Corsair iCue H150i Elite LCD XT Review


Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe Corsair waterkoeler line-up. Met de Elite LCD XT zet Corsair weer een stapje vooruit. Geen extreme veranderingen dit keer, maar volgens henzelf wel een stapje vooruit wat performance betreft.

De Elite LCD XT komt in 240mm, 360mm en 480mm variant, en wij gingen met de 360mm H150i versie aan de slag.


What’s new?


Elk jaar krijgen Corsair een iets langere naam lijkt het. De iCue H150i Elite LCD maakt plaats voor de iCue H150i Elite LCD XT. iCue staat voor producten die onder de iCue software umbrella vallen. H150 gebruiken ze al jaren om 360mm aan te geven, de i staat voor.. iets. Elite omdat ze erg goed zijn vermoed ik, LCD omdat er een LCD op zit, en XT because.. reasons? Enfin, laten we naam maar even voor wat hij is.

Wat is echt nieuw? Het meeste voelt erg vertrouwd en vergelijkbaar met de non-XT. Op het eerste gezicht zie je niet direct dat we met een nieuw model te maken hebben. Ook zit de Commander er weer bij om meerdere fans in één keer aan te sluiten.

Toch is er het nodige aangepast. Zo kan je nu in één keer een witte LCD variant kopen, voorheen kwam de LCD enkel in het zwart. Ze hebben een betere koelpasta toegepast, de XTM70 die ze ook los verkopen, en vooral: er zitten nu nieuwe AF RGB Elite fans bij. Fans die Corsair ook los verkoopt.In de onderstaande video hebben we reeds een build gemaakt met tal van deze fans. Hier zie je ook meteen mooi het LCD aspect in actie:

Corsair heeft gekozen voor zwarte kabels op de witte koeler. Op een zwart moederbord is dat fijn, daar steken witte kabels vaak uit. Maar op een wit moederbord zie je vermoedelijk liever witte kabels.


Prestaties


Onze laatste CPU koeler testen deden we op een i9-10900K. Maar sindsdien is het CPU landschap aardig anders geworden. De moderne i9-13900K doet op zijn gemak 300 Watt als je hem de gelegenheid geeft, en zo zoekt hij de grens op van elke 360mm koeler die we tot dusver hebben gezien.

Tijd voor een nieuwe test dus. We zijn er op twee uitgekomen. Allereerst: de CPU gelimiteerd tot 200 Watt, en de koeler afgesteld op 40,0 dBA op 50 centimeter afstand. 40 Decibel is wat wij zelf een acceptabele geluidsproductie vinden voor een koeler onder belasting, en 200 Watt is een mooi verbruik waarbij we de verschillen tussen high-end koelers in kaart kunnen brengen, maar waarbij we ook kleinere AIOs en luchtkoelers kunnen vergelijken. Het resultaat:


Een nieuwe test betekent ook een data wipe, dus de lijst moet nog wat verder gevuld worden zodra de agenda het toelaat. Toch zich we dat de nieuwe XT zo’n twee graden weet te winnen op het vorige model.

Voor de performance focus kiezen we een andere richting: de CPU voluit laten werken, daarmee genereren we dus zo’n 300 Watt. Ongeacht de koeler duikt onze CPU in dit scenario dik de 90’ers in, en belanden we op het punt waarop temperatuurverschillen dankzij throttling niet representatief zijn. Daarom kijken we hier naar de score in de lange Cinebench R23 stress test:


Een betere koeler zorgt voor gemiddeld iets hogere kloksnelheden, en dus hogere scores. We zien hier een beetje vergelijkbare scaling als met de eerdere test.


Conclusie


De verbeteringen zijn genoeg om de nieuwe XT versie bij gelijke geluidsproductie een graadje of twee te laten winnen ten opzichte van de voorganger, vermoedelijk vooral vanwege de nieuwe fans. Dat klinkt niet veel, en als je reeds een Elite LCD in je PC hebt zitten is upgraden natuurlijk niet zinvol, maar dat is vaak ook het verschil tussen een top-tier of sub-top-tier koeler. Een stukje evolutie dus om ook in 2023 weer goed mee te doen, en dat is prima.

Maar dat mag ook wel gezien de prijs, want momenteel zien we hem voor meer dan 300 euro over de toonbank gaan. Basic 360mm koelers kosten eerder rond de 100 euro, dus dit product is echt gemaakt voor builds die dieper in het iCue ecosysteem zitten. En tot zover RGB software gaat is en blijft het vooralsnog ook één van je betere (of minst vervelende, als je een pessimistische inslag hebt) RGB ecosystemen.

Je betaalt dus aardig voor het genoegen, maar de iCue H150i Elite LCD XT doet daarmee wel precies wat je ervan verwacht: presteren, mooi zijn, en de nodige extra flair aan je build toevoegen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.