Corsair HS50 review


Er is altijd wat mooiers, wat beters, en voor je het weet ben je soms het nodige kwijt aan een mooi stukje randapparatuur. Corsair is daar ook geen onbekende in, met bijvoorbeeld de K95 Platinum als mechanisch pronkstuk.

In mijn optiek zien we te zelden hardware met een prijs-prestatiefocus op een laag prijspunt. Ondanks dat we het fabrikanten lastig kwalijk kunnen nemen dat ze slechte producten niet al te vaak opsturen lijkt het wel een gemiste kans om enkel je toppers te laten zien. Toen Corsair aan kwam zetten met de nieuwe HS50, een no-nonsense analoge stereo headset met een prijskaartje van 59 euro, was ik dan ook best benieuwd. Niet alleen zijn betaalbare headsets an sich interessant, maar specifiek rond dat prijspunt is er ook gewoon ruimte voor een goede go-to gaming headset. De Kingston HyperX Cloud doet in dat segment inmiddels al enkele jaren goede zaken, maar daar ben je op dit moment 79 euro voor kwijt, en 20 euro verschil is toch significant. Zoals gaandeweg ook zal blijken lijkt het erop dat Corsair met de HS50 hun pijlen heel bewust op dat specifieke model richt, want we zien aan overeenkomsten geen gebrek, iets wat een prima uitgangspunt is.

De Corsair HS50 is inmiddels verkrijgbaar voor 59 euro. Voor 5 euro meer heb je de optie om een variant met groene of blauwe details te kopen, althans wanneer die varianten daadwerkelijk in het kanaal verschijnen.

Uitpakken, bouw, en features


Verpakking op dit prijspunt trekken we ons niet al te veel van aan, al is die gewoon best netjes, met het oog op de feestdagen niet onaardig. Aan het einde van de (vaste) kabel zien we een standaard 3,5mm aansluiting, maar er is ook een splitterkabel voor systemen met een gescheiden in- en output aanwezig.





En dan, opvallend fijne eerste aanraking met de HS50. Hij voelt lekker stevig aan, kent het nodige metaal in de band en in de ophanging van de schelpen, vermoedelijk niet geheel toevallig een beetje zoals we bij de HyperX Cloud zagen, en niets piept, rammelt, of kraakt. Belangrijker: het gevoel staat flink in contrast met bijvoorbeeld de Logitech G430 of G321. Nu is plastic niet per definitie slecht, onze G933 heeft ook meer meegemaakt dan welke andere headset dan ook, maar wat indrukken betreft is het wel degelijk anders. Het mat zwart van de schelpen zelf zijn wel plastic, en we zien een heel bescheiden hoogglans randje tussen de schelp en het kussen.







In de ophanging zien we ook duidelijk dat de schelpen kunnen kantelen naar het hoofd, dus wat dat betreft geen probleem. Draaien is niet mogelijk, en gezien het flinke (en stevige) schelpen zijn merk je dat wel wanneer je de headset veel om je nek hangt.



Bediening gaat met eenvoudige, maar goed voelbare en bovenal lekker stevige knoppen. Mic mute, volumewiel, that’s it. Functioneel, geen nonsense, geen fancy (of ugly) in-line controller, dit is m.i. prima.


Aan de andere kant zien we de ingang voor de (verwijderbare) mic, waarbij we Corsair hetzelfde minpuntje moeten geven als de cloud: dat rubberen dopje vraagt erom om verloren te raken. De mic zelf is best flexibel, en vorm je prima richting je mond, maar is niet flexibel genoeg om geheel uit het zichtveld te raken.






Verstelbaarheid voldoet, beide kanten op, waarbij enkel zij met de allergrootste hoofden (als jij het type bent dat bij de kartbaan met de emmer de baan op moet bijv) er even stil bij moeten staan, al is dat even goed vanwege de clamping force dan de daadwerkelijke ruimte die je hebt. Aan de net afgewerkte hoofdband ligt het in elk geval niet. Die past overigens mooi bij de Corsair T1 stoel, al is het vooral oppervlakkige schoonheid, want hoewel hij prima zit is het niet daadwerkelijk luxer of minder luxe dan de concurrentie.





De kussens zelf zijn flink aan de maat. Zelfs met bovengemiddelde oren moet je normaliter in deze 5,5 bij 7 cm passen. Net als de hoofdband zelf is de padding hier redelijk, maar niet extrem.


Als analoge stereo headset, oftewel headset met 3,5mm aansluiting, valt er niet veel meer te bekijken. Geen RGB, geen extra fancy knoppen, maar aansluiten en gaan. Ook de specs zijn daardoor niet heel erg spannend, al worden we stiekem wel een beetje blij van de plaatjes van het groene en blauwe model.



Pasvorm en comfort


De ‘fit’ van de HS50 is best opvallend als je de Void en Void Pro kent. Die modellen zitten namelijk heel los op de oren, terwijl de HS50 duidelijk ‘aan’ zit. Echter met de kantelruimte en grote schelpen verdeeld hij de druk goed, en vooral evenredig: cruciaal in mijn optiek. Ik merk wel, met een groter hoofd, dat de druk net wat hoger is dan ik zelf prefereer, al ben ik eerder van de wat lossere headsets. Vrouwlief heeft een zelfde voorkeur als ik, maar geeft aan dat op haar hoofd de headset wel ‘aan’ zit, maar zeker niet ‘te’. Opvallend genoeg moeten we weer de HyperX Cloud aanhalen, want van alle headsets in onze recente geschiedenis komt de pasvorm daar het meest mee overeen. Het lijkt er alsmaar sterker op dat de HS50 zich daar toch echt specifiek op richt.

Hoewel ‘goed aan’ heb ik er de nodige uren mee gemaakt de laatste weken, en ik kan niet anders zeggen dat deze headset de pasvorm gewoon goed inzet voor een breed publiek. Brillen zijn geen issue, maar als je echt gevoelig bent voor een headset die aan zit en een wat groter hoofd heb dien je er wel rekening mee te houden.


Geluidskwaliteit


Ook hier was de eerste indruk opvallend positief. Met 50mm drivers aan de basis, een slagje groter dan typisch, en met Corsair op de hoofdband hadden we natuurlijk wel een beetje een power-headset verwacht, en Corsair volgt de verwachting aardig. De HS50 is herkenbaar als een gaming headset getuned, met een stevige, wat extra aangezette bass en een kleine zwieper in het hoge segment, waarbij het mid ietwat onderbelicht blijft, maar het is vooral cruciaal te onthouden dat in deze prijsklasse deze weergave gewoon heel erg goed is. Onderbelicht is hier zeker niet hetzelfde als teleurstellend.

De onderliggende capaciteit van de drivers toont zich ook wanneer we de HS50 aansturen met de Creative G5. Trekken we het mid bij dan brengen we de muziekweergave echt richting het niveau van flink duurdere headsets, maar zetten we de bass verder open dan hoor je ook dat er nog heel veel extra power in zit zonder dat de HS50 begint te dreunen. Het mag dus duidelijk zijn dat Corsair hier gewoon een zeer redelijk setje drivers in toepast, en dat dit geen headset is met matige drivers die tot het uiterste worden geknepen, sterker nog met een beetje sturing en tunen kan je de strijd met menig 100 euro gaming headset aangaan. Out of the box is het uitstekend gamen en (actie) films kijken, en ook muziek die profiteert van wat extra laag komt goed uit de verf, maar de liefhebber van wat rustigere tunes zal toch echt de equaliser op willen zoeken. Nu is de G5 tweemaal duurder dan de HS50 en dus wat ongepast, maar zelfs met je moederbord softwarepakket kan je geluid vaak al naar je wens aanpassen.


Anders dan een beetje V tuning valt er eigenlijk niet gek veel te zeggen. Het is duidelijk een gesloten model, wat geluid lekken en bass ten goede komt maar wat (ook met de ‘aan’ fit) ietwat warmere oren kan veroorzaken in de lange zit, en als we dan toch gaan mekkeren is het wellicht dat het geluid zich niet heel makkelijk laat karakteriseren. Maar again, dit is een betaalbare headset waarbij we specifieke nuance elementen die in bepaalde muziekstukken ‘hun ding’ kunnen doen niet eens zouden moeten bespreken.

Opnamekwaliteit: eigenlijk hetzelfde plaatje. Corsair claimt noise reduction, ik noem het gewoon een hele prima mic die ook niet echt een bijzondere stemkarakteristiek over weet te brengen maar weer crucialer: concurrent met mics op headsets die flink duurder zijn. Weinig tot geen ruis, aangenaam helder voor skype, discord en dergelijke, en zeker op dit prijspunt echt niets om over te klagen.


Conclusie


En daar landen we dan met de Corsair HS50. Dit is geen headset die in ons pittige lijstje game headsets op gebied van ultieme bouwkwaliteit, meest oorstrelende kussentjeskwaliteit of audiofiel-climax-verzorgende geluidskwaliteit ooit de hoogste score ging halen, maar dat kan je van een 59 euro headset naast de nodige flink duurdere modellen niet verwachten. Waar het om gaat, en dat is de reden dat wij twee onder de streep extreem te spreken zijn over de Corsair HS50, is dat dit model op dit prijspunt echt een fantastisch totaalplaatje neer zet en vooral ook geen echte zwakke plekken vertoont. Hij klinkt gewoon goed, kan met een beetje tuning naar eigen wens concurreren met prijzigere modellen of je nu een mega bass wilt of gewoon een wat neutralere lijn, en voelt en oogt bovenal bijzonder solide in een prijsklasse waar weinig spectaculair plastic overheerst.

Kleine ‘ruwe’ kantjes, zoals de vaste kabel in plaats van een vervangbare, doen met het oog op de concurrentie tot aan 60 euro niets af. In tegenstelling tot de Void Pro zit de HS50 wel steviger op het hoofd, dus als je daar gevoelig voor bent moet je er even bij stil staan (zeker icm een groter hoofd), maar de drukverdeling is uitstekend en ik denk dat met bovenstaande kanttekening daargelaten deze pasvorm en ‘fit’ een hele veilige aanrader is, daarbij past hij ook op praktisch elk hoofd, dus ook dat is een veilige keuze.. Microfoon stelt verder niet teleur, bediening met eenvoudige, stevige, herkenbare knoppen is goed, en aanwezigheid van het splitter kabeltje is fijn.

Kleine zaken om even bij stil te staan, of die iets beter kunnen zijn, zijn het dopje op de mic aansluiting die je geheid kwijt gaat raken, het feit dat de microfoon nog iets flexibeler had mogen zijn om hem geheel uit je ooghoek weg te duwen (ipv hem geheel eruit te halen), en het feit dat wanneer je hem om je nek hangt hij een beetje in je sleutelbeen duwt. Kleine verbeterpuntjes dus, of zaken die we wat hoger in de boom veelal wat beter opgelost zien, maar die kanttekeningen gaan over secundaire elementen van een headset. Had ik de prijs niet geweten dan had ik hem wat hoger ingeschat dan de prijs die ze er voor vragen, en als je mij zou vragen wat mijn go-to headset advies zal zijn voor sub 60 euro headsets zal dat deze ook zijn (met voldoende marge dat als je graag de blauwe of groene variant pakt voor 5 euro meer dat ook niet af doet aan de prijs-prestatieverhouding). Met het oog op Black Friday zal er ongetwijfeld hier en daar wat gestunt worden, en vast dat er wat modellen zullen zijn die dan tijdelijk even kunnen concurreren, maar laten we acties even voor wat ze zijn is het overduidelijk wat Corsair probeert te doen: een sterk, iets goedkoper alternatief bieden voor die verdomde HyperX Cloud die de prijsklasse er net boven al een flinke tijd in zijn grip heeft. Er is echter altijd ergens ‘meer’ of ‘beter’ als je budget het toestaat, maar nogmaals: maar voor 60 euro op dit moment? Dat heb ik in de laatste jaren niet voorbij zien komen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.