Samenvatting


De SPEC-06 RGB is een goede behuizing en voor het geld krijg je een zeer solide en compleet omhulsel: Een unieke uitstraling met de lichtgevende boog in het voorpaneel, een strak glazen zijpaneel voor een mooie heldere doorkijk naar al je waardevolle componenten en genoeg ruimte om al je kabels netjes uit het zicht te houden. Dit alles komt echter wel met een prijs, zo betaal je €85 voor de basisversie en €95 voor de RGB variant, en voor dat bedrag had de bediening van het RGB gedeelte nét wat uitgebreider gemogen. Een leuke case echter, zeker gezien de straatprijzen ongetwijfeld nog wat gunstiger uit zullen pakken: 7,5/10


Corsair Carbide SPEC-06 RGB review


Corsair, voornamelijk bekend van haar RAM geheugen, behuizingen en toetsenborden is een van de leidende merken wat betreft het op de markt brengen van RGB producten, deze groeiende lumineuze trend is tegenwoordig in elk nieuw product terug te zien. De laatste maanden is er voornamelijk een opkomst van RGB verlichting in budget en middenklasse behuizingen, een kast zonder verlichting in alle kleuren van de regenboog telt binnenkort ook gewoon niet meer.

De nieuwe SPEC-06 uit de Corsair Carbide serie krijgt een adviesprijs mee van zo’n €85 voor de non-RGB en €95 voor de in deze review besproken RGB versie. De RGB versie heeft een speciale gekleurde boog aan de voorkant die (zoals de naam al verklapt) oplicht in alle kleuren van de regenboog, instelbaar via een RGB controller aan de achterkant van de behuizing. Mocht de case een beetje bekend voorkomen: In feite is de SPEC-06 gelijk aan de eerder door ons gereviewde Carbide 275R, maar dan met een ander frontje (of in geval van de RGB versie, met een opgeleukt frontje). Biedt hij net zo veel waarde? Let’s find out.

Specificaties


Specificaties vanuit Corsair:De buitenkant


Wat je ontvangt is een doos zoals Corsair ze vrijwel altijd maakt; bruin met een zwarte opdruk, niet super spannend, maar wel doeltreffend. De behuizing zelf is ook eenvoudig vormgeven, maar is daarbij wel een stuk spannender. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal niet zo spannend, maar de gekke gebogen streep in het midden geeft ingeschakeld een super gaaf effect.

Achterkant is eenvoudig, hier vinden we 2 slots voor verticale GPU bevestiging en een controller voor de ledstrip aan de voorkant. Met de controller kan je wisselen tussen verschillende modi, kleuren en snelheden (van de modi).
De voorkant is strak met een gebogen ledstrip welke je via de achterkant van de case kan bedienen. Op de front-panel zien we de standaard zaken: aan/uitknop, resetknop, mic en audio poort en 2 USB 3.0 poorten.


Qua bouw is de SPEC-06 zoals velen, een metalen frame met kunststof voorkant en een glazen zijpaneel. In dit geval is de plastic voorkant zeer stevig, maar toont het misschien iets te eenvoudig, het had net wat meer ‘wow’ mogen hebben. Een functie om de gekleurde ledstrip aan de voorkant ingeschakeld te houden wanneer je pc uit staat zou hier een uitkomst zijn, het gave effect wat de ledstrip geeft zou je dan altijd kunnen zien in plaats van alleen wanneer alles ingeschakeld is.

De binnenkant


Bij de meeste nieuwe behuizingen van Corsair is het glazen zijpaneel voorzien van vier schroeven die een inbussleutel nodig hebben om het paneel mee los te maken, en wordt er bij de SPEC-06 ook een inbussleutel geleverd daarvoor. Vreemde is dat de vier schroeven gewoon thumbscrews zijn zoals in elke andere behuizing waardoor deze inbussleutel nergens in de behuizing nodig is, Corsair in ieder geval bedankt voor het leveren van een nieuwe inbussleutel, je hebt er nooit genoeg. Het frontpaneel is met de schroeven eenvoudig te verwijderen, maar als je het paneel vervolgens los wilt halen is er niet echt een punt waar je het paneel goed kan vastpakken gezien het vrij strak tegen de zijkanten zit, je krijgt je vingers er dus niet tussen om het paneel veilig op te pakken. Hierdoor is het altijd een ‘enge’ handeling om het glazen zijpaneel los te halen.Aan de binnenkant zien we veel gelijkenissen met de 275R; een redelijk standaard maar goed ontworpen chassis met strakke PSU cover, rubberen grommets en voldoende ruimte voor een flink ATX bord met randzaken. Ik ben (en blijf) fan van het feit dat er in de case staat op welke plekken stand-offs moeten zitten voor de verschillende maten moederborden, scheelt een hoop gedoe. Aan de achterkant vinden we plaats voor genoeg ssd’s en hdd’s, met een basisbuild kom je dus prima weg.


Verder is er ruimte voor maximaal zes 120mm fans en vier 140mm fans. Voor waterkoeling is er echt ruimt plek, zo is het zelfs mogelijk een build te maken met zowel een 120mm, 240mm en een 360mm radiator.
Inbouwen


Altijd mooi; schroeven die daadwerkelijk in aparte zakjes worden geleverd in plaats van een hele hoop in een zak. Dit scheelt in ieder geval al een hoop tijd aan sorteren. Uiteraard krijg je ook een handleiding van Corsair.Voor deze build heb ik gebruik gemaakt van mijn standaard setje hardware, niet het beste van het beste, maar zeker niet verkeerd:
– Asrock 970 Pro3 R2.0
– AMD FX-6300 Black Edition
– Corsair Value Select RAM
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– MSI Radeon R9 270X GAMING 2G
– Samsung 850 EVO 250GB
– Sharkoon WPM500 Bronze
– Sharkoon Pacelight P1

Bij de montage verliep eigenlijk alles vrij soepel, maar loop ik wel tegen puntjes aan die vrijwel elke behuizing bij mij heeft. Ik heb standaard het probleem dat de USB 3.0 kabel eigenlijk net te kort is waardoor deze erg lastig netjes weg te werken is, waar je deze normaal onderlangs laat gaan, moet hij bij mij altijd bovenlangs omdat de kabel het anders qua lengte gewoon niet red. Aan de achterkant is genoeg ruimte voor alle kabels, maar toch is het aan de krappe kant en kostte het mij behoorlijk wat moeite om de achterkant goed te sluiten, dit ligt ook wel deels aan het feit dat de voeding die ik heb niet bepaald modulair is.

Het resultaat is een strakke build met weinig kabels in het zicht, het had misschien allemaal wel wat strakker gemogen maar dat is net hoeveel ruimte de behuizing je toelaat, in dit geval zijn er genoeg gaten/gleuven/mogelijkheden om je pc zo strak mogelijk te houden.

Showcase


RGB behuizing zonder extra foto’s? Dat kan echt niet:

Twee kleine video demo’s ter illustratie van het RGB frontje. Excuses voor de ruis, maar hopelijk helpt het de beeldvorming van het LED effect.

https://youtu.be/fKU65QdAE7s

https://youtu.be/4ocGWZfyGig


Conclusie


Corsair is voor mij ook geen onbekende, zo heb ik zo’n 3 jaar enthousiast gebruik gemaakt van een Carbide 200R behuizing met glazen zijpaneel. Voor mij staat het merk bekend als nét iets duurder dan zijn concurrenten, maar je krijgt dan ook nét iets meer kwaliteit. Bij de Corsair Carbide SPEC-06 is dat ook van toepassing, zo heb je de TG5 RGB van Sharkoon die wellicht iets goedkoper is, toch geeft de Corsair je een net iets strakkere binnenkant, en dat is met veel merken eveneens. Corsair zit er kwalitatief altijd net een stapje boven.

Ik ben zelf erg te spreken over de afwerking en bouwkwaliteit overall, maar vooral over het uiterlijk. Het glazen zijpaneel in combinatie met het voorpaneel met lichtgevende strip geeft een gave gaming uitstraling, en het RGB gedeelte zorgt daar voornamelijk voor. Voor radiatoren en ventilatoren is ruim voldoende ruimte, zo kan je een groot waterkoeling systeem kwijt met zo’n 6 fans. Ook is er voor cable-management relatief veel ruimte en kan je eenvoudig al je kabels kwijt in de achterkant. Deze behuizing specifiek heeft dat gave RGB regenboog effect, maar de normale SPEC-06 heeft dat niet, mocht je de keuze dus hebben tussen RGB en non-RGB, kies de RGB voor €10 extra. Natuurlijk kan ik niet in iedereen zijn portemonnee kijken, maar als je bereidt bent om 85 euro uit te geven aan een behuizing dan maakt een paar euro meer ook niet heel veel uit, en dit is een van de betere €10 die je kan besteden.

Er zijn echter wel een aantal puntjes van aandacht, zo had de RGB functionaliteit van de ledstrip net wat uitgebreider gemogen. Met wat Corsair je levert kan je een hele gave lichtshow neerzetten, persoonlijk vind ik dat het mooier had geweest als je de strip via een bepaalde software had kunnen bedienen om je eigen ‘shows’ te maken, dan zou je niet beperkt zijn tot ‘maar’ 5 lichtmodi. De voorkant met de gebogen ledstrip is wellicht heel strak en clean, schoon blijft hij zeker niet, de voorkant is namelijk erg vinger- en vlekgevoelig, wat afdoet aan een strak uiterlijk; geen case waar je frequent met je vingers aan wilt zitten. Ook is het zijpaneel wat ongemakkelijk om te verwijderen, omdat deze vrij dicht op de voor- en bovenkant zit, hierdoor krijg je je vingers er niet tussen en moet je vrij acrobatisch het zijpaneel verwijderen; ook hier voorzicht aan met de handjes dus.

Om tot een conclusie te komen, de SPEC-06 is een goede behuizing en voor het geld krijg je een zeer solide en compleet omhulsel: Een unieke uitstraling met de lichtgevende boog in het voorpaneel, een strak glazen zijpaneel voor een mooie heldere doorkijk naar al je waardevolle componenten en genoeg ruimte om al je kabels netjes uit het zicht te houden. Voor de basisversie is de adviesprijs 85 euro, deze is gelijk aan die van de Carbide 275R wat inhoudt dat die op termijn ook onder de 80 zal zakken; geen onredelijk bedrag voor een leuke behuizing zelfs in de wetenschap dat er daar genoeg te kiezen valt. Een tientje meer voor de RGB versie klinkt niet zo gek, zeker gezien het best een opvallende feature is die deze case echt anders maakt, al blijf ik erbij dat wat meer RGB effecten geen kwaad hadden gekund.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.