Corsair Glaive RGB Pro


Mijn eerste reactie op een nieuwe Glaive RGB Pro was er één van verbazing. In mijn optiek was de reeds bestaande Glaive RGB helemaal zo oud nog niet. Kennelijk gaat de tijd harder dan ik dacht, want er bleek bijna twee jaar te zitten tussen de lancering van de originele Glaive RGB en de nieuwe versie die we vandaag bespreken.

We zoeken de verschillen, en gaan kijken of de nieuwe Glaive RGB Pro een goede koop is, en eventueel een goede upgrade voor Glaive RGB bezitters.


Bouw en features


Voor Glaive RGB bezitters zal deze review wel heel bekend aanvoelen, want we zien eigenlijk bijna dezelfde muis als twee jaar terug. De vraag is in hoeverre dat een probleem is, want de Glaive was, en is dus nog altijd, een hele degelijke muis. Iets forser dan iets als een gemiddelde Logitech G403, maar vooral lekker stevig en wat chiquer afgewerkt zoals het hogere prijspunt (voor een bedrade muis) doet vermoeden. Het is duidelijk een palm grip muis voor kleine tot iets bovengemiddelde handen, of een hybride (opgetrokken vingers) muis voor wat grotere handen. Daarmee is de doelgroep op zich best groot.








De Glaive kenmerkt zich met uitgesproken duimknoppen en een fors scroll wheel. Alle knoppen voelen keurig scherp aan, en de primaire switches zijn uiteraard 50 miljoen click omrons, maar als je extra knoppen zoekt kom je toch bij de Ironclaw uit die de hand nog iets meer vult.


Het voornaamste unieke punt is hetzelfde als voorheen, je krijgt namelijk drie verschillende grips voor je duim. Er is de standaard en vrij typische zijkant die wat oploopt voor een betere grip om de muis op te tillen, er is een iets bredere grip, en één waar je muis volledig op rust.



De ‘standaard’ grip


Eén slag breder


Of een volledige duim-rest.

Hier zien we het eerste verschil met zijn voorganger, want de standaard zijkant was voorheen niet van een extra grip voorzien. Gezien die vorm juist gemaakt is om de muis actief op te tillen is dat een logische upgrade. De vraag is uiteraard in hoeverre die wissel-truc waarde heeft, want uiteindelijk zal je toch veelal één kiezen die jouw voorkeur heeft en vermoedelijk heb je al je voorkeur voordat je de Glaive overweegt, maar laten we het er op houden dat je in elk geval wat meer te kiezen hebt. Er zijn tenslotte ook niet gek veel muizen met een volledige thumb rest.

Prestaties


De tweede verandering is de sensor. De originele Glaive was één van de eerste niet-Logitech muizen die gebruik maakte van de 3360 (of variant daarop, maar dat soort firmware-level details zijn bijna niet interessant genoeg om te bespreken). De nieuwe is voorzien van een PWM3391 waarbij wellicht het meest opvallende verschil is dat deze tot 18000 DPI gaat. Leuk voor de marketing, maar geen drol die dat gebruikt. Zelfs als fanatieke low-sense FPS liefhebber is het eigenlijk onmogelijk om de verschillen te ervaren, helemaal als je bedenkt dat deze iets grotere (doch niet heel zware, met 115gr) sowieso wat aan de forse kant is voor échte FPS fanaten.


Het probleem is dat Corsair eigenlijk ook weinig anders kon doen, de PWM336X implementaties doen ons al enkele jaren afvragen wat er nog meer uit sensoren te halen valt. Helemaal voor gamers die primar andere games dan competitief FPS spelen. M.u.v. energieverbruik wellicht, maar dat is enkel voor draadloze muizen een discussiepunt. De oude Glaive RGB had al een top sensor, de nieuwe Glaive RGB Pro heeft weer een top sensor. Dat is het maximale haalbare en dik prima, want wat wil je nog meer?


Met een ‘middelgrote’ (ca 17cm) lange hand is er duidelijk nog wat ruimte over

Software en RGB


Ik zeg het regelmatig en ik herhaal het hier weer: Corsair’s iCue software is één van de sterkste software en RGB pakketten op de markt en een duidelijk uniek voordeel. De software werkt vlotjes, zit niemand in de weg, combineert gebruiksvriendelijkheid met alle functies die we van andere merken gewend zijn, en gaat heel ver als je complexe RGB dingen wil doen. Dat laatste zal voor een muis niet veel uitmaken, maar gezien Corsair toetsenborden enorm populair zijn is het fijn dat de Glaive RGB Pro daar goed op aan sluit.

Wat de RGB zelf betreft zien we de derde en laatste aanpassing: de DPI indicators zijn nu ook RGB. De lijnen langs de zijkant, het logo en de grill aan de voorzijde waren dat al, maar op de voorganger waren de DPI indicators blauw. Maakt het net wat mooier I guess.




Conclusie


Ik had zelf niet gedacht dat de oude Glaive RGB aan vernieuwing toe was, dat was namelijk al gewoon een prima wat luxere en ‘iets grotere’ muis met goede sensor en switches. Enkel de datum boven mijn originele review wees mij erop dat hij al bijna twee jaar mee ging. Een kleine refresh kon daarom eigenlijk ook geen kwaad, en de veranderingen die we zien zijn achteraf gezien ook best fijn. De aangepaste sensor is… leuk in theorie maar maakt in de praktijk weinig uit, maar de kleine aanpassing aan de duim zone is wel fijn en dat ze de DPI indicators dan meteen ook even RGB gemaakt hebben is dan niet meer dan logisch.

Het is wel duidelijk een refresh en geen echt nieuwe muis vanwege die paar kleine tweaks, en voor bestaande Glaive RGB eigenaren zie ik weinig reden om de oude direct de deur uit te doen. Bestaande (tevreden) eigenaren zullen bij het overlijden van hun huidige model de kleine dingen waarderen, maar daar blijft het wel bij.

Dat neemt echter niet weg dat de Glaive RGB Pro nog altijd een dik prima muis is om te overwegen met top sensor, switches, en vooral ook software. Eén die net wat luxer aanvoelt en net wat groter is dan de populaire G403 of G502 modellen, of iets groter dan de Corsair M65 bijvoorbeeld. Geen verkeerd uitgangspunt.


Twee jaar later heeft de Glaive echter wel meer concurrentie. Corsair zelf heeft nu ook de nog iets grotere Ironclaw, waarin ik wel een hele sterke concurrent zie. De originele Glaive was iets luxer inde afwerking met meer RGB en zeker voor iets grotere handen was de (prijzige) upgrade boven iets als een G403 best uit te leggen, maar nu hebben ze de XL Ironclaw in het assortiment voor maar liefst 25 euro minder.

Voor hetzelfde geld als de bedrade Glaive heb je nu ook de Ironclaw Wireless en dan ben je zowel het (helaas stugge) draadje kwijt -en- heb je extra knoppen, en dan vind ik de features die de Glaive daar tegenoverzet objectief wat minder sterk. Meer RGB in de Glaive is natuurlijk ‘meer beter’, dat weten we allemaal, maar je betaalt ook voor de drie-grip opties terwijl de kans groot is dat je er toch maar één gebruikt; de standaard grip geniet de voorkeur van Nada, mijzelf, en enkele andere bezoekers.

Kortom, het is nog altijd een prima keuze als je oog op dit model gevallen is, maar in mijn optiek heeft Corsair het met hun eigen Ironclaw en Ironclaw wireless het voor alle luxere, iets grotere muizen wel lastig gemaakt. Vooral vanwege de scherpe prijzen, wat ik overigens een heel fijn argument vind in een markt waarin premium prijzen voor ‘de beleving’ gebruikelijk zijn geworden. En vergeet niet: Corsair’s sofware ‘beleving’ is absoluut beter dan de meeste concurrenten.

De vraag zal blijven wat jij zoekt. Wil je per sé een volledige duim rest, of een extra brede grip, dan heeft de Glaive RGB Pro weinig concurrentie. Wil je maatje L, bedraad, en wat luxe? Dan is deze eveneens een leuke, zeker als je hem combineert met andere Corsair hardware. Ben je vooral op zoek naar iets in maatje XL en let je liever op de prijs, dan blijf ik bij mijn opmerkingen uit een recente video dat de Ironclaw en Ironclaw Wireless twee van de beste opties zijn van dit moment.

Interesse? Deze muis is o.a. scherp geprijsd bij Megekko.nl

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.