Corsair HS60 Pro Surround review


Onlangs heeft Corsair praktisch hun hele headset line-up vernieuwd. Helemaal nieuw waren de nieuwe Virtuoso en Virtuoso SE modellen in het luxe segment, en de H-serie en Void serie is vervangen door nieuwe ‘Pro’ modellen. Volgens Corsair kleine tweaks om de bestaande producten weer iets beter te maken: iets beter geluid, iets getweakte vorm, en hier en daar een ander kleurtje. De komende weken zullen we praktisch al deze headsets reviewen, en we beginnen vandaag met de nieuwe HS60 Pro Surround. De HS60 Pro Surround is de bedrade USB versie in de line-up, naast de HS50 (Analoog) en de HS70 Draadloos). Prijskaartje: ca 69 euro.


Bouw en features


Kwalitatief is de Pro variant niet heel anders dan zijn non-Pro voorganger, de naam lijkt dan ook vooral een kwestie van ‘we moeten toch wat’. Op zich geen probleem, want de HS-serie is een prima degelijke combinatie van een stalen hoofdban met net afgewerkte kunststof details. Hij voelt degelijk, hij oogt degelijk, en de afwerking met o.a. de gestikte lijntjes in de band geven hem best een leuk karakter. Het loont in mijn optiek wel om een kleurtje te pakken, want je ziet hem ook terug op de schelpen aan de zijkant zonder dat het overheerst. Verwacht geen ‘oh wow’ gevoel, maar wel een ‘dat voelt best prima’.





De band is ruim verstelbaar, hij past bij ons op de hele familie inclusief de kinderen en mijn XXL hoofd, waarbij wel opvalt dat de druk rond de oren wel toeneemt als je een breed hoofd hebt. Op een gemiddeld hoofd een gemiddelde druk, op het groot hoofd zeker wat bovengemiddeld. Drukverdeling is wel prima omdat de schelpen voldoende bewegen, maar waar de Void serie notoir heel losjes op je hoofd zit zit de HS-serie altijd ‘aan’. Wat jij liever hebt is volledig subjectief, alleen iets om over na te denken.



Controls zijn verder vrij simpel. Grote mute knop op de schelp, plus een volumewiel.


Inbegrepen is de USB dongle waar de verder analoge HS60 Pro Surround (of eigenlijk de HS50 Pro dus) in prikt.


Specificaties



Geluidskwaliteit


De HS60 Pro Surround is een aardig klinkende gaming headset voor het geld. Hij houdt zichzelf prima staande tussen de vele, vele headsets die deze prijsklasse te bieden heeft. Uitzonderlijk voor dit geld en ‘best in class’? Nee, maar het is een prima driver om gewoon lekker mee te gamen, wat muziek mee te knallen of film mee te kijken.

Het is duidelijk een gaming focus headset dankzij de bekende v-curve, je krijgt dan een wat aangedikte bass en highs voor explosies en voetstappen. De teruggetrokken mids vallen eerder in muziek op, waar bijvoorbeeld de Cooler Master MH751 of de Riotoro Aviator Classic het wat beter doen. Geef je juist wat meer om de bass, dan houdt Corsair die met hun HS60 Pro Surround juist wat strakker. Zeker vergeleken met de MH751 is het verschil in bass enorm. Hij vertoont gelijkenissen met de iets goedkopere (maar analoge) Steelseries Arctis 1, maar dan met een iets dikkere bass en nog iets mee teruggetrokken mids.


Omdat de HS60 Pro Surround de USB versie is krijg je ook Corsair’s iCue erbij om het geluid wat te tunen. Let op, een perfect strakke lijn krijg je gewoon niet, maar je kan wel bepaalde frequenties iets boosten of juist dimmen. Zo kan je het geluid toch een beetje naar eigen inzicht aanpassen. Ook vinden we hier de surround optie, die kan je helaas niet aan/uitzetten op de headset zelf. Persoonlijk? Corsair doet het op zich aardig, maar er gaat weinig boven de stereo setting en de games zelf de stereoweergave af te laten handelen. De meerwaarde van de ingebouwde surround optie vind ik maar beperkt.

Microfoon


Afneembaar, anders dan op de voorganger, en onder de streep gelukkig gewoon capabel. De HS60 Pro Surround heeft een prima heldere microfoon die niet enorm geboost hoeft te worden, ruist, kraakt of wat dan ook. Verwacht geen wonderen op dit prijspunt, maar dit is wel ‘gewoon goed’, zowel voor Discord (met sterke compressie) als in de geluidsopname. Voor dit geld, niks klagen.



Alternatieven en positie in de markt


Het enorme aanbod aan gaming headsets in de prijsklasse tot 100 euro maakt het verdomd lastig voor welke fabrikant dan ook om ons echt te overtuigen dat je per sé deze moet hebben boven één van de vele andere ‘prima’ headsets. Vanaf die 100 euro zien we normaliter de echt uitstekende opties die hier en daar echt wat unieks weten te bieden, alle alternatieven die eronder zitten hebben wel iets van een concessie waar je vooral zelf je voorkeur over zal moeten uitspreken.

Zo is Cooler Master’s MH751 voor de meeste mensen iets comfortabeler en klinkt veel muziek wat beter dankzij de betere mids, maar heeft de HS60 Pro Surround flink betere bass en ook de USB feature om je geluid een beetje te tunen. Plus dat hij daardoor beter klinkt op apparaten met een matige audio implementatie (goedkopere laptops bijvoorbeeld). Steelseries Arctis 3 klinkt grofweg gelijkwaardig en oogt wat chiquer, maar mist de USB feature. En de Artis 1 lijkt aantrekkelijk omdat hij gelijkwaardig klinkt, lichter om de oren zit en goedkoper is, maar voelt wel een stuk goedkoper aan met eenvoudiger plastic en mist wederom die USB feature. Riotoro’s Aviator Classic is op elk front een geduchte concurrent voor hetzelfde geld, dat is een beetje een goedkopere Cloud II, maar is vooralsnog nergens leverbaar en zal het gezien de all-round goede prestaties van de HS-series lastig hebben mensen te overtuigen om toch niet voor het bekendere merk te kiezen. Ik kan nog wel even doorgaan maar het komt allemaal op hetzelfde neer: veel te kiezen, veelal kleine verschillen die je subjectief naar waarde moet schatten.


Versus de Arctis 1

Je hebt onder de streep twee grote overwegingen met de HS60 Pro Surround op 69 euro. 1) Je moet je afvragen of de USB feature wel gewenst is. De HS50 Pro Surround geeft je exact dezelfde headset zonder USB feature voor een tientje, of momenteel zelfs twee tientjes minder, en 20 euro puur voor de USB dongle met surround optie is best geld. 2) Scherpe aanbiedingen zetten druk op elke 50 tot 80 euro headset; een paar tientjes korting op een luxere headset en een 70 euro model op zijn adviesprijs heeft het lastig. Logitech’s G Pro X bijvoorbeeld kent weliswaar een 129 euro adviesprijs, maar is momenteel zelfs voor 85 euro te koop en dan heb je voor 15 euro extra op elk front een duidelijke upgrade te pakken. Ook Corsair’s draadloze HS70 was soms 90 of 80 euro, en dan is de draadloze optie wel een leuke bonus.

Aan de andere kant, we weten dat Corsair soms ook scherp op de prijzen zit, dus de HS60 Pro Surround zal bij vlagen vergelijkbare druk gaan zetten op zijn directe concurrentje en wat mindere goden die rond de 50 euro zitten. Daarmee doet Corsair eigenlijk precies wat ze moeten doen met dit ding.




Conclusie


De Corsair HS60 Pro Surround laat geen steken vallen. De bouwkwaliteit is prima, de afwerking is netjes, het geluid is prima, de microfoon klinkt goed en als je een USB dongle met equalizer en surround feature zoekt zit die erbij. Dat is zowel het minimale (gezien de vele ‘prima’ alternatieven) als het maximale wat voor dit geld normaliter mogelijk is. De verschillen met de voorgangers zijn klein, maar genoeg om hem weer een geschikte kandidaat te maken op dit prijspunt.

Je voornaamste overwegingen zijn de niet vervangbare kabel in geval van kabelbreuk, de meerprijs voor de USB feature, de analoge HS50 is wat dat betreft een serieus alternatief voor minder, en de duidelijke gaming v-curve tuning. Veel bass, weinig mids; lekker knallen, minder balans in sommige muziekstijlen. Maar in de afwezigheid van enorm scherpe aanbiedingen op luxere modellen, of bij een beetje deal op de HS60 Pro Surround, kan je hier echt geen buil aan vallen.

Het feit dat de Corsair HS60 Pro Surround op 70 euro niets verkeerd doet is dan ook eigenlijk zowel het minimale (gezien de concurrentie) als het maximale wat je op dit prijspunt mag verwachten. Verwacht geen wonderen, maar alles is minimaal goed; klinkt prima, zit prima, microfoon is goed, software erbij is een leuke extra, en hij voelt en oogt prima degelijk.

Interesse? Momenteel is hij het voordeligste bij Bol.com (69 euro)


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.