Corsair Nexus review


Het eerste wat in mij op kwam bij het zien van de nieuwe Corsair iCue Nexus was de oude Logitech G15, dat toetsenbord dat tig jaar geleden opviel met een extra schermpje erop. Een scherm dat je wat basale systeeminformatie kon weergeven, plus wat app- en game specifieke zaken kon weergeven (zoals je kill-death ratio in sommige games)… althans zolang Logitech dat ding ondersteunde en bedrijven er appjes voor maakte, iets wat niet altijd het geval bleek. Het was hoe dan ook een gewaardeerde feature door liefhebbers, maar de bredere support stopte al snel en het nuttige displaytje kwam door de jaren heen nooit echt terug op nieuwe producten.

En daar moet vandaag veranderinge in komen, want met de Nexus krijg je weer zo’n schermpje erbij op je toetsenbord of bureau. Dit keer dan met kleur, een touchscreen, en flink meer aanpas- en programmeer opties. Bigger en better dus, maar ook duurder. Je mag 100 euro reserveren voor het genoegen van een Nexus te mogen bezitten.


Het concept zelf is zo simpel als in de introductie beschreven staat. Je krijgt een blokje met een touchscreen, en die parkeer je op je bureau, of waarschijnlijker: klik je achterop je Corsair K70 of Corsair K95. In theorie hoef je geen Corsair keyboard te hebben, maar Corsair bezitters lijken mij toch wel de doelgroep hier.
Voor elk stukje Corsair hardware dat je hebt maakt Nexus vervolgens direct een schermpje met wat bijpassende opties. Zo kan je van je Corsair muis de DPI instelling aanpassen, of de RGB instelling van je complete Corsair Ecosysteem aanpassen. De standaard opties van de Corsair toetsenborden zijn wat vreemd, want waarom je nog een mute en volume knop nodig hebt op het touchscreen terwijl er fysieke knoppen op het bord zitten ontgaat mij.

Vervolgens is het vooral zelf lekker tweaken. Je maakt gewoon meerdere schermen aan (waar tussen je kan swipen) met bijvoorbeeld de tijd en je CPU en GPU temperatuur, of je kan je eigen knoppen op het scherm zetten met al de gebruikelijke iCue opties: macros, timers, specifieke apps opstarten, profielen aanpassen, etcetera. Je kan er dus alles mee doen waarvoor je voorheen macro toetsen op je toetsenbord had overwogen. Inmiddels heeft Corsair wat standaard profielen gemaakt voor o.a. Rainbow Siege en Overwatch. Het idee is echter overduidelijk dat dit een basaal concept is waar nog flink wat aan toegevoegd moet worden, vooralsnog is het vooral aan jezelf.En daar zit vooralsnog een beetje de Crux met de Nexus. Net als bij de oude G15 gaat de Nexus vallen of staan met de ondersteuning die Corsair hier aan toe weet te voegen. Het lijk mij super tof om mijn Warzone stats, timers in het schermpje te kunnen zien, of ik zou dolgraag wat extra visuele knoppen hebben voor photoshop of premiere met automatische app herkenning, maar ik heb geen idee wat ze nu precies van plan zijn toe te voegen. Als Corsair het hier bij laat zou ik teleurgesteld zijn met een paar weken of maanden, als Corsair hier veel mee gaat doen kijk ik er juist enorm naar uit.Praktisch gezien is het voorlopig dus vooral een leuke gadget, niet direct een noodzakelijke, althans totdat ze dermate veel vaste profielen toevoegen zodat je er echt veel mee wint. Maar hey, er is niets mis met leuke gadgets toch? Dat gezegd hebbende, het blijft een simpel LCD schermpje, waarbij zaken als kijkhoeken, resolutie en contrast niet bijzonder zijn. Zolang je normaal achter je toetsenbord zit is er weinig aan de hand, maar een Elgato Stream Deck is beter afleesbaar als je puur praktisch naar een macro-pad concept zoekt. Zeker met kleurrijke achtergronden zijn de teksten die je op de Nexus zet soms lastig afleesbaar, maar ik heb begrepen dat Corsair sowieso nog bezig is met de text en leesbaarheid van sommige elementen. Tot die tijd: de Nexus vind het wel fijn dat jij als gebruiker een beetje contrast-rijke achtergronden opzoekt.


Corsair liefhebbers met wat geld te besteden zullen al te graag aan hun toetsenbord hangen vermoed ik, meer display op je bureau en meer RGB is natuurlijk beter, of je nu een iCue nut bent of een nostalgie nerd die eindelijk eens een G15-vervanger ziet. Er zitten wat kanttekeningen aan de Nexus zoals de prijs en de kijkhoeken, maar de flexibiliteit die je nu al hebt gaat voorbij aan wat de G15 ooit bood simpelweg omdat het nu een programmeerbaar touchscreen is. Maar let wel op: er wordt vooralsnog wel van jou verwacht dat je zelf nuttige toepassingen bedenkt en instelt, of gewoon leuke animaties weet te Googlen om mee op te vallen.

Nogmaals, voor breder succes ligt de bal bij Corsair zelf, want de mogelijkheden van een extra touch screen op je toetsenbord zijn praktisch eindeloos. Het is nu aan hen om te zorgen dat wij gebruikers op een makkelijkere manier (met kant en klare presets) direct leuke dingen kunnen doen of dat bepaalde acties makkelijker worden gemaakt. En dan heb ik het specifiek op ondersteuning voor (grote) games en apps, waarbij dan direct handige functies voorgeschoteld kunnen worden. Als ze hier een paar devs vol op durven te zetten kan ik mij voorstellen dat we hier op termijn niet alleen een hippe gadget in zien, maar ook echt een functionele toevoeging aan je setup.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.