Corsair H150i Elite LCD Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: de Corsair H150i Elite LCD, een gloednieuwe waterkoeler met, je raadt het nooit, een LCD display!


Koelers zijn één van de meer frustrerend productcategorieën om te testen. Enerzijds wil je veel producten vergelijken en die data lang kunnen aanhouden, anderzijds wil je ook dat je data constant relevant is voor iedereen die vandaag een nieuwe koeler wil kopen, en dat botst in de praktijk, jaar op jaar. Momenteel zijn Intel processors de meest logische keuze, vooral voor high-end game PCs waar koelers zoals deze Corsair natuurlijk uiteindelijk terecht zullen komen. Maar, afgelopen jaar hebben we tientallen koelers getest op een 10900K, en dat is een ander beestje. De conclusie op een 10900K is overigens voor elke 360mm AIO wel te voorspelen: dat voldoet eenvoudig.

De 12900K is echter een ander verhaal, die loopt heel heet. Heel heet. Heet genoeg dat zelfs de dikste luchtkoelers van 100 euro of menig 240mm AIO zich er op stuk kan bijten. En dan wordt het ook spannender met dikke 360mm koelers. En nee, een CPU vervangen met een hitte element klinkt heel tof en scientific, die dingen hebben wij hier ook, maar hoewel je daarmee best leuke data kan farmen vertelt het niet het hele verhaal. Het probleem met de CPU is namelijk dat ze al best wat moeite hebben om de hitte uit de cores naar de koeler te krijgen; een mooi verdeeld hitte element is dan niet de ideale vervanger voor een multi-jaar vergelijking die het lijkt.


Kortom, we zullen weer opnieuw moeten beginnen, en dat zal de komende weken en maanden ook gebeuren. Dat zet echter een block op koeler content voor enkele maanden, en dat wil ik dit keer voorkomen. Daarom zullen enkele AIOs los worden besproken alvorens ze later dit jaar in een uitgebreide vergelijking komen. Daarbij leggen we de nadruk op een kort overzicht van voor- en nadelen. Vooral zorgepuntjes komen uiteraard ter sprake, tenminste als die er zijn, wat vooralsnog niet het geval is geweest met de laatste paar koelers die wij hebben kunnen testen (stuk voor stuk prijzige 360mm modellen)

Oftewel, wat moet je weten over de H150i Elite LCD als je nu een nieuwe koeler zoekt? Eigenlijk niet gek veel, het is een product dat praktisch doet wat je ervan verwacht. Corsair valt positief op met de bouwkwaliteit, de set ziet er weer keurig uit en voelt op elk front goed aan, de compatibiliteit is goed (inclusief socket 1700, 1200 en AM4), en ze leveren de handige hub mee waar je 6 fans en 6 RGB accessoires aan kan koppelen. Drie daarvan ben je kwijt aan de RGB fans van de koeler zelf uiteraard. Dat levert wel een zwik kabels op die je moet wegwerken, dat is soms echt even prutsen met dit soort producten, maar daarmee voorkomt Corsair wel dat je op de software van je moederbord moet leunen voor de RGB. En gezien hoe matig de meeste van die pakketten zijn heeft dit ab-so-luut de voorkeur.


Installatie is een eitje, zo ook het gebruik van de iCue software om je pomp of fan snelheid aan te passen (standaard is prima en al stil, maar je kan het zelf tunen), of het LCDtje je eigen plaatje weer te laten geven. Dat laatste is natuurlijk een leuke gimmick, en dit keer is het scherm wat beter dan eerder implementaties (zoals die op de Z73 van NZXT). Corsair heeft het over een IPS scherm, ik noem het gewoon een prima helder scherm met goede kijkhoeken; iets waar de meeste koelers toch redelijk de mist in mee gingen. Dit is het meest overtuigende LCD koeler model op de markt, en dat kunnen we stellen omdat we de anderen ook hebben getest. Deels omdat hij goed zichtbaar is, deels omdat hij ook een mooi formaat heeft; menig alternatief was veel kleiner. Daarbij is het vierkantere design handiger om wat mee te doen, en heeft Corsair er verstandig aan gedaan hem ook weer niet te groot te maken dat hij je geheugen overhangt. Je hebt hier gewoon al je vier sloten beschikbaar.


Je kan met het scherm standaard informatie weergeven, of je eigen foto’s of animaties tonen.


Belangrijker is dat hij een 12900K eenvoudig onder controle houdt zonder noemenswaardig geluid te hoeven maken, hij blijft zelfs onder load opvallend stil, zowel de pomp als de fans, dus dat wordt een mooie uitdaging voor andere koelers straks in de roundups. Nu is het al enige tijd de standaard dat waterkoelers stil zijn, maar dit is dus gelukkig geen uitzondering.

Enfin, koelt de dikste CPU, mooi schermpje, RGB fans inclusief, s1700 socket installatie inbegrepen, en goede software. Wat wil je nog meer? Een prijs onder de 200 euro wellicht? Hah, helaas, want met 289 euro is dit een extreem prijzig stukje speelgoed. En hoe mooi en praktisch dan ook, dan moeten we stellen: strikt genomen heb je dit niet nodig. Een 100 euro goedkopere Corsair H150i Elite Capellix gaat je CPU ook praktisch even goed koelen, maar mist dan wel het schermpje. Je betaalt dus gewoon een stuk meer “voor de leuk”.Zolang je dat niet erg vindt, of dat wellicht zelfs bewust op zoekt, is dat ook helemaal niet erg. Je kan het een gimmick vinden, de realiteit is dat dit iets is wat een groeiende groep mensen zoekt, en Corsair voorziet in die vraag op prima wijze: Hij presteert uitstekend en blijft stil, hij ziet er goed uit, en dat hij een beetje duur is dat zie je zelf bij de kassa ook wel. Als jij bereid bent meer te betalen voor een betere ervaring dan met een budget of een andere LCD-koeler, of je zit al dik in het Corsair ecosysteem, dan biedt hij een mooi en compleet pakket. Daarbij zijn de meeste andere LCD koelers ook niet goedkoop, en een beetje meer betalen voor deze H150i Elite LCD is dan vanwege de software ervaring alleen al geen gek idee. Dat je wat kabels weg zal moeten werken is iets waar je niet omheen kan, maar daar blijft het geklaag ook wel bij.Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.