Corsair HS60 Haptic review


Een headset met Haptic Bass, die met de bass mee trilt dus. We hebben het eerder gezien, varierend van goedkope prut die gewoon aan alle kanten trilt van ellende, tot best leuke implementaties die met een echt goede haptic motor echt wel een passend effect hadden (net als bij telefoons kan de trillmotor varieren van echt prut tot harstikke goed). Maar is dat nou iets dat je móét hebben, of wilt hebben?

Daar gaan we het vandaag over hebben, met de Corsair HS60 Haptic, a 129 euro.


De Headset


De Corsair HS60 zelf is niet nieuw, die gaat al wat jaren mee en de vorm was dan ook een oude bekende. Kwalitatief is hij harstikke stevig, zij het een tikkie hard. Dat houdt in dat hij tegen een stootje kan (onze kleine gebruikt al tijden een vergelijkbare HS70 en die vertoont ook geen slijtage), maar niet overdreven high-end aanvoelt. Logisch ook, want de standaard HS60 varieerde van 60 tot 80 euro. Nieuw is wel het camo kleurtje, dat ziet er we goed uit, net als Corsair’s bijgewerkte branding; alels is net even strakker.




De flexibiltiteit en pasvorm zijn harstikke prima, van kleine tot XL hoofden, van smal tot breed. De kussens zijn precies zacht en stevig genoeg dat bijna iedereen hiermee overweg kan. Ik vind het niet de absolute topper in comfort, dat is toch echt persoonlijker, maar het is er wel één die je tegen iedereen aan kan gooien en mag verwachten dat hij blijft plakken. Hij heeft ook lekker grote pads, dus ook met grote oren zit hij lekker aan.




Als bedrade headset krijg je er niet veel bij, enkel de USB aansluiting via een vaste kabel; een ander teken dat de HS60 eigenlijk uit een lager segment komt dan de 129 eurodollars doen vermoeden. Je hebt ook niet gek veel knoppen: volume, mic mute, en een slider om de haptic feature harder of zachter te zetten.



Geluidskwaliteit en Haptic


De geluidskwaliteit van de HS60 was zeker één van de sterkste punten, die klonk heel goed voor de prijs. Vooral als gaming headset, maar ook als all-rounder was hij best lekker. Ook de reden dat we zelf de HS70 aanhielden, het is gewoon een hele toegankelijke headset wat vorm en geluid betreft. De HS60 Haptic klinkt dus ook heel goed, maar met een flink hogere prijs wordt dat toch een stukje lastiger in een bredere vergelijking; een Logitech G Pro X bijvoorbeeld kost minder en is puur op de audio net wat beter.


Met de software kan je het geluid naar eigen wens aanpassen, of de sidetone feature gebruiken voor je mic. Verder heb je de iCue software eigenlijk niet nodig.

Corsair moet het dus hebben van de haptic feature, de trillfunctie dus. Die kickt enkel in in het lage segment, ongeacht hoe je de slider zet. Puur bedoeld om de bass te boosten dus, en tot zover trilfuncties gaan doen ze dat ook best goed. In plaats van willekeurig gedreun, ik ben het model vergeten maar ik had ooit zo’n headset die gewoon bij alles begon te trillen, sluiten deze opvallend goed aan op de lage tonen van zowel muziek als games, waarbij je meestal gewoon lekker aan het rondrennen bent, en dan even aan de trillingen moet wennen zodra je begint te schieten of er sh*t explodeert.

Vergeleken met oudere implementaties doet Corsair het zeker leuk, zo kreeg ik van de Razer Nari toch best veel kriebels, en dit “past” in elk geval bij wat er gaande is. Het is lastig te beschrijven, maar het is eigenlijk best een leuk extratje. Maar goed, het blijft natuurlijk wel een gimmick, één waarvan je niet per se beter wordt in games en niet één waar ik per sé veel meer zou voor willen betalen, maar dat zal je zelf moeten invullen.

Microfoon


Het voordeel van het draadje is dat de microfoonkwaliteit niet lijdt onder een draadloze verbinding. De HS60, of eigenlijk de hele HS-serie, mic is dan ook gewoon harstikke prima. Hiermee kan je prima voor de dag komen. Niet streamen of serieus mee gaan recorden, maar voor je game comms en zoom meetings? Harstikke prima.


a href=”https://www.techtesters.eu/p2″ rel=”noopener noreferrer” target=”_blank”>


Conclusie


Met de HS60 Haptic duikt Corsair duidelijk een niche in: gamers die het idee van een trilfunctie in hun headset om de bass aan te dikken wel leuk vinden. En tot zover die trillmotor implementaties gaan heeft Corsair de sterkste in handen, één die daadwerkelijk aansluit op de actie, en waarbij de trillingen dus passen bij wat er gaande is. Vanuit het perspectief van de product designer denk ik dat ze leuk werk hebben afgeleverd.

Maar tegelijkertijd staat de prijs van 129 euro mij ontzettend tegen. De HS60 serie (er zijn meerdere modellen in die reeks) is harstikke sterk met o.a. een degelijke bouw, goed geluid, goede mic en leuke kleurtjes, maar die zaten wel altijd in een hele andere prijsklasse. Je betaalt nu zo’n 60 euro meer voor wat op het beste moment een leuke extra is, en die meerprijs is grofweg de prijs van nog een extra HS60 Pro Surround. Hoe duur het ook mag zijn om te implementeren, staat dat nu in verhouding? Ik denk van niet: hij kost nu meer dan all-round iets betere 100 euro headsets, en zelfs 30 euro meer dan de draadloze HS70 Pro Wireless. Ik zou die laatste zelf zonder enige twijfel de voorkeur geven, dan bespaar je aardig geld en ben je dat draadje kwijt.

Zoek je zo’n tril functie dan is hier objectief weinig mis mee, alleen het vaste draadje vind ik dan jammer. Verder is het gewoon een hele fijne all-round headset, enkel ééntje met een te hoge prijs. Dus wil je per sé die functie dan is dit de beste headset die hem heeft, aar met de huidige prijzen voorzie ik hem niet op de shortlist komen voor de headset best buy guide.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.