Corsair HS35 review


Met de HS35 zet Corsair een nieuw entry level headset op de markt. Verkrijgbaar in wat leuke kleurtjes en met een prijskaartje van ca 45 euro moet hem leuk en toegankelijk maken voor iedereen op zoek naar een leuke PC en console headset zonder al te ruim budget. We weten echter dat er rond de 50 euro veel prima headsets te vinden zijn, dus in deze review vragen we ons af of Corsair zich ook op dit prijspunt goed weet te handhaven.


Bouw en features


Als je een betaalbare headset zoekt dan weet je dat je concessies moet doen. Je kan niet verwachten dat je high-end audio krijgt, een luxe afwerking, top microfoon, etcetera. De vraag is dan ook vooral waar Corsair bij de HS35 op bezuinigd, en of ze dan niet te ver doorslaan. Wat bouw en afwerking betreft valt hij redelijk binnen de verwachtingen. Hij is heel licht, grotendeels plastic en oogt niet heel luxe, maar laat ook geen steken vallen.

Zo zijn de oorschelpen gewoon flexibel genoeg om hem redelijk neutraal op elk hoofd te laten vallen, van onze kleine van 3 tot een XXL hoofd, met een gelijke drukverdeling, en de pads gewoon dik genoeg om hem comfortabel te laten voelen. Het materiaal van de pads is iets ruwer textiel, maar omdat het ademt merk je er zelfs na flink wat uren weinig van. Top comfort? Mwah, er zijn wat chiquere opties, maar de HS35 is wel lekker onopvallend in gebruik.De keuze voor een kleurtje vind ik wel leuk, het geeft de HS35 een wat vriendelijker voorkomen en het is wat kindvriendelijker als je het mij vraagt. Leuk dat de kabel ook mee kleurt trouwens, al is het weer jammer dat hij niet te verwijderen is. Aansturing is verder simpel: volumewieltje op de schelp en een simpele mic mute knop. De Mic is afneembaar en prima flexibel, al ben ik geen voorstander van het rubberen dopje op de mic aansluiting; die ben ik van de HS70 al kwijt. De HS35 is verder ‘gewoon’ analoog, geen USB adapter dus, maar je krijgt wel een splitter voor consoles of laptops met een enkele 3,5mm jack.


Geluid


Het kwam mij niet als een verrassing dat Corsair de HS35 een redelijk sterke v-curve heeft gegeven. Veel bass, teruggetrokken mids, en weer wat aangezet in het hoge. Dat komt zoals bekend games vaak wel ten goede. Die knallen lekker met flink wat bass, en voetstappen worden ook wat aangezet.


De keerzijde is uiteraard dat het geen enorm bijzondere muziekheadset is, daarvoor is de V vorm toch echt wat overdreven en overheerst de bass. Zetten we hem naast de Steelseries Arctis 1 bijvoorbeeld (blauwe lijn) zien we dat die weliswaar een vergelijkbare lijn volgt, maar minder extreem. Die kost normaliter een tientje meer, maar de HS35 moet zijn meerdere daar toch in erkennen.


Of de Cooler Master MH751 (paarse lijn), waar het midden juist heel strak is en muziek duidelijk gebalanceerder voor de dag komt.


Daar zien we echter duidelijk dat de HS35 veel meer bass focus heeft, dus het is ook maar net waar je om geeft. Hou je het vooral bij EDM of iets dergelijks dan zit er gewoon lekker muziek in, maar het is dus bovenal een gaming headset met een focus op actie en knallen, iets wat zich ook vertaalt in een prima actie film beleving.

Microfoon


Van een microfoon in deze prijsklasse verwachten we dat we redelijk voor de dag komen, en als het even kan zonder ruis. Dat is wat je krijgt. De concensus was dat je ‘prima’ op discord kan communiceren met de HS35: prima stemgeluid, geen ruis. De iets duurdere MH751 en Arctis 1 zijn duidelijk wat beter, maar enkel als je in de gelegenheid bent ze naast elkaar te testen.


Was te verwachten natuurlijk gezien de headset “Discord certified” is, al vraag ik mij af in hoeverre dat niet gewoon een labeltje is dat je kan kopen bij Discord.Conclusie


Budget headset reviews zijn altijd lastig. Als je alles leest dan ben je wellicht niet heel enthousiast geworden en vraag je je af of het überhaupt wel een goede headset is. Een goede headset onder de 50 euro maken is echter vooral een kwestie van geen fouten maken, het is totaal niet realistisch te verwachten dat een headset in die klasse je met een ultiem wow gevoel achter laat. Als je dat zoekt moet je flink meer betalen. En de HS35 doet het eigenlijk gewoon goed voor weinig geld en laat nergens geen grote steken vallen zoals je soms ziet voor dit geld (prut geluid, prut mic, geen flexibele oorschelpen etc). Hij is wat licht, maar dat helpt hem lekker op het hoofd zitten in de lange zit, hij verdeelt zijn druk goed rond de oren, klinkt best aardig en ook de microfoon kom je prima mee voor de dag. Het geluid is sterk bass aangezet en dat moet je echt liggen, maar voor een gaming headset in dit segment is dat goed te begrijpen. Voordelige headsets worden namelijk vaak door jonge gamers gekocht en die willen vaker dan niet gewoon vooral lekker veel bass zoals je hier krijgt. Ik vermoed dat de hippe kleurtjes daar ook wat mee te doen hebben.

Dat wil niet zeggen dat de Corsair het meteen makkelijk heeft, want op het prijspunt van 45 euro hikt hij heel dicht tegen wat grotere goden aan die wat minder ‘instap’ voelen dan de HS35. De Cooler Master MH751 is wat comfortabeler, chiquer afgewerkt, heeft een betere mic en betere muziekweergave (maar met veel minder bass), en de Steelseries Arctis 1 die dezelfde eigenschappen kent maar op elk front net wat beter presteert voor iets van een tientje meer. Heb je iets van 50 a 60 euro uit te geven dan loont het dus ook dat te doen, al kunnen we voor de meeste headsets wel zeggen dat er voor iets meer geld wat beters te koop is.

Maar ook als je budget echt niet verder reikt dien je goed te kijken naar wat er te koop is. Voor 45 euro heb je vaak sterke aanbiedingen, zelfs Corsair’s eigen HS50 kost op dit moment 45 euro bij sommige winkels en dan pak je de HS50 boven de HS35. De HS35 is echter net nieuw en zal dus nog wat in prijs moeten zakken. Duikt hij straks naar of onder de 40 euro en is dat je maximale budget, dan is hij harstikke leuk en zou ik hem gerust aanraden als je simpelweg niet meer kan of wil uit wil geven.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.