Corsair Ironclaw RGB review


Maar liefst drie nieuwe muizen lanceert Corsair op CES 2019, opvallend genoeg allemaal in het redelijk betaalbare segment voor ‘de betere’ game muizen, rond de 60 a 70 euro, maar compleet andere beestjes. We waren in de gelegenheid alle drie de afgelopen weken alvast te testen, en vandaag hebben we het over de tweede (althans voor ons), de Corsair Ironclaw RGB. Mocht je de Harpoon RGB Wireless review gezien hebben en denken dat die niets voor jou is? No worries, want de Ironclaw is echt een compleet ander beest.

Prijskaartje? Rond lancering ca 59 euro.


Uitpakken


Ken je dat gevoel dat je een muis beetpakt en denkt ‘yes, dit is hem!’? De Harpoon RGB Wireless deed dat totaal niet voor mij, want ik heb grote handen en dat is een hele kleine muis. Maar de Ironclaw? Op de plaatjes vooraf werd ik er niet direct heel warm van, maar eenmaal in de hand had ik het wel door: deze vorm ligt mij. De Ironclaw is namelijk een hele grote muis op meerdere fronten: lang, breed, hoog, gewoon een echte XXL muis; bijna 8cm breed, net meer dan 12,5cm lang en een goede 4,5cm hoog is niet misselijk. Typische palm grip voor de rechter hand mochten de fotos niet duidelijk zijn, en opvallend genoeg niet heel erg zwaar met net minder dan 110 gram.







Omdat gewicht laag te houden voor zo’n groot geval is de Ironclaw wel een echt plastic geval. Zeker als je hem naast de M65 RGB zet met de nodige metalen dan lijkt de M65 toch een duurdere muis te zijn. Maar hoewel plastic subjectief minder interessant lijkt moeten we ons afvragen of dat echt zo is. Dit krijg je ook niet kapot, en veel zwaarder zou ik ook niet willen. Het lijkt vooral een mentaal dingetje.

Wat de Ironclaw goed doet zijn de knoppen. Lekker stug, goede feedback, geen sponzig gedoe. Zowel de primaire als de secundaire switches. Scrollwiel is redelijk gemiddeld in stappen en gewicht, niet opvallend op positieve noch negatieve manier.


Onderop geen verrassingen, en de braided kabel was ook te verwachten. Zelfde opmerking als bij de Harpoon en wat relevanter is bij een bedrade muis: die kabel kan echt wat flexibeler Corsair.



Specificaties



(Momenteel ontbreken volledige specs van Corsair, die worden asap geupdate).

Prestaties


Interessant, een nieuwe sensor! Corsair zet vol in op ‘hun’ nieuwe PWM3391, een naar eigen smaak aangepaste sensor van Pixart. Heel droog bekeken eigenlijk een soort rebranded PWM3389, al zal een hele fanatieke engineer daar vast anders over denken. In de praktijk komt het daar echter wel op neer, want knap is hij die het verschil kan ervaren, tenzij we het hebben over de nog hoger geworden maximale DPI setting van een bizarre 18000. Die is tevens per 1 DPI instelbaar, dus alle mogelijkheden om hem geheel naar eigen wens in te stellen.


In de realiteit is het simpel: dit is gewoon een top sensortje. Snel, accuraat, eenmaal in de software aan je mat aangepast een prima lage lift-off-distance, geen onzin zoals acceleratie of andere trucjes. Ding kan gewoon anders aan.

Verder ontkom je niet aan de Corsair software om eventueel knoppen te rebinden, verlichting aan te passen, en de DPI settings naar wens aan te passen. Ik gebruik de software dagelijks op twee systemen, kan er niet over klagen. Het is wel een redelijk groot pakket met de focus op veel features die je lang niet allemaal gaat gebruiken, maar voor ieder wat wils denk ik altijd maar. Zelf stel ik mijn DPI waardes in, gebruik ik het voor firmware updates, en daarna kijk ik er niet meer naar. Het belangrijkste is dat ik er vooral geen last van heb ik gebruik.





Het resultaat met RGB is hier in elk geval best lekker. Niet overdreven veel RGB, maar een logotje, paar DPI LEDs en een verlicht scrollwiel zijn in mijn optiek genoeg voor een toffe indruk, zeker gecombineerd met wat toch best een beestachtig design is.






Conclusie


Natuurlijk ben ik geneigd de Ironclaw RGB positief te beoordelen omdat het ook gewoon een beetje mijn muis is: lang, breed, vult een stevige hand en hij ziet er gewoon bruut uit. Maar de zaken kloppen objectief ook gewoon: sensor is top, switches zijn top, software werkt goed, hij is harstikke stevig en veel meer valt er niet te wensen. Enkel de kabel mag soepeler, dat is wel een verbeterpuntje voor Corsair in algemene zin waar ik zelf weinig last van heb maar sommigen over vallen.

De grote vraag is of jij een grote muis zoekt. Corsair had daar al de Glaive voor, deze ligt mij zelf nog iets beter. Dit ligt een beetje in het domein van de Roccat Kone bijvoorbeeld, een XL muis die we veelvuldig hebben aangeraden aan mensen voor wie de typische Logitech G403/G502 vorm net wat te klein is. De Ironclaw is zelfs nog iet groter dan de Kone, wat hem dus een echte XXL muis maakt. Verder grotendeels vergelijkbaar, maar wel een tientje goedkoper, wat ons objectief weer wat blijer maakt. Er is geen gebrek aan grote muizen, maar een go-to XXL muis advies konden wij nog wel gebruiken. Bij deze onze Editor’s Choice voor mijn mede-XXL’ers.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.