Corsair HS45 Surround review


Onlangs reviewden we al Corsair’s HS60 Pro Surround, en iets langer geleden de HS35. Mocht je die reviews al hebben gelezen ben je snel bij: de HS45 Surroundis een HS35 met de USB en Surround functies van de HS60 Pro Surround, of je kan de HS45 Surround de betaalbare uitvoering noemen van de luxer afgewerkte HS60 Pro Surround. Wil je toch iets meer weten? In deze review doorlopen we alle belangrijke aspecten.


Uitpakken en accessoires


Eenvoudige doos, USB dongletje erbij, en een afneembare mic. Het uitpakken brengt geen echte verrassingen met zich mee.



Bouw en pasvorm


Als Corsair inzet op een USB dongle en 50mm drivers op een prijspunt van ca 50 euro dan weet je dat er ergens bespaard moet worden. De HS45 is net als de HS35 dan ook een grotendeels plastic aangelegenheid, stalen hoofdband terzijde. Afwerking is prima, zeker vergeleken met echte budget headsets, maar als je duurdere headsets kent dan voelt dit allemaal wat eenvoudig.




Dat is op zich geen schande, want plastic is flexibeler en lichter dan metaal, en de HS45 is dan ook een stukje lichter in de hand en belangrijker: op je oren. De druk om je oren is echter niet minder, net als de HS60 Pro zit hij wel redelijk ‘aan’. De drukverdeling is goed en hij is merkbaar lichter op je hoofd, maar dit is geen ultiem draagcomfort of vederlicht op de oortjes. Dit is een gevalletje “opzetten en gamen maar”. Niet ultra wow comfy, niet hinderlijk, gewoon prima. Ruim verstelbaar ook, dat is geen beperking.


Dat is deels te danken aan de mesh kussens in de hoofdband en op je oren. Dat voelt prima en zit redelijk zacht aan. Dempt uiteraard wat minder dan neplederen oplossingen, maar blijft in de lange zit in de regel fijner. Het zal vermoedelijk ook wat goedkoper zijn, maar het is in de regel ook duurzamer dus een vervelende keuze is het zeker niet. Zoals ik zei: prima headsetje dat niemand echt in de weg zal zitten, of je moet gewoon liever een losse fit willen.


Controls zijn simpel: mic mute, volume. Surround in/uitschakelen? Dan heb je de software nodig.


Specificaties



Geluidskwaliteit


Het lijkt erop dat ze de 50mm drivers uit de HS50, HS60 en HS70 Pro hebben gebruikt en de besparingen elders hebben gezocht. Op zich logisch, want het is vaak goedkoper om gewoon dezelfde driver in grotere hoeveelheden te halen. De consequentie voor jou is prima: gewoon een bovengemiddeld goed gaming geluid op dit prijspunt.


Vergelijken we de grafiek met de HS60 Pro Surround (Groen) dan zien we wat verschil, maar vooral gelijkenissen. Dat de andere constructie en de mesh pads (tegenover nep leer) een invloed hebben op het geluid was natuurlijk ook wel te verwachten, maar in grote lijnen komt het op hetzelfde neer: prima knallen, met veel focus op bass en teruggetrokken mids. Deze zogenaamde gaming v-curve past bij het product, maar zal audiofielen niet heel gelukkig maken (tot zover zij voor 50 euro headsets willen).

De HS60 Pro Surround is een aardig klinkende gaming headset voor het geld. Hij houdt zichzelf prima staande tussen de vele, vele headsets die deze prijsklasse te bieden heeft. Uitzonderlijk voor dit geld en ‘best in class’? Nee, maar het is een prima driver om gewoon lekker mee te gamen, wat muziek mee te knallen of film mee te kijken.

Met Corsair’s iCue software kan je het geluid eventueel wat tunen. Let op, een perfect strakke lijn krijg je gewoon niet, maar je kan wel bepaalde frequenties iets boosten of juist dimmen. Zo kan je het geluid toch een beetje naar eigen inzicht aanpassen. Ook vinden we hier de surround optie, die kan je helaas niet aan/uitzetten op de headset zelf. Persoonlijk? Corsair doet het op zich aardig, maar er gaat weinig boven de stereo setting en de games zelf de stereoweergave af te laten handelen. De meerwaarde van de ingebouwde surround optie vind ik zelf maar beperkt, maar dat is zowel smaak- als game gebonden.

Microfoon


Menig headset op dit prijspunt heeft een bagger-mic, maar met de HS45 kom je netjes voor de dag. Niet bijzonder, iets minder dan met de HS60 Pro Surround, maar niet genoeg om er echt wakker van te liggen als je op je centen let. Verwacht geen wonderen op dit prijspunt, maar dit is wel ‘gewoon goed’, zowel voor Discord (met sterke compressie) als in de geluidsopname. Voor dit geld, echt niks te klagen.


Alternatieven en positive op de markt


So far so good, maar de markt is rijkelijk gevuld met prima headsets. Een aantal directe alternatieven komen in mij op in de HS45 Surround ervaring:

Cooler Master’s MH751 wint het wat comfort betreft in mijn optiek, en is ook iets chiquer gebouwd en afgewerkt. Daar betaal je normaliter iets van een tientje meer voor; geen hele gekke prijs. Corsair zet er naast die besparing echter ook USB tegenover, wat soms simpelweg de voorkeur heeft, en heeft ook duidelijk de sterkere bassweergave. Wil je wel een beetje lekkere bass, dan valt de MH751 makkelijk af.

Pittiger is de Arctis 1 van Steelseries, die grotendeels dezelfde keuzes maakt. Beide voelen eenvoudig maar klinken goed met een prima mic, Steelseries heeft een iets gebalanceerder mid en high maar de Corsair weer een iets dikkere bass (vooral onderin). De Steel zit iets comfortabeler in onze ervaring met iets minder druk, maar je betaalt er normaliter een tientje meer voor en moet de USB dongle missen; dan zit je al weer 15 euro boven een HS35 kost. Als je het geld kan missen vind ik het een upgrade, maar tegelijkertijd biedt Corsair voldoende besparing voor de geringe verschillen.


De HS45 in het rood, de Arctis 1 in het blauw. Iets meer bass bij de HS45, zeker onderin, en de 2-4 KHz range is wat meer aanwezig.

En vermoedelijk zal de HS35 daarmee de grootste concurrent zijn van de HS45 Surround. Zelfde apparaat, maar dan goedkoper en zonder USB en surround feature. De inmiddels bekende en nog altijd geheel subjectieve afweging die je zelf moet maken.

Op dit prijspunt volgt altijd één extra opmerking: onthoud dat je voor een tientje of twee meer altijd wat beter kan vinden. Is dat een optie, doe dat want je krijgt er geen spijt van. We beoordelen een headset van ca 5 tientjes altijd in de veronderstelling dat 70 euro of meer uitgeven simpelweg geen optie is voor je.



Conclusie


Met de HS45 volgt Corsair het voorbeeld van Steelseries en hun Arctis 1: Pak een prima capabele headset wat geluid betreft (de HS50/60/70 serie), en maak er een budget variant van door overbodige luxe te snijden. Deze HS60 Pro Surround Lite, een toepasselijke naam voor de HS45, behoud de prima gaming sound, USB featureset met surround en equalizer, plus een prima mic, maar laat de luxere kunststoffen, extra stukken metaal, en mooie afwerking met gestikte randjes schieten in het voordeel van een lichtere plastic constructie. Als gevolg voelt hij wat simpel en goedkoop aan, maar de gewichtsbesparing is eerder positief dan negatief, de ‘sport mesh’ kussentjes voelen alsnog prima, en het geluid is gewoon prima voor dit geld. Noem het een prima zeventje, maar vergeet niet dat hogere scores voor dit geld zeldzaam zijn.

Al met al is het zo een goede, zij het wat voorspelbare manier om tot een budget headset te komen. Je voornaamste overwegingen zijn de duidelijke V-Curve van het geluid (hij is echt voor gaming gemaakt), de redelijke clamp om de oren die liefhebbers van een los zittende headset niet aan zal spreken, en zoals altijd de vraag of je niet liever wat wil besparen door de USB dongle te laten schieten. In de veronderstelling dat je die drie punten in het voordeel van de HS45 Surround beantwoord is het één van de makkelijkere headsets om aan te bevelen. Althans in de veronderstelling dat Corsair hem ook voor 50 euro weet te verkopen, en dat dat ook je maximale budget is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.