Corsair HS80 Max Review


De Corsair HS80 Wireless is de laatste twee jaar uitgegroeid tot één van onze favoriete draadloze headsets. De prijs is tegenwoordig erg competitief en daar krijg je dan een degelijke, goed klinkende, comfortabele headset voor met een goede microfoon. Maar na 2 jaar zag Corsair zelf ook wel wat ruimte voor verbetering en daarom hebben ze inmiddels de HS80 Max versie uitgebracht


Wat vinden we leuk aan de Corsair HS80 Max


Laten we beginnen met wat ze niet gewijzigd hebben en dat is de uitstekende bouwkwaliteit en afwerking die het origineel zo interessant maakte. De HS80 Max oogt en voelt keurig. Menig headset voelt, of ze nu tegen een stootje kunnen of niet, als een eenvoudig plastic geval aan, maar hier niet. Deze unit behoort tot de beste of is de best afgewerkte headset die we kennen in dit segment.



Het is ook een erg comfortabele unit, met de kanttekening dat je wel een headset moet willen die “aan” zit. Zolang je hoofd niet extreem klein (XS) of extreem groot (XXL+) is valt hij uitstekend met een goede drukverdeling rond de oren. De velours cups helpen het comfort ook in de lange zit.



Ook het geluid is hier gewoon uitstekend. Corsair weet hier een uitstekende balans te vinden om zich als een soort allemansvriend te presenteren. Hij heeft, zoals je misschien van ze verwacht, ruim voldoende bass in huis om echt te knallen, maar tegelijkertijd weet hij hem ook strak te houden en in praktisch elke muziekstijl “goed” te klinken direct uit de verpakking. Tunen via de software kan uiteraard, de software is nog iets verbeterd met nog meer mogelijkheden via o.a. SoundID, maar het gros van de gebruikers zal daar niet direct de noodzaak van zien. Direct uit de doos heeft de HS80 meer dan genoeg kwaliteit om de concurrentie aan te gaan met andere draadloze alternatieven in het ca 120 euro segment, denk aan de Arctis 7 of Nova 4, en hoewel de HS80 Max met 159 euro ietsjes hoger in de boom zit weet hij ook daar gewoon uitstekend stand te houden tegen concurrenten zoals de Logitech G Pro X Wireless, Blackshark V2 Pro Wireless of de Arctis Nova 7.


Ook de microfoon houdt goed stand, een punt waar menig draadloze headset, zelfs in het hogere segment, toch wat punten laat liggen. Met de HS80 (Max) kom je prima voor de dag, duidelijk beter dan met de Logitech G Pro X Wireless bijvoorbeeld.


Waar de Max echt van zijn voorganger weg loopt is de accuduur. De Max upgrade je batterijduur van ca 20 naar ca 65 uur, en in de praktijk is dat ook duidelijk merkbaar. Waar je de reguliere versie na twee lange dagen wel aan de lader kan hangen lijkt de accu van de HS80 Max praktisch eindeloos. Net als de (veel duurdere) Logitech G Pro X Wireless 2 voelt het alsof je nooit meer aan de kabel zit, want zolang je ergens in de week een keer gelegenheid hebt om hem op te laden zit je tijdens je daadwerkelijke game-uren gewoon gebakken. Daarbij komt ook nog eens dat hij sneller weet op te laden.


Nieuw is ook de toevoeging van Bluetooth. De HS80 Max laat je de headset nu ook makkelijker gebruiken in combinatie met je telefoon. Erg fijn als je thuis werkt en veel belletjes moet plegen, in die situatie is de Max een flinke upgrade. Technisch gezien zou je met de HS80 Max nu ook makkelijk over straat kunnen gaan om muziek te luisteren, maar daar lijkt mij het design met de flip-up mic toch net een beetje te gamer-y voor.


Wat vinden we niet leuk aan de Corsair HS80 Max


We haalden het net al aan, maar gezien de bouw van de HS80 niet echt veranderd is is ook de Max variant redelijk clampy en relatief zwaar vergeleken met de wat meer plastic-fantastic alternatieven. Dat is een subjectief onderwerp, maar het is wel iets wat niet iedereen zal waarderen. De HS80 Max zit “aan” en hoewel dat op termijn iets losser komt is het verschil met de concurrenten van o.a. Steelseries en Logitech wel merkbaar. Zoek je liever een headset die losjes op de hoofd en om je oren zit, kijk dan elders.


Ook moeten we de pasvorm nogmaals aanhalen. Niet echt een nadeel waar de meesten zich zorgen over hoeven te maken gezien hoofdmaat S tot XL hier prima mee uit de voeten kan, maar voor kleine kinderhoofdjes is hij gewoon te groot en voor een echt XXL is de verstelbaarheid wat beperkt en zit hij eigenlijk gewoon te strak. In de veronderstelling dat mensen geen 160 euro headsets voor kinderen van 4 tot 6 kopen is het belangrijkste punt hier dat wanneer jij een XX(X?)L hoofd hebt je vermoedelijk niet heel blij wordt van deze pasvorm.


Zoals vaker met refreshes brengt ook de prijs wat vragen op. Het originele model is inmiddels gezakt naar zo’n 120 euro, terwijl de Max versie op 180 euro uitgebracht werd en inmiddels voor zo’n 160 euro te koop is. Dat is nog altijd een gat van 40 euro. Zelf ben ik overtuigd dat een “forever wireless” ervaring een meerprijs waard is gezien mijn eigen situatie waarbij ik vel tussen werkplekken loop, maar het is wel een extra derde bovenop de prijs van het basismodel voor een langere accuduur en Bluetooth. Als je puur om de bouw, het geluid, de mic of prijs-prestatieverhouding geeft is het originele HS80 Wireless model de grootste uitdager voor de HS80 Max.


Corsair HS80 Max Conclusie


“If it ain’t broke, don’t fix it” gaat hier op. De Corsair HS80 Wireless was gewoon al een uitstekende all-round headset, en het is prima dat ze niet rigoureus in die basis hebben gesneden voor de refresh. Daarbij zijn de aanpassingen die ze hebben gedaan enorm waardevol: Bluetooth is niet voor iedereen, maar voor velen een fijne upgrade, terwijl de accuduur echt een enorme impact heeft en in mijn optiek een meerprijs meer dan rechtvaardigt. Het is zo’n lange accuduur die het echte verschil maakt tussen een moderne 2023 headset en een gaming headset van de vorige generatie.

Als je puur voor de prijs-prestatieverhouding wil gaan verlies het originele model dan niet uit het oog, maar de HS80 Max doet meer dan genoeg (significant) beter en weet wederom meer dan uitstekend te concurreren met zijn directe tegenstanders om wederom de Editor’s Choice award uit de kast te trekken:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.