Corsair HydroX Showcase


Eén van de dingen die al weer heel lang op ons wensenlijstje stond was het maken van een enorm dikke custom loop. Maar tussen al het werk, de kinderen en het maken van wat mooie videos is het er al weer jaren niet van gekomen. Niet heel gek, want een custom loop maken vereist uren puzzelen en plannen, en dan nog de nodige uurtjes in de uitvoering ook.

Perfect dus dat Corsair voorstelde om eens een complete, kant-en-klare custom loop build op te sturen om naar te kijken. En dan specifiek naar Corsair’s nieuwe Hydro X onderdelen te kijken natuurlijk. Met Hydro X wil Corsair het maken van een custom loop makkelijker maken, bijvoorbeeld met behulp van hun online build planner. Maar voor iedereen die nog liever lui dan moe is kan het nog makkelijker, er zijn namelijk ook partijen die een dergelijke build helemaal voor je bouwen en vervolgens naar je opsturen. Onze build komt dan ook van Redux Gaming, waar deze i9-12900K, RTX 3090 Hydro X build voor een schamele 5999 over de toonbank gaat. We kijken wat je daar voor krijgt.

Deze Showcase is gesponsord door Corsair.


De basis van deze build is een Corsair iCUE 5000X RGB. Niet eens de grootste case, maar dat hoeft ook helemaal niet meer tegenwoordig. Voor de snelste gaming builds van dit moment kom je toch altijd op een enkele CPU en enkele videokaart uit, dus groter is enkel zonde van de ruimte. Wat de 5000X wel biedt is veel RGB, en gezien RGB één van de focus features van Hydro X watercooling is is de keuze wel begrijpelijk. Verder vinden we intern:
– Corsair iCue 5000X RGB
– Intel Core i9-12900KF
– ASUS ROG Strix Z690-F Gaming WiFi
– Corsair Dominator Platinium RGB DDR5, 32GB, 5200MTs
– ASUS ROG Strix GeForce RTX 3090
– Corsair MP600 PRO 2TB SSD
– WD Blue SN550 2TB SSD
– Corsair RM1000X
– Windows 10 PRO
– Plus: een complete Hydro X custom loop
De eerste indrukken van het binnenwerk zijn echt enorm positief. We maken er nooit echt een geheim van dat we de meeste prebuilds niet zo interessant vinden omdat er vaak snel werk wordt geleverd, maar deze build ziet er echt enorm strak uit met de hardline tubes. Nu moeten we wel zeggen, deze build is gemaakt in de wetenschap dat hij in beeld gebracht zou worden en dus niet via een blind-shopper test aangekocht, maar laten we er vanuit gaan dat Redux hun reputatie serieus neemt en niet wil dat kopers van deze build straks een minder product voorgeschoteld gaan krijgen. De custom loop is logisch opgebouwd, de hard tubes lopen harstikke strak, en de kabels zijn helemaal keurig weggewerkt. Soms worden bij showbuilds niet alle kabels aangesloten, maar in dit geval is het systeem echt helemaal end-user gebruiksklaar en er is geen lijntje te vinden waarvan wij vinden dat het beter had gekund.
De meeste onderdelen van deze build vereisen eigenlijk geen tekst en uitleg, maar we kunnen de foto’s het werk laten doen. Uiteraard kijken we hier specifiek naar een paar onderdelen. Bijvoorbeeld de Corsair backplate op de ASUS ROG GeForce RTX 3090 24G, de Dominator Platinum memory modules, en natuurlijk de RGB pomp en het RGB reservoir.

Er is gekozen voor blauwe koelvloeistof, en rood en blauwe verlichting. Ik vind het een mooie combinatie, maar als je wil kan je natuurlijk alle kleuren van de regenboog kiezen. Kudos ook voor de keuze voor een ASUS ROG Z690-F moederbord, een uitstekende en aantrekkelijke all-rounder, plus een ROG 3090; één van de 3090 kaarten met een enorm sterke stroomvoorziening en ondanks dat de meeste RGB met Corsair iCue aangestuurd kan worden is het fijn dat ook de moederbord software een goede ervaring biedt.Kortom, het is een prachtige build, met duidelijk aandacht voor detail en gebouwd door iemand die wel snapt hoe het hoort. En hoewel je eigenlijk vooraf ook wel weet dat prestaties geen uitdaging gaan vormen is het wel belangrijk om er even naar te kijken. Wat vooral opvalt is dat tijdens normale gaming loads, de temps en vooral de geluidsproductie enorm laag zijn. We blijven onder de 37 decibel in gaming, met de videokaart en CPU rond de 50 graden, echt meer dan uitstekend. Zetten we de 12900KF echt aan het werk dan lopen de temperaturen iets op, richting de 80 graden in blender, maar wederom met nauwelijks geluid. Gezien de i9-12900K(F) een notoir monster is wat hitteafvoer betreft is ook dat meer dan uitstekend resultaat.


Conclusie


Als wij zelf het woord advertorial zien staan dan is de eerste reactie vaak “where’s the poop, Robin?”, maar dit is gewoon oprecht een build waar we enorm blij van worden: Corsair’s Hydro X hardware is gewoon harstikke mooi spul, zeker als je RGB als doel hebt, en Redux heeft er een keurige build van gemaakt waarbij alle puntjes op de i staan. Ik zou dit met alle plezier hier permanent willen hebben (maar helaas, zo werkt het niet). Dat hij “duur” is ligt voor de hand, want er worden overal high-end componenten voor gepakt, maar dat is ook niet meer dan logisch gezien custom loops honderden euros kosten en je dat dus nooit gaat doen bij een mid-range value build. Kritiek mag gelukkig, maar ver kom ik eigenlijk niet: ik zou denken dat Windows 11 meer voor de hand ligt dan Windows 10, maar dat is het wel. Voor de rest is het een beest van een machine die bovenal heerlijk stil blijft.

Is hij zijn geld waard? Wat de totale build betreft herhaal wat we ook in onze Corsair One review schreven: met slim shoppen kan je voor veel minder bijna dezelfde prestaties in huis halen, pak een i7, minder RGB en een RTX 3080 (Ti) en je komt een heel eind voor heel wat minder. Het zal hooguit lastig worden om hem zó stil te houden als met een mooie custom loop. Voor Hydro X als custom loop oplossing geldt hetzelfde als bij custom loops in hun algemeenheid: met een AIO van honderden euros minder kom je ook een heel eind. Kortom als je op de centen wilt letten zijn er absoluut alternatieve paden die je kan bewandelen die je flink geld besparen.


Maar het is niet gewoon niet hetzelfde, dus die vergelijking moet je ook niet maken. Dus dan gaan we er maar even van uit dat jij al besloten hebt voor een echte high-end build te gaan, dat je daarbij een custom loop wilt, en dat je die kosten voor lief wilt nemen. Zeker als het je eerste build is denk ik dat Corsair een aantrekkelijk plaatje biedt, vooral met hun tool op de website waarbij je heel makkelijk je build kan uittekenen en een wenslijstje kan maken; zonder die heb je eigenlijk gewoon hulp of ervaring nodig om precies te weten wat je nodig hebt. Kudos wat mij betreft voor Corsair voor het toegankelijker maken van deze toch niche hobby.

Blijf je toch liever lui dan moe, dan resteert dus de optie om de complete build zoals die hier nu voor ons staat te kopen. 6000 euro is veel geld voor een PC, maar tel ik alle componenten (plus OS) bij elkaar op dan gaan we al rap richting de 5000 euro. Dan mag jij bepalen of je voor het resterende geld de benodigde spullen in huis gaat halen om een dergelijke loop in elkaar te jassen en alle tubes mooi wil gaan buigen, of dat je liever door werkt en het voor je laat doen. Of 1000 euro veel is mag je zelf bepalen, ik zou denken dat gezien de benodigde uurtjes (zeker als beginner) een fanatieke gamer met een beetje chic uurtarief van mening zal zijn dat het wellicht echt geek gek idee is om het voor je te laten doen.

Interesse in je eigen Corsair Hydro X Systeem?
Meer informatie over Corsair Hydro X
Stel hier je complete Hydro X build samen (online configurator)
Deze complete build kan je hier bij Redux Gaming vinden

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.