Corsair K70 Core Review


Sinds de introductie van de Corsair K70 vele, vele jaren geleden heeft Corsair de toon gezet wat mechanische toetsenborden voor gamers betreft. In eerste instantie met een mooie aluminium afwerking, mechanische switches en verlichting, later was een K70 opvolger de eerste met RGB verlichting in mechanische switches, en tegenwoordig hebben ze tig modellen met uiteenlopende specificaties.

In veel gevallen bewandeld Corsair daarbij duidelijk een weg omhoog, een weg met méér en méér features, vooral ook voor méér centen. Maar het bord wat ze vandaag uitbrengen gaat juist de andere kant op, de Corsair K70 Core suggereert een eenvoudigere Corsair K70, met een prijskaartje onder wat je normaliter van de K70 gewend bent. In eerste instantie verwachtte ik zelf dan ook een toetsenbord met vooral merkbare besparingen, maar het tegendeel bleek waar en op verschillende vlakken is de K70 Core juist een upgrade over zijn voorgangers. We bespreken het allemaal.


Corsair K70 Core Design en Features


Fysiek en visueel is de K70 Core duidelijk wat eenvoudiger dan we van de K70 gewend zijn. Weg zijn de geborsteld aluminium panelen, wat we krijgen is een veel compacter ontwerp. Grotendeels plastic intern, maar voorzien van een metalen toplaag wat vrij standaard is in de middenklasse. Het resulteert in een totaal van net geen kilo met voldoende degelijkheid, maar uitzonderlijk is het zeker niet. Al is met de afwerking helemaal niets mis dus zolang je er niet bewust op gaat zitten is het geheel gewoon ruim voldoende stevig.



RGB blijft natuurlijk een focus bij Corsair en dat is hier niet anders. Je hebt per-key instelbare verlichting, en met de iCue software kan je dat aanpassen of kiezen uit tal van presets. Heb je meerdere Corsair producten dan heb je die allemaal in één applicatie, en met Murals kan je zelfs de controle overnemen over bijvoorbeeld Philips Hue lampen of Nanoleaf panelen. Geen enkele RGB software is perfect, maar iCue behoort duidelijk tot de betere opties.


De verdere featureset is vrij beperkt. Het is geen draadloos bord, je hebt geen extra aansluitingen, je hebt geen chique vervangbae kabel en je krijgt geen hele riedel mediaknoppen. Wel krijg je één iCue knop, wat on-board geheugen waarbinnen je totaal 5 verschillende profielen op het bord zelf kan opslaan. Functioneel cruciale features zoals NKRO en anti-ghosting ontbreken uiteraard niet, maar veel verder gaan ze niet. Er bestaat wel een K70 Core variant met polssteun, maar die komt vooralsnog niet naar de Benelux, wij zullen het dus zonder polssteun moeten doen.


Wat je wel krijgt is iets wat op tal van betaalbare en mid-range borden ontbreekt: een fysieke volumeknop. Deze steekt opvallend uit, en voelt ook opvallend goed aan. Fijn, want de meeste van die draaidingen zijn plastic ellende: deze is metaal en uitstekend. Je kan er ook andere functies aan toebedelen, maar volume is de default.


Corsair K70 Core Switches, Keycaps en Feel


Waar de K70 Core de echte punten mee scoort zijn de switches en wat er onder zit. Corsair maakt hier gebruik van hun nieuwe Corsair-branded rode switches, lineaire switches dus, die lubed zijn. En dat merk je direct, ze zijn echt heerlijk soepel vergeleken met een typische mech switch. Het maakt de K70 Core aanzienlijk aangenamer om op te tikken dan de meeste concurrenten die het bij basic Cherry, Kailh of vergelijkbaar houden. Het enige nadeel is dat de switches vooralsnog alleen in deze rode vorm uit lijken te komen: ik zie graag een lubed tactile Corsair switch.


Ook opvallend is de toevoeging van geluidsdempding, want het maakt de K70 Core één van de stillere mechanische borden op de markt. Switches zelf maken geen geluid, maar hard doordrukken doet dat vaak wel en de twee lagen demping die ze toevoegen helpen hier enorm. Samen met de switches geeft dat de K70 Core echt een opvallend premium type ervaring die uitstekend mee kan met custom borden of high-end alternatieven. Ik vind het zelf fijner zelfs dan mijn oude K95 Platinum, een model dat ze hopelijk later ook van lubed switches en demping voorzien.


De keycaps zijn ook iets bovengemiddeld in het lagere segment: doubleshot ABS. Beter dan een enkele shot, niet zo fijn als doubleshot PBT wat je vanaf 100 euro hier en daar wel aan kan treffen. PBT was leuk geweest dus, maar ik vermoed dat het prijspunt dan een issue was geworden. Positief vind ik zelfde de legend op de keycaps: netjes, niet overdreven gamey, prima.



Corsair K70 Core Conclusie


Wat in eerste instantie een degelijk, zij het wat eenvoudig mid-range mechanisch bord leek blijkt dankzij de betere switches en geluidsdemping juist één van de betere mid-range borden van dit moment. Het segment tot 100 euro was toch lange tijd een dertien-in-een-dozijn verhaal met veel vergelijkbare producten: plastic frame, metalen toplaag, Cherry MX switches, wat RGB er op, en je merknaam er ergens op plakken. De toevoeging van Corsair’s wheel zo je bij wijze van spreken al dankbaar voor moeten zijn.

Was het daarbij gebleven hadden we gezegd “prima, vooral als je toch graag een Corsair wilt ivm iCue”. Maar met de lubed switches en geluidsdemping spreken ze twee grotere groepen aan: één zij die een fijnere, soepelere mechanische switch willen, en twee zij die graag een mech willen maar de standaard borden te luid vinden. Dat maakt de Corsair K70 Core met één klap één van onze favoriete borden tot 100 euro, helemaal als de prijs straks nog wat onder die adviesprijs zakt. Je mis weliswaar iets van de luxe van high-end borden, maar de uiteindelijke ervaring is beter dan menig 150 euro plus bord, dus daar doen we het voor.

Als Corsair nu alleen nog de versie mét polssteun naar de Benelux brengt, daar zouden we zeker een tientje meer voor over hebben, en bij voorkeur ook dat mooie wit-grijs-gele model naar onze regio brengt, dan zouden we helemaal gelukkig zijn. Maar een “recommended” en “great value” zijn hier gewoon op hun plaats:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.