Corsair Carbide 275R


“Ruimte voor een ATX bord, niet te groot, niet te opvallend, lekker strak, wel glas, en als het kan onder de 100 euro.” Van alle ‘case advies’ vragen lijkt dat toch de meest voorkomende combinatie. En precies voor al die NZXT S340 Elite, Phanteks P400S en Fractal Design Define C TG overwegers komt Corsair de keuze een beetje lastiger maken met hun nieuwe Carbide 275R.

Prijskaartje? De Carbide 275R, of kortweg 275R zoals we hem vanaf nu zullen noemen, komt met een adviesprijs van 84,99. Onze ervaring is dat Corsair bij hun lanceringen de voorraad ook meestal goed in orde heeft, en verwachten we dat de straatprijzen de komende weken daar nog wat onder zullen zakken. Geen slecht begin in elk geval.

Let op: Corsair brengt ook een acryl versie uit voor een tientje minder, waarbij ook het filter van de bovenzijde ontbreekt en de rubberen grommets intern weg zijn, oftewel dat voelt als een SI kast. Je kan verder kiezen tussen wit en zwart.

Specificaties


Features en specs vanuit Corsair:

The CORSAIR Carbide Series 275R is a compact mid-tower ATX case that matches minimalist design
and a beautiful tempered glass window with a straightforward interior layout and versatile cooling
options. Room for an up to 360mm radiator in front, 240mm radiator in the roof, and a 120mm radiator
in the rear, allows you to fit any CORSAIR Hydro Series cooler or up to six 120mm cooling fans. A
dedicated cable routing compartment and rubber grommets enable effortlessly clean builds, and Direct
Airflow Path(™) design provides airflow to the hottest components without any interference from drive
cages
1. Stunning Tempered Glass Window: Tempered glass side panel shows off your system in
style.
2. Clean and Minimalist Design: Clean lines, curved edges with soft accent lighting.
3. Builder-Friendly Internal Layout: Simple and intuitive internal layout enables easy and quick
building.
4. Versatile Cooling Options: Room for up to 360mm radiator in front, 240mm radiator at top, and
120mm radiator in the rear.
5. Expansive Storage Space: Rugged-construction steel drive tray provides ample of room for
additional drives.
6. Built-in Cable Routing: Dedicated cable routing compartment enables effortlessly clean builds.
7. Direct Airflow Path™ Cooling: Cool air is directed to the hottest components, without any
interference from drive cages.


De buitenkant


Eerste indrukken! Er. “Hey dat komt vaag bekend voor!”, maar welke typisch afgemeten zwarte ATX behuizing komt niet vaag bekend voor tegenwoordig. Het is duidelijk dat deze Corsair niet voor originaliteit gaat, maar voor een net wat andere insteek op de samenvatting die we hierboven gaven: de strakke low-nonsense behuizing die vooral gemaakt zal zijn om veel mensen aan te spreken, en bij niemand aanstoot te geven.



Bovenop zien we een flink rooster waaronder je eventueel een 240mm rad zou kunnen plaatsen (in combinatie met low-profile geheugen). Met de het rooster ziet het er netjes uit, maar zonder is het een soort half georganiseerde gatenkaas, het geeft ons wat twijfels over de iets goedkopere acryl variant, tot zover onze eigen stevige mening over de voordelen van glas al geen argument genoeg waren. Frontpanel: 2x USB 3.0 en audio, zal voor de meesten voldoen.





De andere kant is dicht, dus zoomen we maar even in op het frontje. Kunststof met een geborstelde look zoals we vroeger ook wel eens bij Corsair zagen, maar relatief ongevoelig voor vingerafdrukken dus dat waarderen we. Kwalitatief voelt het overigens prima, maar het is dus geen staal. Langs de rand van het voorpaneel zien we een gat voor airflow, en even extra aandacht voor de voetjes, die mogen er toch zijn.




De zijpanelen zitten op wat minder gebruikelijke wijze vast, om ze te open te maken moet je de meegeleverde inbussleutel gebruiken. Het voordeel is dat het er wat strakker uit ziet, tenminste zo zien wij het, maar zelfs na één keer bouwen zien we al wat van de zwarte verf loslaten. Ga je veel knutselen dan ga je dat dus wel zien in die schroeven, oftewel dat zouden ze dus wat beter kunnen doen. Het glas zelf heeft zoals we vaker zien een mooi zwart randje om de randen van de case te verbergen: keurig. Wel moet je het paneel goed vasthouden bij het loshalen, want als je niet oplet dan valt het glas er vanaf. Daar hebben we simpelweg chiquere oplossingen voor gezien, maar er valt mee te leven.





Achterop, zonderop, redelijk typisch verhaaltje. Ze hebben wat luxere poten eronder geschroeft, maar de achterkant zien we dat het chassis wat minder luxe is, bijvoorbeeld in het deel met de expansiepoorten, iets wat we bij de S340 Elite ook zagen. Wel zien we onderop wat LEDjes zitten, die zijn gekoppeld aan de power-LED en geheel wit. Het lijkt overigens een luchtinlaat, maar dat is het dus niet.




De binnenkant


Zonder glas krijgen we toch een nette indruk van de 275R. Sure, het chassis zelf is redelijk standaard mid-range spul, maar een paar details zijn genoeg om het voor de doelgroep als hele nette case over te laten komen, zo is de PSU cover bijvoorbeeld erg strak en meer dan degelijk zat, en de grommets (die bij de acryl versie ontbreken) zijn weliswaar geen perfecte oplossing, maar het voldoet toch ruim.


Hetzelfde voor het voorpaneel dus, halen we die eraf, dan zien we wat beter dat het kunststof is, maar met een beetje aandacht voor ‘voldoende’ kwaliteit en een beetje afwerking zorgt voor een product dat subjectief gewoon heel netjes is zonder dat het te veel hoeft te kosten.



Achter dat voorpaneel zien we een SP120 fan van Corsair en een stoffilter, en zien we dat een 360mm radiator zou moeten passen (mooi, we hadden nog een H150i Pro liggen).






Achterop, beetje typisch voor een moderne case. Niet overdreven ruimte, maar een PSU cover, wat SSD’s achterop, en wat ogen voor je tie-wraps en je typische build is eenvoudig genoeg gemaakt.


Onze build


Voor het inbouwen krijgen we schroefjes voorgesorteerd, ongeveer wat we verwachten op dit prijspunt.


Met onze Coffee Lake spulletjes even bezig was het even snuffelen naar wat leuke hardware om hier in te zetten. We kwamen uit om de ASUS ROG Maximus X Code, nog altijd één van mijn favoriete moederborden simpelweg vanwege de looks, een Intel Core i7-7700K (armoe), een lekker dikke Corsair H150i Pro 360mm AIO koeler omdat het zou moeten passen, en wat Corsair Vengeance RGB werkgeheugen. Met wat zwarte kabels uit de case, geen vervelend plaatje volgens mij.


Achterop gebruiken we één van de vier SSD plekken, een redelijk compacte Seasonic Focus Plus Gold voeding (iets met zwarte kabels wil je toch zeker hebben in een case als dit), en omdat de uitstraling hier toch niet uit maakt: een WD Blue SSD. Heck, als je goed kijkt zie je dat zelfs de HDD cage kan blijven wanneer er een 360mm rad in zit, en da’s toch netjes.


De ASUS Rog Strix variant van de AMD Radeon RX 580 is natuurlijk best een stevige kaart met zijn 2,5 sloten dikke koeler, maar past desondanks comfortabel zelfs wanneer gecombineerd met een 360mm radiator voorin. Hij oogt nog wat groter dan gebruikelijk vanwege de beperkte afmetingen van de case, maar we noemen het een voordeel dat dit geen case is waarbij de voorste helft van je kast leeg en ongebruikt lijkt als je niet voor custom water gaat. Dit is een case die zich richt op retail spul, dus AIO koelers, luchtkoelers, en een beetje stevige custom VGA.


We zien een toename van 6C op onze CPU temperatuur vergeleken met open bench, dat is ergens rond ‘zoals verwacht’ (op basis van de positie en de afmetingen van de luchtintake) en ‘niet verkeerd’. Hoewel ik volledig bewust ben van het feit dat de case airflow discussie weer een stuk actiever is geworden (ik vermoed dat we de Cooler Master H500P daarvoor kunnen bedanken) vind ik het relevanter om de vraag te stellen “Wat zou een typische gebruiker hier mee doen”. Een combinatie 7700K (of maak er een 8600K van) met een mid-high-end GPU zoals een RX 580 zou het gewoon naar behoren moeten doen, en dat is ook het geval. Geluidsproductie in idle geen issue, op volle toeren horen we de RX 580 ventilatoren net in actie komen om de temp goals te behouden (vergeet ook niet dat zonder 360mm rad voorin de GPU nog wat frissere lucht zou ademen), maar de daadwerkelijke user-experience gaat niet significant anders zijn in dit model dan in zijn directe concurrenten.

Showcase


Wat extra foto’s:






Het is subjectief, maar de combinatie van een strak zwarte case met grotendeels strak zwarte componenten, het enige wat een beetje glimt is de CPU koeler en het Asus logo op het moederbord, is toch best een geslaagde combi. Van het lichtje onderop zien we weinig, dus een RGB build zou ook wel gaan, al kan ik mij ook voorstellen dat men bij gebrek aan een ‘off’ knop die power-LED gewoon totaal niet aansluit.


Conclusie


We hebben Corsair in de jaren de nodige gedurfde stappen zien nemen. De Carbide 275R is daar niet één van, laten we dat voorop stellen. Maar laten we vooral niet vergeten dat dit een behuizing is juist voor mensen die geen gedurfde stappen willen zetten, niet zitten te wachten op opvallende extra’s of elementen, en gewoon een nette case willen voor een leuke prijs. Corsair volgt de handleiding ‘strakke no-nonsense case anno 2018’ keurig en dat is vermoedelijk waar ze voor wilden gaan, en vermoedelijk wat jij wil. Het enkele LEDje onderop zal wellicht nog gewaardeerd worden door sommigen, maar die zullen we maar niet als ‘gedurfd’ beschrijven (ook gezien Phanteks die ongeveer hetzelfde heeft in de P400S, maar dan RGB).

We zien wat kleine tweaks, zo is de combinatie 360mm rad en mechanische harde schijven geen vanzelfsprekendheid, en ze hebben een randje airflow overgelaten aan de zijkant wat de S340 Elite af en toe op wat kritiek kwam te staan, maar verder zijn het vooral de typische elementen die we hier verwachten: tempered glass met nette randjes, strak design, nette pootjes, PSU cover om het binnenwerk strak te houden, genoeg kabelmanagement, en een bouwkwaliteit en materiaalafwerking die weliswaar niet uitblinkt, maar in de klasse gewoon voldoet. Knal er een typische mid tot mid-high range build in en het komt gewoon goed uit de voeten, ziet er vermoedelijk goed uit, en de redelijk compacte afmetingen houden het geheel ook strakker dan menig mega case waarbij custom water toch een soort uitgangspunt begint te lijken om die grotere ruimtes te vullen. Wel vragen we ons af waarom er een redelijk onhandig schroef systeem op het glazen paneel zit, maar we gaan er gemakshalve vanuit dat de potentiele 275R koper een eenmalige bouwer is, misschien een keer een upgrade uitvoert, maar niet wekelijks zit te knutselen.

Het is dus niet de case die de markt op zijn kop zet, of als je in een negatieve stemming zou zijn zou je kunnen zeggen dat de 275R eigenlijk maar weinig toevoegt aan de markt. En dat is niet onredelijk want behuizingen als de NZXT Elite S340 Elite (ca 90 eur), Phanteks P400S (ca 90 eur) en Fractal Design Define C TG (ca 95 eur) zijn functioneel redelijk gelijkwaardig en zet ik mijn bril af zou ik wellicht nog even moeten knijpen om ze van elkaar te onderscheiden. Ze hebben allemaal hun eigen dingetje, zoals de frontpanel HDMI, extra kleurtjes, of extra Puck (NZXT), RGB LEDje en optionele dichte afsluiting van de bovenkant (P400S), of gewoon een hele nette no-nonsense kwaliteit (Fractal), maar functioneel zijn het echt directe concurrenten voor de doelgroep die we hier voor ogen hebben. Objectief een keiharde reden waarom je deze zou moeten pakken en niet de alternatieven? Dergelijke redenen vinden we vaak enkel in de periferie zoals je uit bovenstaande voorbeelden kan opmaken, het feit dat dit redelijk volgens het boekje neemt niet weg dat het een prima alternatief is.

Dus maakt het dan uit dat er nog een keuze bij is? Eén die de belangrijke zaken ook in orde heeft voor de prijs, maar dan net een iets andere uitwerking van de details heeft? Het lijkt mij niet. Ik had wellicht liever staal gezien dan plastic aan de voorzijde, of een iets handiger systeem voor het glazen paneel zelf (vasthouden zodat hij niet valt terwijl je flink schroeft), maar ik vraag mij af of de koper die niet 1:1 kan vergelijken daar veel van merkt en daar is ook een iets gunstigere prijs voor vergeleken met die concurrentjes. Zeker als de straatprijzen nog wat onder de adviesprijzen zakken zien we toch weer wat meer druk op de behuizingen die nog geen tempered glass hebben. Ik kan blijven herhalen dat een paar tientjes extra in je behuizing echt geen slecht idee is, maar de realiteit is dat menig consument een tientje maar al te graag van de behuizing af snoept.

Onder de streep zal het weer de typische vraag zijn: welke vind jij nu echt mooi? Want functioneel is het gewoon een prima case en als je dit net even aantrekkelijker vindt dan heb je daar al je antwoord. We zouden enkel geen seconde twijfelen voor de glazen variant boven de acryl versie voor dat tientje verschil, niet alleen voor de duurzaamheid in de lange termijn, maar ook gezien de afwerking boven- en binnenin. Goedkoop is duurkoop, maar dit degelijk-budget-tot-middensegment is een leuke optie rijker.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.