Samenvatting


De Corsair Harpoon RGB is een degelijke Claw-grip muis. Het formaat is relatief compact en met een gewicht van 85 gram exclusief kabel aan de lichte kant, waardoor de muis voornamelijk geschikt is voor gamers met kleinere handen of gamers met de voorkeur voor een Claw-grip. Het gewicht is prima gebalanceerd, al ligt het niet helemaal in het midden. Door de rubberen grips aan de zijkant ligt hij goed in de hand en ziet er dankzij de RGB implementatie ook nog eens netjes uit, al was een extra randje RGB onderom niet verkeerd geweest. De switches zijn zeer degelijk, en de sensor is een all-round prima exemplaar zolang je rekening houdt met de maximale snelheid en de relatief hoge lift-off distance. Gezien het prijspunt echter een prima muis, dus krijgt de Corsair Harpoon RGB als eindscore een 7,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Corsair Harpoon RGB review


Het Amerikaanse Corsair is geen onbekende in de wereld van computers. Van randapparatuur tot componenten, Corsair verkoopt het allemaal. Vandaag bekijken we de Corsair Harpoon RGB Gaming Mouse. De Harpoon RGB is Corsair’s instapmodel voor gaming, en is met een prijs van circa 30 euro scherp geprijsd.

Als we Corsair mogen geloven is de muis comfortabel, duurzaam en klaar om te gamen. Of dit klopt, zullen we vandaag achter komen.

Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


Corsair spreekt hier over een Claw-grip muis met een vrij compact formaat voor een (gaming) muis. De sensor betreft een PixArt PWM3320, met een overdrive tot 6000 DPI.

In de doos


De doos komt overeen met andere artikelen van Corsair en ziet er gewoon netjes uit. Maken we de doos open, dan zien we dat de muis verpakt zit in goedkoop aanvoelend plastic. Dit is natuurlijk te verwachten voor een muis uit deze prijsklasse, al is een muis als de Cooler Master CM310 beduidend chiquer verpakt in dezelfde prijsklasse.








In de doos vinden we uiteraard de muis, een beknopte handleiding en de garantievoorwaarden.

Bouw en features



Zoals hierboven vermeld is de Harpoon RGB een Claw-grip muis van gemiddeld formaat. Gezien de knoppen aan de zijkant en het ietwat naar rechts aflopende design van de muis is de Harpoon RGB enkel bedoeld voor rechtshandigen. Verder ziet de muis er vrij basic uit. De behuizing daarentegen steekt goed in elkaar en heeft tijdens te testperiode nooit een kraakje gegeven. De knoppen aan de zijkant bevinden zich op een goed bereikbare locatie en zijn van gemiddeld formaat.








Aan beide zijkanten zien we een rubberen grip met als textuur kleine driehoekjes. Dit zorgt er voor dat de muis meer houvast biedt dan zowel een plastic grip als een muis zonder grip. Op dat vlak heeft Corsair zijn zaken dus goed voor elkaar.


Het is fijn om te zien dat Corsair voor hun instapmodel niet bezuinigd heeft op de knoppen. De linker- en rechter muisknop zijn zo voorzien van uitstekende mid/high-end switches, namelijk de 20 mil rated Omron switches: uitstekende. De duimknoppen voelen ietwat goedkoop aan, al is er prima mee te leven. Het scrollwiel bovenop is gemiddeld zwaar. Al met al positieve knoppen voor een muis uit deze prijsklasse.

Tevens zien we nog een knop onder het scrol wiel. Deze dient voor het instellen van de DPI. Gezien er maar één knop is, kunnen de DPI-instellingen enkel in cyclische volgorde veranderd worden. Tevens is er geen knop aanwezig om de RGB-effecten te wijzigen.


Aan de onderkant van we muis zien we geen verrassingen, en de kabel is zoals te verwachten een standaard rubberen kabel. Opvallend is dat de kabel niet gecentreerd is, maar zich aan de linker kant van de muist bevindt.




Prestaties


De prestaties van de sensor laten zeker gezien het prijspunt weinig te wensen over, mits je niet gebruik gaat maken van de hoogste DPI instellingen. De PWM3320 is voornamelijk een prima sensor bij lagere DPI waardes en is voornamelijk in het overdrive gebied vanaf 3500DPI niet bijzonder. Dit is niet specifiek voor deze muis: hoge DPI-waardes worden vaak door de onwetende consument beschouwt als kwaliteit. Gelukkig kan met de iCUE-software van Corsair zelf de DPI-instelling bepaald worden, variërend van 250 tot 6000 DPI. Tevens kunnen de 6 knoppen ook individueel geprogrammeerd worden indien gewenst.


Bekijken we de lagere, daadwerkelijk bruikbare DPI-instellingen, dan zien we eigenlijk geen jitter. Gaan we naar een overdrive instelling, bijvoorbeeld 4000 DPI, dan is er (zoals te verwachten) wel jitter aanwezig. Ook hier merken we dat de sensor voornamelijk geschikt is voor instellingen tot 3500 DPI.

Als tracking rate wordt 80 IPS (inches per second) opgegeven door de fabrikant van de sensor. Traking rate geeft een indicatie van hoe snel de muis kan bewegen over een oppervlakte voordat de positie niet meer nauwkeurig gemeten wordt. 80 IPS komt overeen met ruwweg 2m/s. Tijdens het testen zien we echter gezonde grafieken tot circa 2.5m/s, wat zeker binnen de prijsklasse prima acceptabel is. 2.5m/s zijn flinke zwiepers waar het merendeel van de typische gamers niet snel aan zal komen.

De lift-off distance is met ruwweg 3mm aan de hoge kant, wat betekent dat de muis relatief hoog opgetild moet worden voordat deze niet meer registreert. Gamers die hun muis relatief vaak optillen zullen dit vast en zeker merken.

Door het gewicht van 85 gram exclusief kabel bevindt de Harpoon RGB zich aan de lichte kan van het spectrum. In de breedterichting is het gewicht goed verdeeld, al bevindt het gewicht zich meer richting de achterkant. De muis is voornamelijk bedoeld voor mensen met kleinere handen, of voor mensen die een Claw-grip prefereren.

Verlichting


Het bedienen van de verlichting kan uitsluitend via de door Corsair voorziene software. Hiermee kan, indien gewenst, de verlichting gesynchroniseerd worden met andere Corsair-producten.


De Harpoon RGB beschikt over een single-zone RGB, namelijk het logo. De verlichtingseffecten zien er echter gelikt uit, al was een extra randje RGB onderlangs niet verkeerd geweest.






Conclusie


Corsair heeft met de Harpoon RGB een positieve indruk achter gelaten. Voor dit geld kan je niet alles verwachten, en dat is ook geen ramp. Corsair biedt met de Harpoon RBG echter een goed all-round basispakket, enkel gamers die echt razendsnelle zwiepers maken en de muis heel vaak liften zullen tegen de beperkingen van deze muis oplopen. Voor vrijwel alle andere games is dit niet het geval en kan je met de Harpoon RGB prima uit de voeten. Zo is de sensor allround meer dan capabel voor de gemiddelde gamer; Zwiepers van meer dan 2.5m/s maakt een gemiddelde gamer eigenlijk niet, en tot 3500 DPI blijkt de sensor ook nog eens bijzonder accuraat, waar jitter schittert door afwezigheid. Pas als we in de overdrive-instellingen duiken dan merken we wel enige jitter op, maar dat doet hopelijk zit niemand echt op hogere DPI settings dan dat te gamen, toch?

Ook op andere vlakken doet de Harpoon RGB het prima. De bouwkwaliteit is ondanks het hier en daar enigzins goedkoop aanvoelende plastic prima voor elkaar en ligt door de rubberen grips redelijk goed in de hand. Door het compacte formaat is de muis voornamelijk geschikt voor een Claw-grip of kleinere handen, dus als jij XXL handen hebt en zoekt naar een Palm-grip muis zal je verder moeten zoeken, net als linkshandigen overigens. De muis is wel opvallend licht, want voor velen een voordeel is maar wel opgemerkt dient te worden. RGB is ook keurig doch niet overdreven aanwezig; prima. Een extra rgb randje onderlangs was wellicht niet verkeerd geweest, maar hey: budget muis. Het feit dat vooral indruk maakt zijn de 20 mil rated switches van Omron op dit prijspunt die een aangenaam gevoel geven; switch kwaliteit in budget muizen blijft een terugkerend minpunt die Corsair hier juist goed aanpakt.

Kort samengevat is de Corsair Harpoon RGB een prima compacte / claw-grip muis met prima prestaties van de sensor en de gebruikte switches die vooral gezien het prijspunt toch overtuigen. Prima geschikt voor tal van gamers die voor circa 30 euro een leuke, capabele muis zoeken.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.