Corsair Carbide 275Q Quiet review


Corsair, voornamelijk bekend van haar RAM geheugen, behuizingen en toetsenborden is een van de leidende merken wat betreft het op de markt brengen van RGB producten, deze groeiende lumineuze trend is tegenwoordig in elk nieuw product terug te zien. De laatste maanden is er voornamelijk een opkomst van RGB verlichting in budget en middenklasse behuizingen, een kast zonder verlichting in alle kleuren van de regenboog telt binnenkort ook gewoon niet meer. Maar waar we normaal kijken naar deze ‘regenboog behuizingen’ hebben we deze keer iets heel anders voor ons staan.

Vandaag kijken we naar een zogenaamde ‘stille behuizing’, welke als focuspunt een laag geluidsniveau heeft. De Corsair Carbide 275Q Quiet is de nieuwste toevoeging aan de Carbide-lijn, met diverse features om hem zo stil mogelijk te houden. Hoogstwaarschijnlijk heb je de review van de 275R al op onze website gezien, welke veel overeenkomsten toont met deze behuizing op het ontbreken van een side-panel en wat overige zaken na. Voor de 275Q moet je zo’n €80 neerleggen, zou hij het waard zijn? We komen er snel achter.


Specificaties


Specs en features vanuit Corsair:



Buitenkant


Hey, ik ken die doos ergens van! Ja, dat zal je bij vrijwel elke middenklasse behuizing aantreffen, ook Corsair houdt gewoon een vaste opdruk voor hun productverpakkingen en dat maakt het wel zo herkenbaar. Als we kijken naar de behuizing zelf is deze lekker eenvoudig ontworpen, en net als bij de 275R kunnen we van de 275Q zeggen dat deze niet de originaliteitsprijs wint, het is gewoon een mooie en strakke no-nonsense behuizing voor iedereen.



Frontpanel is zoals veel bekende Corsair behuizingen gemaakt van kunststof met een geborstelde look, en nog redelijk ongevoelig voor vingerafdrukken, netjes dus. Wat mij opviel was dat dit paneel vrij lastig te verwijderen is, en veel kracht is ook benodigd hiervoor wat het toch een wat spannende handeling maakt, zorg dus dat je dit niet te vaak hoeft te doen.




Bovenop zien we een magnetische deksel welke je eenvoudig kan verwijderen, deze is voorzien van een soort isolatielaag welke trillingen zal dempen, dit alles voor een zo laag mogelijke geluidsproductie terwijl het ook nog eens een mooie afwerking geeft. Hierachter is plaats tot een 240mm radiator. Qua aansluitingen zien we 2x USB3.0 en audio, niet bijzonder uitgebreid maar wel gewoon voldoende.



Ook op de zijpanelen zien we een vorm van geluidsdemping door een isolatielaag, verder kan je de panelen eenvoudig losschroeven en zo uit de kast schuiven.



Onderkant zien we een verwijderbaar stoffilter voor de PSU, en verder niet al te veel geks. De voetjes van de behuizing zijn overigens wel erg strak, het ziet er netjes uit.


Binnenkant


Gaan we naar de binnenkant kijken dan zien we een aantal dingen die gelijk goed bevallen, zo zijn er rubberen grommets bij de diverse kabeldoorvoeren, en is er zowel boven als onder het moederbord genoeg ruimte voor de doorvoer van je kabels. Een PSU-shroud ontbreekt, maar omdat deze behuizing geen zijpaneel heeft maakt dat eigenlijk niks uit, de kabels zal je toch niet meer zien dus je kan er gerust een zooitje van maken zolang je de airflow maar niet blokkeert.


Aan de andere kant zien we niet veel geks, wel is er ruimte voor zo’n 4 2,5” en 2 3,5” schijven, wat ruim zat zal zijn. Qua ruimte voor de kabels is er best wel een paar cm beschikbaar dus ook je dikke voedingskabels kunnen gerust aan de achterkant lopen.


Achter het voorpaneel vinden we een eenvoudig verwijderbaar stoffilter, en onderop een kleine witte ledstrip.



Inbouwen & Showcase


Deze ronde gaan we voor de bekende set-up, bestaande uit het volgende:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– Seagate 1TB HDD
– be quiet! Straight Power 11 850W

Het inbouwen van het systeem ging verrassend snel naar mijn mening, geen gekke montagehandelingen of overbodige fratsen, het is gewoon lekker eenvoudig gehouden.





We zullen een keer geen hele uitgebreide showcase doen aangezien de 275Q meer gericht is op stil gebruik, en dat hij daarom qua looks wat ‘eenvoudig’ is zullen we weerspiegelen in de hoeveelheid foto’s. Wegens het ontbreken van een zijpaneel zou je ook genoeg moeten hebben aan het aantal foto’s dat bij het onderdeel ‘buitenkant’ staat, maar toch wil ik hem een paar extra afbeeldingen gunnen, het is namelijk een erg mooie en strakke kast. En ja, ik was even heel erg lui met de CPU power kabel die prima achterlangs kon.




Gezien ik pas recentelijk begonnen ben met case reviews bij Techtesters zal ik de komende tijd nog aan een vaste vergelijking sleutelen wat koeling en geluidsproductie betreft, maar tot die tijd kijken we wel even naar de belangrijkste vraag: kunnen we een mooi mid-high end systeem zoals mijn 1700X RX580 combinatie comfortabel kwijt in de 275Q? Dat is tenslotte een combinatie die we hier prima in zouden mogen verwachten.

Ik liet AIDA64 draaien waarbij de CPU op een comfortabele 54 C kwam. Daarbij kwam ik op 36dBA op 50 centimeter afstand. Dat is een keurig temperatuur en een lage, zij het net hoorbare geluidsproductie. Best netjes in elk geval, en genoeg om te kunnen stellen dat jet met deze case wel een stevig systeempje kan bouwen zonder dat hij herrie hoeft te maken.

Conclusie


Als computerbehuizing weet de Corsair Carbide 275Q Quiet een solide prestatie neer te zetten, hij is op alle punten gewoon dik in orde en het is gewoon een erg mooie behuizing in de basis. Qua ruimte is er zat aan de binnenkant te vinden, en de vele kabeldoorvoeren met rubberen afwerking maken het installeren een snelle en eenvoudige handeling. Voor waterkoeling is er ruimte zat, je kan ze zowel aan de voor-, boven- en achterkant plaatsen. Daarbij is de koeling van de behuizing net als de geluidsproductie prima op orde, daar doet de Carbide 275Q precies wat Corsair ons belooft. Uiteindelijk is het in de basis gewoon een net ogende behuizing waar gewoon alle dingen die je verwacht aanwezig zijn.

Maar dan, de nadelen? Grote tegenvallers heb ik niet kunnen vinden, de case doet wat hij moet voor een mooie prijs. Hooguit kunnen we stellen dat er wel heel veel vergelijkbaar goede cases zijn in dit segment, en dat deze Corsair daarbinnen niet echt op één of andere manier opvalt anders dan met een net iets ander design. Alhoewel gesloten cases zijn tegenwoordig een zeldzaamheid, dus als je dat net zoekt!

Al met al is de Corsair Carbide 275Q Quiet een goede toevoeging aan de Carbide-lijn is, want waar de focus meestal op flashy RGB en de glazen side-panels ligt is deze kast juist heel gewoon gebleven, en hebben we weer een gesloten alternatief met focus op lage geluidsproductie. Concurrentie is er zeker, maar 80 euro is geen gekke prijs voor deze nette case, zeker als je iets neutraals zoekt zonder glas.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.