Corsair K65 Plus Wireless Review


De Corsair K65 Plus Wireless is de jongste nieuwkomer in de inmiddels extreem uitgebreide keyboard familie van Corsair. Ze beloven een compact en strak design, dikke bouwkwaliteit, top switches en iets wat we niet altijd van Corsair zien: een relatief scherpe prijs.


Corsair K65 Plus Wireless Pluspunten


Met de K65 Plus Wireless inmiddels weer even onder de vingers, en tientallen andere toetsenborden als referentiekader, kunnen we stellen dat de meeste claims niet gelogen zijn. Corsair zet met dit bord een duidelijke stap in de richting van de custom keyboards: het frame is degelijk, de switches zijn pre-lubed, de keycaps zijn PBT en de stabilizers zijn uitstekend. Hoewel ik zelf erg te spreken blijf over de K70 en K95 serie merk je dat ze met dit nieuwe model echt weer wat dingen geleerd hebben. Zo is de spatie nu een heerlijke thock in plaats van een clank.Het design vind ik zelf ook aantrekkelijk. De combinatie van licht en donkergrijs geeft hem net wat meer karakter, en hoewel smaken verschillen is dit een combinatie die goed met tal van verschillende setups zal werken.Hij doet mij zowel in design als kwaliteit enorm denken aan de ROG Azoth, één van mijn absoluut favoriete borden van het afgelopen jaar. De Azoth is kwalitatief nog net een tikkie beter, maar ASUS vraagt daar dan ook 250 euro voor. Corsair biedt voor zo’n 60% van de prijs 90% van de kwaliteit: geen slechte deal.Over percentages gesproken, het is een 75% bord (waarom hij dan K65 heet ontgaat mij, maar goed). Dat maakt hem wat compacter dan de meeste borden. Zolang je geen numpad nodig hebt geeft dit design jedan meer ruimte voor je muis, of je kan hem makkelijker meenemen.


De featureset is een duidelijk pluspunt van de K65 Plus Wireless. Zo krijg je naast de lag-vrije 2.4 GHz USB dongle ook de optie om hem via Bluetooth (3 devices) te verbinden, plus hij is naast PC ook Mac, Xbox en PS5 compatible; dat doen weinig borden hem na. Daarbij is de accuduur (zonder RGB) echt uitstekend met een geclaimde 266 uur, geen zaken die we exact gaan nameten maar het is geen bord die je dagelijks, of zelfs wekelijks, hoeft te laden in elk geval. En ook de media key is van de partij, standaard een volumewiel, maar met de iCue software naar andere functies in te stellen.Toch is het vooral de tik-ervaring die de K65 Plus tot een favoriet maakt. De switches zijn gewoon heerlijk, het bord is stiller dan de meeste gaming keyboards en benaderd de extra stille tanks van deze wereld zoals de Leopolds, en als je wil kan je de switches zelfs vervangen door andere 3- of 5-pin switches, niet alleen die van Corsair zelf.


Corsair K65 Plus Wireless Minpunten


Goed als hij is, de K65 Plus Wireless is niet zonder minpunten. Objectief gezien zijn dat bijvoorbeeld de accuduur mét RGB aan, de verlichting doet de battery-drain met bijna een factor 10 toenemen, van dik 250 uur zonder naar zo’n 30 uur mét. Dat er per-key RGB in zit is leuk, maar als gevolg zal je hem dan veelal bedraad aan sluiten. Als je echt om Wireless geeft, en het zit tenslotte in de naam, dan denk ik dat je de verlichting beter kan negeren.


Draadloos en een hogere polling rate dan 1000 Hz gaan niet echt samen, dus heel vreemd is het niet dat Corsair hier geen 4K of 8K polling in heeft zitten. Toch had ik het graag gezien voor Corsair fans die deze unit liever mét RGB en met kabel gebruiken. Maar wellicht komt daar nog een keer een Champion Edition van (louter bedraad dan, met hogere polling rate). Als ze daar dan ook nog een polssteun bij doen zou ik helemaal gelukkig zijn. Niet dat de prijs zo slecht is, maar een passende polssteun had het plaatje wel afgemaakt.


Een subjectievere overweging is de gekozen layout. Uiteraard is dit geen bord voor liefhebbers van een numpad, maar ook als je die kan missen zal je merken dat die kortere rechter shift soms even wennen zal zijn. Zorg er dus voor dat deze 75% layout wel precies is wat jij wil.


Corsair K65 Plus Wireless Conclusie


De Corsair K65 Plus Wireless is met enige marge het beste toetsenbord in hun assortiment, en één van de betere toetsenborden die je jezelf op dit moment cadeau kan doen. Ze hebben een enorme stap gemaakt in de type-ervaring met de pre-lubed switches, fijne keycaps en een degelijke bouw, en combineren dat met een hele ruime featureset en eigenlijk een best redelijke prijs. 160 euro is niet weinig, maar voor een high-end draadloos toetsenbord met tal van toeters en bellen concureert hij beter dan ik zelf had verwacht van Corsair’s nieuwste high-end unit. Een polssteun was fijn geweest,en de uitdaging van draadloos combineren met RGB blijft nog aanwezig, maar eigenlijk is het vooral zaak te zorgen dat deze layout bij je past of niet. Is dit jouw layout, dan laat de K65 Plus Wireless zich heel makkelijk aanbevelen. Wil je nog een maatje kleiner, of toch liever een full-size, dan hoop ik dat Corsair binnen niet al te lange tijd nog wat meer van dit soort borden in verschillende form factors uit brengt, want voor de rest laten ze weinig te wensen over:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.