaarten.


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W


Bij het installeren moest helaas de drive-bay verwijderd worden, deze past niet naast een flinke voeding zoals de Straight Power die wij hier gebruiken, dit is zeker iets om rekening mee te houden indien je gebruik maakt van HDD’s. Zelf zegt Cooltek voedingen tot 210mm lang te ondersteunen, waar mijn 170mm lange voeding de drive-bays al behoorlijk in de weg zat lijkt me dat wel erg optimistisch; een 140mm model lukken en is gangbaar in het budget segment.

Het is daarbij jammer dat de kabeldoorvoeren in de behuizing onbruikbaar worden wanneer je een full-size ATX bord gebruikt, gelukkig zijn er ook nog andere (al dien niet zo nette) gaten om je kabels door te geleiden. Uiteindelijk komt het qua cable-management in de meeste gevallen heus wel goed, en omdat je ook in de PSU-shroud en achter het moederbord genoeg ruimte hebt zal dit geen grote problemen vormen, maar toch: als je wat meer uit geeft krijg je dus wel meer gebruiksgemak.Vanaf heden heb ik mijn testmethode iets aangepast. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden, maar start vandaag dus schoon.Opvallend is dat de Zwei, ondanks de 4 fans, de GPU warmer liet worden dan de Drei met slechts één fan. Meer lucht intake is dus niet per sé beter, althans in dit geval.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
Conclusie


Voor wie op zoek is naar een kast met een doorzichtig zijpaneel kan deze kasten het beste overslaan, ze zijn namelijk alle drie voorzien van een gesloten zijpaneel wat tegenwoordig eerder zeldzaam is dan gebruikelijk. In dit geval moet ik zeggen dat het gesloten paneel echt niet misstaat bij deze Coolteks, en voor wie gewoon een leuke case met weinig fratsen wilt (of gewoon bewust een betaalbare dichte case) zit er echt wat leuks tussen. De basis van deze kasten is prima in orde; Ze hebben allemaal een relatief goede bouwkwaliteit, zijn niet te duur en weten ook allemaal een stevige build goed draaiende te houden. Er zijn zeker wat design-technische zaken die echt op een budget case duiden: hele simpele en snel beschadigde voetjes, buig-en-breek slots voor je videokaart en elk van de drie modellen heeft wel wat rariteiten die ik zo nog even herhaal, maar je moet natuurlijk ergens inleveren in dit prijssegment.

Ik richt mij eerst op de Cooltek Eins. Het mesh voorpaneel van deze kast maakt hem de koelste van de drie, zelfs bij een stevige game blijft deze op een mooie lage temperatuur, en daarbij weet hij ook weinig herrie te maken. Wel is mesh vaak een wat smaakgevoelig materiaal en zal niet iedereen er van houden. €42 voor de basisversie en €52 voor de variant die 3 extra RGB-fans levert is echter een dik prima prijs voor een aardige kast die weliswaar niet concurreert met de bekendere luxe opties, maar wel veel biedt voor de prijs. Cooltek, haal alleen die lelijke stickers van de fans af, dat doet echt af aan het design.

Bij de Zwei zijn de rollen vrijwel volledig omgedraaid. Hier speelt het glazen voorpaneel de hoofdrol en zijn koelprestaties een beetje het ondergeschoven kindje. Schoonheid komt in dit geval met een prijs, want de veel hogere GPU temperaturen doen mij wel twijfelen en we krijgen meer geluid als gevolg. Hierbij zijn de drie RGB fans van de luxere variant (€52) visueel wel leuk, maar eigenlijk wel overbodig omdat deze de airflow niet ten goede komen; de Drei presteert beter met minder fans. Voor die RGB variant die we hier beoordeeld hebben geven we in dit geval geen award, maar voor de basisvariant van €42 kunnen we de Zwei wel een approved award geven zolang je geen al te dik systeem in wilt bouwen.

Als laatste de Drei, wellicht de eenvoudigst ogende behuizing van het trio, in dit geval toch mijn persoonlijke favoriet. Deze kast is eigenlijk heel simpel maar weet met een gesloten voorkant en een enkele fan toch de kast op een prima temperatuur te behouden ten opzichte van zijn broertjes met drie extra fans. De gesloten front-panel maakt hem de strakste van de drie, en voor €42 krijg je iets wat prima degelijk en praktisch is. Als je gewoon een simpele dichte case zoekt die strak is en toch nog een aardige kwaliteit biedt heb je hier een prima model aan.

Voor alle drie de cases:

En voor de Drei als extra’tje:Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.