Corsair 7000D Airflow review


Corsairs nieuwe 7000D Airflow is samen met de iCUE 7000X de nieuwste toevoeging aan het assortiment van het merk. Deze full-tower kasten bieden ruimte voor de meest uitgebreide builds, complete met een stalen mesh front-panel en een groot gehard glazen paneel om al je componenten goed te laten zien.

Met een prijskaartje van ongeveer €260 is de 7000D Airflow een van de duurste behuizingen in het assortiment van Corsair, net onder de iets prijzigere iCUE 7000X. Deze laatste heeft voor €60 extra aRGB in de fans ingebouwd, plus een aRGB-controller. In deze review bespreken we de Corsair 7000D Airflow


Bouw en afwerking


Het eerste wat opvalt aan de 7000D Airflow: Wat een kast! Naast dat hij met een hoogte van 600mm flink aan de maat is, weegt hij ook gewoon bijna 20kg, dat is behoorlijk. Dit gewicht zit voornamelijk in de bouw, je krijgt namelijk geen goedkope plastic panelen of dunne metalen wandjes, maar echt dikke, zware metalen onderdelen.


Verder naar de voorkant, die er erg netjes uitziet. Het grote paneel heeft een driehoekpatroon, en is daarbij makkelijk los te klikken zodat de fans er achter te bereiken zijn.


Ook aan de andere kant van de kast is het driehoekpatroon terug te vinden, en deze keer om extra ventilatie aan de binnenkant mogelijk te maken. Optioneel kan je hier aan de binnenkant een grote radiator voor waterkoeling plaatsen.


Aan de binnenkant van de 7000D zijn een paar mooie features te vinden: een PSU-shroud over de hele lengte, schroefpunten om je grafische kaart verticaal te bevestigen en zowel boven, voor als achter punten om verschillende maten fans of radiatoren vast te schroeven. Mocht je een radiator bovenin de 7000D willen installeren kan je het frame aan de bovenkant met twee schroefjes los maken. Zo kan je eerst de radiator aan het frame vastschroeven, waarna je deze makkelijk in de case hangt.


Voor de glazen deuren heeft Corsair een makkelijk systeem bedacht, waarbij je simpelweg het paneel iets naar binnen moet drukken waarna hij losschiet naar buiten, en verder open kan scharnieren. Wil je het paneel er liever uit hebben? Maak eerst het schroefje op het scharnier los, en til hem daarna er uit.


Aan de andere zijkant vind je hetzelfde scharniersysteem, zodat je makkelijk overal bij kan. Verder zit hier ook een grote klep om je kabels te verbergen, en een bracket om een radiator in te hangen.Corsair heeft best goed nagedacht over het netjes wegwerken van je kabels. Zo loopt er in het midden een geleiding met een paar klittenbandjes om de grootste kabels vast te maken. Ook kan je qua interne drives veel kwijt, tot vier 2,5” en zelfs zes 3,5” drives.


Qua I/O’s is er gebruik te maken van 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C en audio. Daarnaast is er nog een power- en resetknop. De bovenkant klik je trouwens ook zo los, hieronder kan je een grote radiator kwijt of een paar fans. Qua ruimte tussen de achterkant van het moederbord en het zijpaneel kan je genoeg kabels kwijt, dus dit is prima in orde.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Corsair iCUE H170i Elite Capellix 420mm.
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Waar ik met het installeren pas achter kwam, er zit een fanhub in de 7000D Airflow, altijd handig! Verder is er eigenlijk niks negatiefs op te merken aan het bouwen van een systeem in de 7000D: er is zat ruimte voor alle onderdelen, je kan je kabels makkelijk en netjes kwijt en de kabeldoorvoeren zitten op logische plekken. Misschien is het wel een nadeel dat elk moederbord wat je er in plaatst erg klein gaat lijken, dat kan je natuurlijk alleen maar compenseren met een dikke grafische kaart.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans plus de ML120L gebruikt. De grote H170i-koeler is voor de benchmarks dus omgeruild met een Cooler Master-AIO.Met het testen van de 7000D Airflow bleek al snel dat deze zijn naam wel waarmaakt, hij koelt namelijk fantastisch. Bij zowel gaming als CPU-load zijn de temperaturen binnen de case erg netjes, en rond de processor zelfs flink laag. Onder gaming zit de grafische kaart iets hoger, maar nog steeds binnen de perken.Dat de Corsair 7000D Airflow vooral bedoelt is voor, je raadt het nooit, luchtstroom, zie je helaas wel terug in hoeveel geluid hij doorlaat. Onder CPU-stress is de 7000D net als met gaming gewoon erg luid, jammer!

Showcase


Voor de showcase verwisselen we de ML120L-waterkoeler voor iets met wat meer klasse: de Corsair iCUE H170i Elite Capellix 420mm. Persoonlijk vind ik dit een hele mooie combinatie.
Conclusie


Kijk je naar alle mogelijkheden die de Corsair 7000D Airflow allemaal biedt, dan kan je best wel wat kanten op; full-tower formaat, een flink aantal drive-bays, veelzijdig en doordacht cable-management, kwalitatieve bouw, een mooi uiterlijk en niet te vergeten, een fanhub. Alles wat je zou verwachten van een behuizing in dit prijssegment is gewoon aanwezig, en dat maakt deze fantastische case een hele goede basis voor een flink systeem.

Daar staat tegenover dat de behuizing erg zwaar is, namelijk 18,7kg. Plus het grote formaat maakt dit hem een nogal lompe case, en het best is om hem één keer in elkaar te zetten, en daarna gewoon op zijn plek te laten staan. Daarbij is de 7000D Airflow niet bepaalt de stilste kast op de markt, hij laat namelijk flink wat geluid van de componenten door, dus een extra stille waterkoeler en fans zou geen overbodige luxe zijn.

Blijft over, de prijs! Dat de Corsair 7000D Airflow niet voor iedereen gemaakt is mag wel duidelijk zijn, hij kost namelijk maar liefst €260. Wil je echt een heel dik systeem maken met flink wat ruimte, mooi cable-management, chique bouwkwaliteit, een heel strak uiterlijk en speelt geld een wat minder grote rol, dan kan ik je de 7000D Airflow zeker aanraden.

Zoek je echter net wat meer flair en heb je nog wat RGB-budget over? Dan kan de iCUE 7000X van Corsair ook een leuke keuze zijn. Intern verschillen deze kasten namelijk weinig, behalve dat de iCUE-versie met een viertal luxe RGB-fans plus een controller geleverd wordt.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.