Corsair iCue H115i RGB PRO XT Review


Laat eerst de productnaam even inzinken: Corsair iCue H115i RGB PRO XT. Corsair staat voor die piratenvlag, iCue voor het feit dat je de iCue software nodig hebt om alles uit het product te halen, H115i staat voor de afmetingen van de radiator (280mm, dus met 2x 140mm fan), RGB staat voor lichtjes, PRO staat voor .. er.. beter dan de concurrentie? En XT staat voor .. er… damn, ik was er bijna. Ik neem aan dat ze het gewoon cool vinden klinken.

Waar we het over gaan hebben is Corsair’s recent gelanceerde serie aan waterkoelers. Deze XT serie is bedoeld om een topklasse prestatie te bieden, maar voor een middenklasse prijs door bijvoorbeeld niet met RGB fans of andere fancy extra’s te komen. 142 euro kost hij momenteel, en dat is iets minder dan bijvoorbeeld de Kraken X63, een eveneens “premium” optie. We haalden hem door de molen.


Design en Features


Waterkoelers zijn inmiddels een commodity geworden, dus we knallen er vlot doorheen. In veel opzichten is dit product dan ook bekend, dezelfde CoolIT OEM staat aan de basis als bij de Platinum serie producten met RGB fans die wat duurder zijn. Dat levert een voorspelbaar plaatje op: degelijke look en feel, lekker zwarte afwerking overal, prima slangen, etcetera.





Geen RGB fans dus, maar wel een zwart-grijze combi die er prima uit ziet. Het is een koeler volgens het boekje.


De pompconstructie is weliswaar iets anders dan voorheen, maar het resultaat blijft eigenlijk hetzelfde: kinderlijk eenvoudige installatie, makkelijker dan de meeste luchtkoelers, en een vooral zwarte look met RGB randje.





Of eigenlijk, twee RGB randjes tegenwoordig. Al zal je daar in de meeste cases niet veel van zien.

Prestaties


Terwijl we na lang wikken en wegen besloten over te stappen naar een i9-9900K testbench, vanaf de 8700K voorganger, kwam Intel met een i9-10900K uit die maar al te graag nog heter wordt. Inmiddels hebben we dan ook besloten om alle koelers naar deze high-end setup over te hevelen voor de komende paar jaar. Voor deze koeler, die al enkele maanden geleden door de test kwam, houden we echter nog even de i9-9900K resultaten aan.

En die zijn eigenlijk gewoon zoals je had verwacht, of had gehoopt:


In pure koeling zit hij binnen 1 graad van de Kraken Z63, en ligt hij net voor de Kraken X62 die één van de chart-toppers was op de 8700K. En let op, dit is met overclock op de 8-core.


Wat geluidsproductie betreft is Corsair nipt stiller, maar het verschil is wederom te klein om echt wat van te zeggen. Voor deze waterkoelers geldt zoals altijd: liever niet op 100% fanspeed draaien.

Zetten we het geluid echter vast op een bescheiden 40 dB(A), dan blijven de resultaten echter gewoon grotendeels in tact:



Conclusie


En daarmee weet je eigenlijk al genoeg: Dit behoort tot de beter presterende waterkoelers, je moet ze alleen op een iets stiller profiel zetten voor aangenaam dagelijks gebruik. Vervolgens is het enkel aan Corsair om te zorgen dat secundaire zaken als installatie (check), garantie (5 jaar, check), en software ervaring (check) in orde zijn. Vooral dat laatste gaat bij goedkopere optie vaak mis, en is iets waar Corsair het juist heel goed doet.

Om nu credit te geven voor de RGB controls met enkel een RGB randje op de pomp gaat wat ver, maar als je een uitgebreidere Corsair setup hebt is er gewoon geen fabrikante die een betere software ervaring weet te bieden voor een complete setup. Is iCue perfect? Zeker niet, maar de rest doet het echt minder. Daarbij krijg je ook nog wat bonus dingetjes zoals een semi-passieve fan modus, dus met stilstaande fans als je dat wilt. Persoonlijk denk ik dat een lage fan speed ideaal is, maar ieder z’n ding.

Al met al, één van de beter presterende all-in-one koelers, zonder dat Corsair fouten maakt, en dat voor een paar euro minder dan zijn grote concurrent. Er zijn weliswaar goedkopere alternatieven (denk aan Cooler Master), maar die lopen mbt geluidsproductie, fan control en software vooralsnog echt een paar stappen achter. Het enige wat je echt lijkt te missen hier zijn RGB fans, maar als je dat wilt heeft Corsair de Platinum uitvoering waar die bijzitten. Dat kunnen we deze goedkopere XT serie dan ook lastig aanrekenen. De rest is keurig volgens het boekje, en zodoende één van je betere keuzes als je een AIO zoekt:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.