Samenvatting


De nieuwe Corsair K70 RGB MK.2 voelt heel erg bekend, maar daar is natuurlijk niets mis mee. De reeds uitstekende K70 Lux wordt aangekleed met hardware profielen, kabelmanagement onderop voor je headset, een iets andere polssteun, en het logo is nu ook gezellig RGB. Geen mega verandering, de toevoeging van meer switch keuzes is dan een heel stuk meer tastbaar, maar het maakt een uitstekend product gewoon weer ietjes beter. We moeten natuurlijk niet vergeten dat zaken als de polssteun, nette fysieke media keys, software en keurige bouwkwaliteit en aluminium afwerking al aanwezig waren in de K70 (en ook zijn gebleven).

Fouten zien we Corsair zoals vaker met hun mechs niet maken, we merken enkel op dat de prijs rond lancering fors is; een K95 Platinum (heeft macro keys en meer RGB) kost op dit moment nog even veel, maar dat is ook best gebruikelijk zo vlak na lancering. We zien niet direct reden om je oude K70 Lux of Rapidfire de deur uit te doen, maar Corsair zet wel weer gewoon een benchmark gaming / RGB mechanisch keyboard neer: 9,5/10.


Corsair K70 RGB MK.2 review


We hadden het er in onze review over de Corsair Strafe RGB MK.2 al even over, maar hij is hier inmiddels ook beland: de nieuwe Corsair K70 RGB MK.2, Corsair’s nieuwe high-ish-end mechanische toetsenbord en vooral de opvolger van wat toch één van de populairste borden op de markt is vandaag de dag. Cherry MX switches, aluminium afwerking, media keys, polssteun, en een hele berg RGB ligt natuurlijk voor de hand.

Prijskaartje? Het is nog een beetje afwachten wat er gaat gebeuren. Momenteel zien we hem voor 169 euro over de toonbank gaan, maar dat is dezelfde prijs als de K95 Platinum. Naar verwachting zal de prijs nog wel wat zakken, de vraag is echter wanneer.

Uitpakken, bouw en features


In de doos: toetsenbord, polssteun, een boekje, en extra keycaps waar we zo nog even op terugkomen.




Eén ding is inmiddels bekend bij de luxere Corsairs: de dubbele USB aansluiting en de dikke, stugge kabel om zowel het bord als de pass-through poort van voldoende koper te voorzien. Ik ben niet weg van de stugge kabel, maar het went.




Hoewel we de originele K70 nooit hebben gereviewd is het wel een bord welke we veelvuldig hebben gezien, het is/was tenslotte één van de populairste modellen op de markt. Onze eerste indrukken waren dan eigenlijk zoals verwacht (weer een prachtig bord), maar brachten vooral ook de vraag: wat is nu echt veranderd? Zeker met o.a. de K95 in eigen gebruik en de Strafe RGB in recent geheugen was dat geen vraag waar ik direct antwoord op had.





Aan de basis is eigenlijk niet veel veranderd. Nog altijd een keurig met aluminium afgewerkt toetsenbord dat een aardig gevoel van luxe weet over te brengen, maar dat was de voorganger uiteraard ook.

Vergeleken met de oorspronkelijke K70 is het gebruikte font wel anders, want net zoals de (later geintroduceerde) zien we hier een flink steviger lettertype om meer licht door te laten. Wel echt anders is de bovenste rand, waar we een wat andere knoppenindeling zien, en niet geheel onbelangrijk: een nieuw, RGB verlicht Corsair logo wat op de K70 LUX en Rapidfire een eenvoudiger donker logo was op het aluminium. De reden dat het mij niet direct was opgevallen; dat logo kennen we namelijk van de K95 Platinum.







Ook het volumewiel is iets anders (nu zilverkleurig) en de media keys zijn wat groter geworden. Niet iets waar we al te veel waarde aan kunnen hechten, maar het is duidelijk zoeken naar verschillen.

Onderop zien we dat Corsair wat kabelmanagementopties heeft toevoegd voor gamers die de draad van hun headset door het midden willen laten voeren. Nog altijd van de partij: zijwaards openende pootjes die niet inklappen bij de meer frequent voor-achter schuif actie.


Inmiddels kenmerkende voor de luxere Corsairs dus ook hier van de partij: de polssteun. Zelfde model als laatst bij de Strafe MK.2. Iets fijner in mijn optiek dan de oude K70 steun, maar nuance.



Uiteraard is Corsair wederom trouw aan de Cherry MX switches, in dit geval de MX Browns. De keycaps zelf zijn gewoon (best prima) standaard ABS caps, niet bijzonder, maar ook geen gekkigheid.



Daarbij krijg je wederom twee setjes extra keycaps voor gamers, die zijn net een beetje gevormd zodat je vingers beter aanvoelen op welke toets ze zitten. Standaard Corsair dingetje, wij waarderen het wel, vooral de FPS WASD knop dan uiteraard, maar ieder z’n ding.




Specificaties



Over Cherry MX mechanische switches


Er is inmiddels zo veel geschreven en gezegd over de Cherry MX mechanische switches dat het overbodig voelt om er nog al te diep op in te gaan. Wanneer ik geen test toetsenbord onder mijn vingers heb ligt er een Corsair K95 Platinum met Cherry MX Brown’s (Brown als capabele balans tussen type werkzaamheden en gaming) en een Cooler Master Trigger-Z eveneens met MX Browns. Nu zijn er genoeg alternatieven voor Cherry tegenwoordig waarvoor het nodige te zeggen valt, zo is Logitech’s Romer-G iets stiller (maar niet stiller dan een MX Silent), zijn Kailh’s wat goedkoper en de vele nieuwe optische switches hebben als voordeel dat ze bijvoorbeeld waterdicht zijn of analoog kunnen functioneren, maar het originele Cherry gevoel klopt nog altijd als een bus.

Ervaren mech fanaten hoeven wij niets te vertellen, maar voor nieuwkomers zijn Cherry MX switches nog altijd een veilig uitgangspunt. Verschillen zitten in de nuance, en zeker voor nieuwkomers die nog niet vastgeroest zitten aan een specifieke switch is de vrijheid van keuze nog ruimer, maar je overweegt een mechanical voor een goede aanslag en Cherry switches blijven dan een goed uitgangspunt wat kwaliteit betreft.

Welke switch de juiste is blijft een veelvoorkomende vraag die niet eenzijdig te beantwoorden is, maar waar we toch een eenvoudige, korte samenvatting voor proberen te geven, zeker gezien de Corsair K70 RGB MK.2 in een breder aantal switchopties komt: MX Brown, Blue, Red, Speed en Silent.

Voor typisten zouden we naar de MX Blue of MX Brown varianten kijken. MX Blue voelt m.i. het fijnst dankzij de tactile bump en click bij actuatie, maar deze is ook luid en in sommige soorten games (vooral FPS, maar ook bijvoorbeeld race genres) sub-optimaal vanwege het minder eenvoudige balanceren rond het actuatiepunt. Fijn als dat binnen jouw eisen past, maar niet voor iedereen. Dat maakt MX Brown switches in mijn optiek vooral de veiligste keuze: een prettige aanslag voor typisten, een prettige aanslag voor praktisch alle games, en geen extra geluiden om je omgeving te pesten.

De andere drie zijn lichter, met MX Red als de klassier. Geen click, geen feedback, fijn voor o.a. FPS games maar minder geschikt voor typisten tenzij die een bewust lichte aanslag zoeken zonder tactile bump, click, etcetera; als het vooral licht moet zijn. MX Speed is feitelijk MX Red on steroids; de nog snellere actuatie voelt fijn in snelle games, maar het gemak waarmee je soms onbedoeld een switch actueert maakt typen in mijn ervaring extreem onhandig; alleen voor fanatieke gamers.

MX Silent is een nieuwe toevoeging aan de K70 RGB MK.2 en was voorheen een switch die we vooral in de Strafe zagen. Feitelijk gelijk aan MX Red, maar dan met een zachte landing als je de knop tot de bodem indrukt. Daarmee is hij stiller (doch niet geheel stil als je hard aanslaat), waarbij de voornaamste consequentie normaliter een paar euro meerprijs is.


De K70 RGB MK.2 in de praktijk


Wat de praktijkervaring van dit specifieke bord betreft? Corsair heeft inmiddels zo’n lange ervaring met het bouwen van mechs, zeker in en rond het segment van de K70, dat het een beetje gesneden koek begint te worden. Dat klinkt natuurlijk niet al te enthousiast, maar eigenlijk is het niets meer dan positief dan dat we precies weten van we van Corsair mogen verwachten en dat de ervaring dan gewoon wederom op hetzelfde (goede) niveau is. Ik blijf er wel bij dat de wat chiquere afwerking van de K70 met aluminium niet per sé beter is dan het kunststof van de Strafe MK.2 bijvoorbeeld, maar dat zegt meer over hoe leuk de strafe is dan dat het negatief moet worden opgevat voor de K70. Ik werk normaliter op de (in theorie luxere, doch momenteel even dure) K95 Platinum, wat eigenlijk de benchmark high-end gaming / RGB mech is op de markt, en de K70 is feitelijk een gelijkwaardig product minus de macro key rij en een extra RGB element. Corsair voldoet gewoon aan de meest cruciale wens: lekker tikken, lekker gamen.

Zaken als 1ms polling, anti-ghosting, NKRO etcetera zijn natuurlijk ook gewoon standaard, dus inhoudelijk geen stress voor de gamer. Zoals we dan al vaker zeiden gaat het daarna om secundaire features, en het maakt bijvoorbeeld de aanwezigheid van de media keys in dit segment zo vanzelfsprekend. Het fysieke volumewiel is aangenaam wanneer je daar eenmaal aan gewend bent, en het is fijn dat de overige knoppen (net als op de K-series modellen) ook een prettige aanslag hebben. Ik had Cherry MX switches onder de media keys fijn gevonden, maar ze voelen in elk geval dik prima in gebruik voor die paar keer dat je ze nodig hebt. Ook de polssteun is dan zo’n punt wat echt doorwerkt in de praktijk. Niet iedereen zal hem willen, maar ik kan zelf niet zonder. Dan rest de vraag: wat missen we op de K70? Eigenlijk niets, vooral gezien het feit dat Corsair voor specifieke wensen (losse media keys) gewoon een direct alternatief heeft.

In de ervaring zijn een aantal zaken iets anders dan een paar jaar terug, maar niets schrikbarends. Zo maakt Cue langzaam plaats voor iCue, al zal niemand van de inhoudelijke verschillen opkijken en zit het grote verschil daar vooral in de RGB aansturing van de addressable RGB fans in je systeem. Nog altijd kan je de verlichting per-key aanpassen, een reeks effecten toepassen, of complexere effecten bouwen tussen je verschillende Corsair onderdelen. Ook macro’s maken en updates doorvoeren zit er nog in. Het grote verschil zit vooral in het feit dat je nu meerdere profielen in je toetsenbord zelf kan opslaan en die met de knop op je toetsenbord kan schakelen (waarbij je elk profiel een kleurtje geeft voor gemakkelijke herkenning), iets wat naar mijn weten ook de eerdere K70’s nog niet hadden.




Een kleinigheidje, maar zelf vind ik het wel lekker: alle Corsair gear in één keer in één kleur? Instant Lightning is basic, maar gemak dient de mens.


RGB Showcase


Tja, vereist weinig uitleg I guess. Net als elk eerder Corsair toetsenbord ziet het er gewoon weer netjes uit, met opvallend soepele effecten. Het valt wel op dat de RGB op de K70 meer bescheiden is dankzij de donkere ondergrond. Net als op de K95 Platinum laten de knoppen zelf redelijk licht door dankzij het grotere lettertype, maar de ondergrond is een stuk meer bescheiden dan bijvoorbeeld bij de Strafe RGB MK.2, die met een witte ondergrond een versterkend effect heeft. Zo is er voor ieder wat wils vermoedelijk, want bescheiden vinden we nooit erg.







Goed, kleine teaser van wat komen gaat: een setje witte double shot PBT caps op de K70. Zal niemand verbazen dat vrouwlief hem direct na het plaatsen van de caps had toegeëigend. Funny how that goes…



Conclusie


Goed, we klinken wellicht wat terughoudend over de Corsair K70 RGB MK.2, maar dat komt echt alleen omdat we zo gewend zijn geraakt aan onze eigen Corsair mechs en het feit dat we ze ze redelijk regelmatig reviewen terwijl de onderscheidende features tussen de modellen vaak maar beperkt zijn. De K70 RGB MK.2 is een soort Strafe RGB MK.2 met aluminium afwerking, of een K95 Platinum zonder macro keys en minus één extra RGB LED randje. De truc is natuurlijk dat die beide bordjes gewoon al uitstekend zijn, en dat ‘meer van hetzelfde’ een niet direct heel spannend klinkt. Het neemt niet weg dat het weer een nette, degelijke, door goede software ondersteunde, met polssteun en media keys aangekleed topmodel RGB / gaming / flashy mech is. Ook waarderen we Corsair’s keuze om trouw te blijven aan Cherry MX switches, want daar kan je in onze optiek niet mis mee. Nog mooier: De K70M K.2 komt nu in meer kleuren switches: Brown, Blue, Red, Silent en Speed; meer te kiezen dan voorheen.

En er is ook niets mis met meer te kiezen in de bredere zin dat Corsair een breed assortiment heeft, want de extra macro keys maken de K95 Platinum best fors en de K70 is dan nipt smaller. Ook vinden we de aluminium afwerking van de K70 RGB MK.2 toch net wat chiquer om te zien dan het kunststof van de Strafe (al is het kwalitatief echt gelijkwaardig), en de iets meer bescheiden RGB effecten dankzij de donkere ondergrond zullen ook een aantal mensen weten te bekoren. Allemaal subjectieve opmerkingen, en precies daarom is een breed aantal opties gewoon een pluspunt. We kunnen weliswaar opmerken dat hardwareprofielen, een RGB logo, een iets aangepaste onderzijde in verband met headset kabels en een andere kleur mediawheel geen mega verandering is, maar dit bord heet tenslotte K70, dus waarom gek opkijken dat het wederom gewoon een (iets verbeterde) K70 is.

Het enige echte probleem momenteel is dat de K70 RGB MK.2 op moment van schrijven even veel kost als de K95 Platinum en tientjes meer dan de oudere K70 Lux, en dat voelt een beetje ongemakkelijk. De prijs zakt altijd nog wat na introductie, dus het was ook een beetje te verwachten, maar we moeten de kanttekening plaatsen. Inhoudelijk echter klagen? Er is een hele goede reden dat we er zelf met veel plezier met deze bordjes werken: het zijn gewoon stuk voor stuk nette borden waarbij het woord ‘fouten’ niet in ons opkomt. Er zijn non-RGB tanks voor minder, bijvoorbeeld met PBT caps of een nog zwaardere bouw, maar dit is een gezonde balans tussen een nette kwaliteit, afwerking, praktische features als de polssteun, en dan toch die verlichting erbij waarvan we weten dat mensen het gewoon hebben willen (onszelf inclusief). De nieuwe K70 RGB MK.2 brengt geen aardverschuiving met zich mee, maar helpt Corsair wel hun status vast te houden als benchmark gaming mechs in het midden tot hogere segment.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.