Corsair HS70 Pro Wireless review


Hey, deze heb ik eerder gezien? De ‘nieuwe’ HS70 Pro Wireless is de update van de inmiddels 20 maanden oude Corsair HS70 Wireless, maar op het eerste gezicht is het een spelletje ‘zoek de verschillen’. De originele HS70 was echter één van de voordeligste draadloze gaming headsets op de markt, dus alleen al om die reden interessant om te bekijken. In deze review gaan we zien wat Corsair heeft aangepast, en in hoeverre de huidige pricetag van 99 euro -nog altijd zeer laag voor een draadloze headset maar niet ‘weinig’- te verdedigen is.

De HS70 Pro Wireless is o.a. bij Coolblue voor die prijs te koop, en verkrijgbaar in geheel zwart, wit-zwart en zwart-cream. Wij hebben hier de laatste.


Design en Pasvorm


Hoewel één van de goedkopere opties uit onze uitgebreide draadloze collectie, de bouwkwaliteit valt niet direct op als ‘minder’. In tegendeel zelfs, de grotendeels stalen HS70 Pro voelt zelfs steviger dan de meeste headsets die de 100 euro ruim passeren. De afwerking varieert van gemiddeld tot heel goed, zo is de hoofdband netjes gedaan (en zeker in de creme kleur chic), maar zijn andere stalen delen weer wat recht-toe-recht aan. Maar gezien de prijs? Nies te klagen.

Wat hem wel merkbaar ‘budget’ maakt is de bescheiden featureset. Zo zijn de schelpen niet te draaien en de controls heel basaal: aan/uit, volumewiel, mic mute. Heb je meer nodig? Vermoedelijk niet, maar van serieuze extra’s is dus geen sprake.De kussenjes hebben wel een bescheiden upgrade gekregen. Die waren ‘gewoon’ foam, en zijn nu memory foam. Ze voelen nipt anders onder de vinger maar echt significant is het verschil in gevoel rond de oren niet, laten we het nipt beter noemen. Pasvorm zelf is gewoon redelijk goed. Het is niet de meest luxe fit, pak een luxer alternatief zoals een Arctis 7 of een HyperX Cloud en je zal die lekkerder vinden, maar hij zit wel goed aan rondom de oren. De druk is goed verdeeld en verder redelijk gemiddeld, een groot verschil met de extreem losse Void serie van Corsair; dit is een headset die je redelijk makkelijk op ieder hoofd kan knallen en verwachten dat hij ‘prima’ zit.

SpecificatiesGeluid


Ook de drivers zijn iets aangepast zegt Corsair, maar ook hier moet je echt side-by-side gaan luisteren om echt wat te merken. De insteek is nog altijd heel duidelijk gaming: wat meer nadruk op de lows en highs, en een wat teruggetrokken mid. Maar de V-Curve is wel minder duidelijk. Als gevolg is de Pro een net wat fijnere all-round headset, een beetje muziek genieten is ook prima mogelijk.


Maar de focus is dus gaming, en een beetje film, en dat gaat hem toch ook goed af. Stereo beeld is goed, positiebepalen in FPS Games gaat niet noemenswaardig minder of anders dan in de meeste (iets) duurdere alternatieven, en hij brengt ook de actie en knallen lekker over. Vergeleken met zijn directe concurrent, Corsair’s eigen Void serie, is vooral de aanwezige bass echt een heel groot verschil; de Void serie is traditioneel bass licht. Ook de HyperX Cloud Flight is op dat vlak wat minder (maar heeft wel een bredere sound stage voor positiebepaling).

Met de software kan je het geluid eventueel nog iets tweaken, het testen was overigens in de ‘pure direct’ modus, maar in mijn ervaring maakt de software het allemaal niet beter. Alleen de virtual surround feature en mic sidetone zijn opties om even zelf mee te spelen, voor de rest kan je prima zonder; je hebt tenslotte ook geen RGB in de headset.


Microfoon


De microfoon is het traditionele pijnpuntje van instap wireless headsets, of eigenlijk alle wireless headsets. En ook op de HS70 Pro Wireless is dat het geval. De geluidskwaliteit an sich is niet verkeerd, maar de draadloze compressie is wel hoorbaar. Hierdoor klink je net wat minder fijn als bij de betere bedrade headsets in deze prijsklasse, zeker als een app als Discord het geluid vervolgens ook weer comprimeert.

De keerzijde is echter, kennen we een draadloze gaming headset die dit echt beter doet in deze prijsklasse? Nee. De Cloud Flight (ca 25 euro duurder) is nipt beter maar het verschil is niet substantieel genoeg dat je daar opeens wel mee wilt gaan raid-leaden. Wil je écht beter dan wil je richting de Steelseries Arctis Pro Wireless of Astro A50, maar dan betaal je 150 euro meer. Kortom: de concessie is er, maar gezien de prijs kom je er wel mee door.Conclusie


En die laatste zin vat de Corsair HS70 Pro Wireless eigenlijk wel samen. Niets aan de HS70 Pro is écht uitzonderlijk, maar als je een betaalbare draadloze gaming headset zoekt is je keuze in deze prijsklasse heel beperkt en moet je gewoon accepteren dat een headset die ‘gewoon prima’ is en geen grote concessies doet het maximaal haalbare is; geloof mij er is ook gewoon troep te vinden. We weliswaar ook kennen comfortabelere headsets, beter klinkende headsets, headsets met betere mics of accuduur, maar op geen enkel front scoort de HS70 Pro Wireless minder dan ‘ruim voldoende’. De bouwkwaliteit is goed, de pasvorm is universeel goed, de geluidskwaliteit is prima voor gamen, films kijken, en wat muziek knallen, de mic is prima acceptabel voor een draadloze unit en hij ziet er leuk uit.

Wat zijn je alternatieven? De grofweg even dure Corsair Void heeft fysiek wat meer flair en valt grofweg in dezelfde kwaliteitsklasse, maar die zit wel heel los rond de oren en heeft een extreem losse fit wat niet iedereen aan zal spreken; de HS70 vorm is zeker voor kleine en gemiddelde koppies een stuk veiligere keuze en de Void is mijn advies voor XL-XXL hoofden. De Cloud Stinger is een wat goedkoper alternatief maar de HS70 voelt degelijker en heeft voor de pasvorm op M tot XL hoofden ook de voorkeur. Wil je een stapje beter en mag het wat meer kosten, dan heb je bijvoorbeeld de HyperX Cloud Flight (simpelere bouw maar wel lekkere fit, langere accuduur) of de Logitech G935 (duidelijk betere geluidskwaliteit, maar wel extreem groot en zwaar) voor respectievelijk 25 en 30 euro meer, dat zijn dus headsets waar de voordelen ook met andere nadelen komen. De meest serieuze concurrent is de Steelseries Arctis 1, die voor een tientje meer o.a. switch compatibiliteit toevoegt (de HS70 Pro Wireless is PC/PS4 only) en een wat lichtere fit heeft ten koste van een wat eenvoudige plastic afwerking.

Je zal dus zelf moeten afwegen wat je belangrijk vindt, maar de Corsair HS70 Pro Wireless houdt dezelfde positie als zijn voorganger prima in stand: Als je rond de 100 euro uit wil geven aan een fijne draadloze all-rounder zonder echte concessies heb je hier een goede aan.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.