Samenvatting


Van een betaalbaar draadloos alternatief doet Corsair het uitstekend met de HS70. Fysiek erg degelijk, een veilige pasvorm voor de meeste hoofdmaten, een keurige microfoon, en een meer dan redelijke geluidsweergave. Uiteraard zien we liever een top geluid dan de ‘zeer redelijke’ presentatie van de HS70 (gezien het prijspunt richting de 90 euro), maar daarvoor dienen we een bedraad model te overwegen, of dieper in de buidel te taste. Eigenlijk zien we alleen Corsair hun eigen Void Pro Wireless daar druk op de ketel zetten gezien die wat beter klinkt en tegenwoordig voor 90 a 100 euro te vinden is (tenminste als je een wat groter hoofd hebt, de Void Pro is fors). Met een veiligere pasvorm, PS4 compatibiliteit en een nog lagere prijsstelling is de HS70 desondanks een hele aantrekkelijke optie voor mensen die voor een bescheiden bedrag toch een hele aantrekkelijke (draadloze) gaming headset willen: 8/10.


Corsair HS70 review


Sommige producten zie je van mijlen ver aankomen. Een half jaar geleden bracht Corsair hun nieuwe instap (laten we 60 euro nog instap noemen) gaming headset uit, de analoge HS50 waar we erg over te spreken waren voor die prijs. Kort daarna volgde de HS60 met USB optie en de daarbij passende equaliser en surround feature, en het was natuurlijk wachten op de HS70 die we vandaag kunnen bespreken: het draadloze model in diezelfde serie.

Met een adviesprijs van 89 dollar, laten we gemakshalve even uitgaan van 99 euro rond lancering (iets met stomme belasting enzo) wil Corsair ‘draadloos’ een stukje betaalbaarder maken. Daar zien we wel gelijk een kleine uitdaging, want de voorheen ca 119 euro kostende Corsair Void Pro Wireless is inmiddels al tussen de 90 en 99 euro te vinden. Onze voorspelling is dan ook dat deze HS70 snel onder die Void Pro Wireless prijs zal duiken wat Corsair in elk geval een streepje voorgeeft wat aggressieve prijsstelling betreft. De HS70 komt zowel in het zwart als in een zwart-witte variant.

Achtergrond van de testers


Voor we met de HS70 aan de slag gaan, een klein stukje achtergrond informatie over onze ervaring met gaming headsets.

De afgelopen jaren hebben we ruim 50 headsets uitgebreid kunnen testen en ervaren, dan spreken we over een langere testervaring in onze eigen omgeving en tellen we de meervoud aan kortere aanrakingen niet mee. We durven dus wel te stellen dat we de nodige ervaring hebben op dit onderdeel, en tot zover mogelijk bij een relatief subjectief onderwerp als audio het kaf van het koren moeten kunnen scheiden.

Prettig voor het vormen van het oordeel is dat wij in dezelfde tijd dat we de HS70 hebben getest ook een gaming headset roundup hebben gemaakt met 10 headsets tussen de 99 en 149 eur. Binnen deze roundup vielen: De Sennheiser GSP 350 (129, wired), MSI GH70 (119, wired), ASUS ROG Strix Fusion 300 (139, wired), Roccat Khan Aimo (119, wired), Teufel Cage (149, wired), Kingston HyperX Cloud Alpha (99, wired), Rezer Thresher TE (109, wired), Logitech G Pro (99, wired), Steelseries Arctis 5 (109, wired) en Corsair’s concurrent uit eigen rang: De Void Pro Wireless die zoals gezegd inmiddels onder de 100 euro is gedoken. Geen gebrek aan uitdaging dus voor de HS70.

In die vergelijking waren we (nog altijd) zeer gecharmeerd van de Void Pro Wireless die een degelijke all-round prestatie neerzet, en draadloos biedt voor een bedraad prijsje. Deze functioneert dan ook als primaire concurrent in deze review. De HyperX Cloud Alpha lijkt fysiek op de HS50, kost grofweg hetzelfde (al zit daar een draadje aan), en vinden wij één van de sterkste keuzes in de vergelijking op gebied van geluidskwaliteit. Die gebruiken we dan als tweede primaire referentiepunt.

Specificaties




Redelijk vanzelfsprekend verhaal. We vinden het wel de moeite even op te merken dat de HS70 PS4 compatible is.

Uitpakken, bouw en features


In het nette, zij het ietwat eenvoudige doosje vinden we een boekje, een (micro) USB kabel om hem op te laden, en een redelijk flexibele, afneembare mic. De USB dongle is ook wat strakker en meer bescheiden dan die van de Void, dat vinden we in elk geval niet erg.






Bouw en features


Wat we al wisten van de HS50 en HS60 is dat de bouw en afwerking van deze serie gewoon goed is. Hij oogt redelijk eenvoudig, zeker vergeleken met de erg flashy Void serie, maar de materialen zijn uitstekend uitgevoerd. Degelijke stalen constructie, metalen mesh op de schelpen zelf en de kunststof elementen zijn erg stevig. Gewoon een net ding.





De hoofdband is ook netjes gedaan, waarbij vooral het stiksel van de binnenkant een goede indruk achter laat. Veel padding zit er echter niet in, iets wat bij de Void Pro ook al opviel.




De verstelbaarheid is eveneens goed. Past zich prima aan van medium naar XXL hoofden, kantelt voldoende zodat de boven-onder druk belans goed is, en hij kantelt ook voldoende om de balans tussen voor- en achter goed te houden. Wat echter ontbreekt is een 90 graden kantel van de schelp om hem om je nek te hangen zonder dat je hoofd niet langer vrij rond kan draaien.


Onderop zien we aan de ene kant een power on/off knop (hij schakelt zich ook vanzelf uit na een tijdje als er geen activiteit is). Aan de andere kant zien we de micro USB aansluiting, de mic mute knop, en een eenvoudig volume wiel. Dat laatste bevalt ons prima, meer dan het schakelaartje op de Void, maar de Sennheiser GSP aanpak met groot volumewiel op het oor blijft favoriet. De mic mute knop is een fijne optie bij gebrek aan auto-mute, al kan je aan het knopje niet voelen of de mic aan of uit staat, je moet naar het geluidsignaal luisteren; we zouden liever een knopje hebben die bijvoorbeeld verder ingedrukt is in de mute stand ipv de tactile muis achtige klik die hij nu heeft. Kleinigheidje.



Een rubberen dopje op de microfoonpoort zien we vaker, maar zijn we ook niet echt fan van: dikke kans dat je die kwijt raakt of in een lade ergens vergeet (good point.. waar is die van mij nu weer..). De afneembare microfoon wordt wel gewaardeerd, zo ook de flexibiliteit ervan.



Afwerking van de neplederen kussens is eveneeens goed. Vrij typisch afgemeten en vormgegeven, weinig opvallends.



Pasvorm


We hebben het al kort besproken, maar voor de compleetheid: cruciaal aan een headset is de optie om zich goed rond je oren (het is tenslotte een over ear model) te settelen, een gelijke drukverdeling is noodzakelijk voor langdurig comfort. Dat doet de HS70 of je nu een XXL of een klein hoofd hebt. De clamp is redelijk gemiddeld, niets dat bijzonder opvalt en de mate van clamp blijft toch redelijk subjectief. Het frame is flexibel genoeg dat de clamp niet heel opvallend is op een groot hoofd, al staat het in schril contrast met de Voir Pro die extreem losjes rond de oren valt.


Hier zie je dat de hoofdband nog relatief hoog blijft vergeleken met de schelpen, zelfs in kleinste stand.

Eigenaren van een kleiner hoofd, zeker als de bovenkant van je hoofd vrij laag/plat blijft, zouden we aanraden na het uitpakken even voorzichtig te testen of de headset wel klein genoeg gaat; de kleinste verstelling is niet -heel- klein. Groot hoofd is in elk geval geen bezwaar, al vind ik met een grote knar de Void Pro die in alle opzichten al wat groter is zelf wat beter tot zijn recht komen.

Geluidskwaliteit


Geluidstechnisch zagen wij als kenners van de HS50 en HS60 ook weinig verrassingen. Standaard nog altijd een redelijk lichte V-tune, maar niet dermate dat het “gaming ten koste van al het andere” is. Het is een redelijke alleskunner die niet specifiek uitblinkt noch ergens tekort schiet. Het in perspectief plaatsen van de HS70 pakt positief of negatief uit voor Corsair afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Het staat niet ter discussie dat de top bedrade headsets in deze prijsklasse zoals de HyperX Cloud Alpha (99 euro), en ook de Logitech G Pro (99 euro), gewoon een stapje beter geluid bieden. Vooral de wat compacte soundstage van de HS serie valt in vergelijking op; alles zit wat dichter op elkaar dan bij een headset die de kosten van extra features meer op het geluid richten. Hetzelfde valt op in vergelijking met de Void Pro die ook ietwat meer open klinkt.

Die beschrijving helpt zowel positiebepaling in games als de muziekweergave waarbij onderscheid tussen instrumenten makkelijker te ervaren is, waardoor de virtuele surround ervaring van de (vermoedelijk straks slechts nipt duurdere) Void Pro toch wel de baas blijft. Anderzijds helpt de wat gesloten ervaring helpt andere bassy nummers ook weer voorbij het niveau van de Void Pro, en met de software equalizer heb je de vrijheid om de headset naar eigen smaak af te stellen; een sterke plus. Ook de game ervaring an sich is aangenaam als we kijken naar games die een beetje tussen immersie en esports in zitten. In iets van Far Cry 5 klinken de overvliegende vliegtuigen, explosies en gunfire goed, ook vergeleken met de betere 100 euro bedrade units.


Het staat echter niet ter discussie dat je de afweging moet maken waar je geld heen gaat. Je kan niet verwachten dat je een draadloze implementatie krijgt -en- hetzelfde geluid van de beste in vergelijkingstest scoort. Zonder draadloze feature kost dit model tenslotte zo’n 75 euro (HS60) en puur analoog nog 20 euro minder.

Wat we denken dat Corsair erg goed doet is door te zorgen dat alles, zeker voor mensen die niet de ervaring hebben om te vergelijken, eigenlijk gewoon netjes gepresenteerd wordt. Een tuning die ‘alles gewoon redelijk voor de dag brengt’ is een veilige keuze.


Overige zaken


Niet onbelangrijk is de accuduur van een draadloze headset. Zonder RGB feature is er niets in te stellen en daar zijn we ook niet rouwig om, al was een batterijindicator in de software wel fijn geweest. Corsair claimt tot 16 uur, wij haalden op onze eerste charge 15 uur verdeeld over twee dagen: dat zit wel snor.

Microfoon dan. Die is gewoon uitstekend, daar heeft Corsair prima werk van gemaakt en hoewel we een paar modellen kennen die we nog wat beter vinden in de details (de p’s en s’en) brengt de HS70 onze stem aangenaam voor de dag en zonder ruis om over te spreken. Dit is gewoon goed, simpel.


Conclusie


Het is de uitdaging van elke leuk instap/middenklasse product dat je met een extra feature hier en daar je zo maar in een hele andere prijsklasse kan belanden. Dat zeiden we al bij de HS60 die de voor 55 euro echt uitstekende analoge HS50 veranderde in een 75 euro kostende USB variant, waarbij we al een beetje om ons heen gingen kijken naar de alternatieven. Een paar tientjes en een draadloze implementatie verder staat de HS-serie prijstechnisch naast uitstekende all-round headsets die puur op geluid een stukje beter zijn.

We zeggen bewust ‘puur op geluid’ want op een aantal fronten concurreert de HS70 prima op dit prijspunt zelfs als we de draadloze feature even laten voor wat hij is. Zo is hij fysiek meer dan prima gebouwd en keurig afgewerkt, en ook de microfoon is gewoon goed. De pasvorm is eveneens goed: op S tot XXL hoofden weet hij zich prima rond de oren te verdelen. Alleen voor mensen met een redelijk laag/vlak hoofd van boven zouden we kijken naar een model dat nog kleiner zou kunnen. Vorm technisch is het echter een veilige aanrader, zeker met het oog op de Void Pro Wireless die fors is en losjes zit en daarmee vooral voor bovengemiddelde hoofden echt tot zijn recht begint te komen.

Daarmee zeggen we in feite dat we weinig af kunnen dingen voorbij ‘goh het geluid is wat beter als we een draadje slikken’. De mic mute knop had misschien op gevoel herkenbaar aan/uit kunnen aangeven in plaats van enkel via het piepje bij het indrukken, of de volumeknop had wat forser of dikker mogen zijn, maar het is een beetje piepen op een verder prima aanvoelend apparaat waar toch een significant stuk aan die draadloze feature op gaat.

En een draadloze headset als concept zijn wij echter wel fan van, en draad-vrij heeft voor ons ook een grotere impact op de ervaring dan enkel de geluidskwaliteit (met pasvorm als absolute prio 1). Het is relaxter dan een kabeltje bij het gamen, en vrouwlief is er ook weg van wanneer ze dingen rond het huis doet. Achterover een filmpje kijken? Toch lekkerder draadloos. Dat maakte vooral de Void Pro een persoonlijke favoriet omdat die rond de 100 euro al een zeer goede ervaring bood terwijl onze favorieten van concurrenten zoals de Logitech G933 of Steelseries Arctis 7 al snel 160 euro kosten, het voelde dat je bij dat model het draadloze aspect eigenlijk gratis kreeg. Met de Void Pro Wireless op 90 a 95 euro momenteel zit Corsair de HS70 zelf wel een beetje in de weg, want geluidstechnisch vinden we die gewoon wat beter en best een paar euro meer waard, als je geen bezwaar hebt tegen de losse en forse fit van dat ding in elk geval of zolang je de PS4 support van de HS70 niet zal missen. Als je ook voor de PS4 optie gaat dan is de HS70 direct gewoon al een goede, bijna vanzelfsprekende keuze.

Gezien deze HS70 ook wordt gepositioneerd als betaalbaar alternatief kunnen we maar één ding verwachten, en dat is dat de HS70 binnenkort nog minder kost dan de Void Pro nu kost. En dan moeten we opmerken dat het aantal concurrenten naast hun eigen Void Pro Wireless bijzonder beperkt is, directe concurrenten als de Logitech G433 of G533 kosten dan al snel meer, leggen het fysiek af en klinken in mijn optiek niet significant beter genoeg voor een forse meerprijs; het zijn allemaal ‘best ok’ middenklasse presentaties van het geluid. Het geluid is echt meer dan redelijk, meer dan goed genoeg, maar het -kan- beter zolang je dan of een draadje slikt of dieper in de buidel tast (of beide). Op dit prijspunt echter, en dan met draadloze feature, degelijke bouw en goede mic? Wat resteert is een heel redelijk, aantrekkelijk, betaalbaar alternatief erbij in de markt. Niet uitzonderlijk, wel goed, zeker als hij onder de al haarscherpe prijs van de Void Pro Wireless duikt.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.