Corsair K65 RGB Mini


Corsair doet het al jaren goed als het op mechanische toetsenborden aankomt. Zeker voor de gamer die wel fan is van een beetje RGB. Modellen zoals de K70 en K95 gaan inmiddels al even mee, en zijn wellicht het eerste waar je aan denkt bij een volwaardig bord.

Eén ding ontbrak echter in de line-up: een echt compact bordje. En daar wil de K65 RGB Mini verandering in brengen. 60 procent form factor, heel klein dus, maar dan wel met de volledige Corsair software ervaring. Prijskaartje : 129 euro is de lanceerprijs, die zal op termijn dus nog iets zakken.


Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe K65 RGB Mini niet echt een Corsair bord. De gebruikelijke ruime opzet met wat geborsteld aluminium maakt plaats voor een compact, bare minimum design. De nu USB-C kabel is te vervangen en er zit een opvallende spatiebalk bij, iets wat we van Ducky kennen, maar voor Corsair wel even anders is.







Vind je dat niks, er zit ook gewoon een standaard spatie bij, en je kan één knop vervangen door een Corsair logo. Het strakke font is wel herkenbaar Corsair, en de verlichting is lekker helder. Nog wat opvallender dan op de K70 RGB MK.2 bijvoorbeeld.


Als een echt compact bord zitten veel van de functies verborgen onder andere knoppen. Dat is natuurlijk ook de enige manier als je per sé zo’n klein bord wilt. Arrow keys, media keys, f-keys, alles is secundair. Dat hoeft geen probleem voor je te zijn natuurlijk, maar als je een excel fanatiekeling bent is het wel verdomd onhandig.




Maar dat is natuurlijk de consequentie van het formaat. De positieve keerzijde is inmiddels vast wel bekend: een kleiner toetsenbord geeft je muis meer ruimte, en dat is positief vals je online potjes probeert te winnen. Er wordt soms ook gehamerd op gezondsheidsvoordelen van een betere houding, al merk ik daar vooralsnog zelf weinig van. Het voordeel in games is echter wel degelijk goed merkbaar: de muis zit op een comfortabelere plek, en je maakt net wat minder foutjes.


De basis van Corsair is ook gewoon in orde uiteraard. Ze kiezen voor Cherry MX switches, en de MX Speed variant lijkt ook voor de hand te liggen voor een toetsenbord met een overduidelijke gaming focus. Ook hebben ze hun nieuwe Axon tech toe, waardoor de K65 RGB Mini een nog snellere polling heeft dan een typisch bord; 4000Hz vs 1000Hz. Helaas is dit niet iets wat we kunnen aantonen, noch iets dat je echt merkt. In muizen kunnen we het echter al wel aantonen, dus het is wel positief dat deze stap wel gezet wordt. Al is het maar voor dat ene momentje waarop je twijfelde of het niet aan je hardware lag.



Het laatste nieuwigheidje is de nieuwe iCue van Corsair. Hun software heeft een nieuw jasje gekregen. Inhoudelijk zie ik niet direct heel veel grote veranderingen, het lijkt hooguit wat vereenvoudigd allemaal. De tijd zal moeten leren of ze met de nieuwe software bijvoorbeeld de overhead wat hebben kunnen drukken.


Conclusie


Corsair zet met de nieuwe K65 RGB Mini een grote stap, althans voor hen. Kleinere toetsenborden zijn al langer populair bij fanatieke gamers en liefhebbers en het was natuurlijk wachten op “gaming” merken die dat ook gingen doen. Enkele anderen gingen ze voor, nu is Corsair aan de beurt.

De manier waarop ze dat doen is prima: degelijk bordje, bekende switches, geen gekke fratsen. De voornaamste meerwaarde? De meeste gaming brands hebben hun software minder goed op orde, en bij Corsair werkt dat net allemaal wat beter, plus ze hebben het voordeel dat ze veel meer maken; kasten, koelers, geheugen, alles kan in theorie in dat ene softwarepakket. Daar betaal je een beetje meer voor dan bij de concurrentie uit de gaming hoek, of je kan zeggen dat je voor dezelfde 129 euro nog iets degelijkere bordjes kan kopen zonder software (Leopold, Ducky, et cetera), maar voor iedereen die de complete Corsair integratie wel ziet zitten én wat kleins zoekt is dit een keurig bord:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.