Corsair K83 Review


Bij een nieuw K-serie toetsenbord van Corsair denk je al snel aan een groot slagschip, Cherry MX switches en natuurlijk een berg RGB. Waar je niet meteen aan denkt is een compact, draadloos media keyboard, maar dat is toch echt wat Corsair’s K83 Wireless Entertainment keyboard is.

De vraag uiteraard: is hij het topmodel media keyboard wat de vraagprijs van ca 115 euro doet vermoeden?


Uitpakken


Eerst even een kijkje wat er in de doos zit. Bordje, mini USB adapter, en een oplaadkabel. Wel micro-USB helaas.
Bouw en features


Tegenwoordig heb ik de Nvidia Shield (waar deze overigens mee werkt!), Netflix ingebouwd in de TV en een PS4 als game console, maar in een grijs verleden had ik ook een echte HTPC. Bij een HTPC had je dan een media keyboard, veelal van Logitech, en als je ooit zo’n ding hebt gehad dan weet je dat het kwalitatief niet denderend was. Niet gek, want het kostte een paar tientjes, maar de Corsair K83 begint met meteen een mooi contrast te tekenen: hij is stevig, je buigt dit niet even zo door, hij is netjes afgewerkt en heeft wat mooi uitgevoerde details zoals het volumewiel, een joystickje, en zelfs een trigger knop op de achterzijde.Wat hem vooral anders maakt van zijn instap alternatiefjes is dat de switch en daarmee de type ervaring echt uitstekend is. De switches hebben een mooie hoeveelheid travel en een fijne tactile feedback. Hij voelt als een echte top laptop om het makkelijk samen te vatten. Veel tikken is geen enkel probleem vanaf dag één, en dat is met budget alternatieven toch echt een ander verhaal.

Tenminste, als je geen problemen hebt met het feit dat hij enkel plat kan liggen, en het feit dat er geen delete knop aanwezig is, iets wat ik halverwege mijn eerste review toch begon te missen. Een pijnlijk minpunt, zeker gezien de moeite die erin is gestoken om juist de type ervaring goed te doen voelen.In de praktijk


Het verdere gebruik is eigenlijk zoals je zou verwachten van een duurdere, luxere implementatie van het concept draadloos media keyboard. Touchpad voelt goed aan, uitstekend in verhouding met de instappers die ik tot dusver gewend was. Voor incidenteel gebruik waren die prima, maar gebruik je dit product actiever dan is het verschil wel voelbaar. De grote vraag is natuurlijk, is dit wel een product dat je constant gaat gebruiken? Zo is de doelgroep voor mij niet helemaal duidelijk. Voor typisten kloppen de switches en de bouwkwaliteit, maar missen voetjes die omhoog kunnen en een paar knoppen, en voor gamers die gebruik willen maken van de joystick en triggers vraag ik mij af of een gamepad (voor een paar tientjes te koop) geen logischere investering is.

Een logischere doelgroep lijkt dan ook die groep mensen die enerzijds dit bordje wil gebruiken om toch wat meer mee te typen, via de USB adapter of de kabel, en tegelijk via Bluetooth bijvoorbeeld met dit bord op hun telefoon of tablet willen werken, want je kan namelijk wel meerdere devices koppelen en inzetten. Wil je dan een beetje gamen, beetje tikken, wil je geen losse muis maar een gecombineerd touchpad en heb je de pest aan telefoon-typen, dan is dit best een aangename combinatie.

Accuduur is praktisch niet echt een ding. 40 uur zonder backlight, 18 uur met de backlight op laag volgens Corsair, en wees blij als je er 10 haalt met de verlichting op max maar vergeet niet dat LEDjes altijd funest zijn voor je accuduur. In de praktijk een paar dagen met backlight op en af alvorens ik hem weer eens een uurtje of wat aan de kabel hing, dus niet echt een ding om je zorgen over te maken. Indicatortje dat de accu bijna leeg is zou wel leuk zijn en is mij niet opgevallen, dat kunnen ze wel verbeteren volgende keer.

Software


Nog even een kleine blik op de software voor we afronden. Daar zien we o.a. wat handige gaming features om bepaalde knoppen (tijdelijk) uit te zetten, macro functionaliteit en dat je aardig controle hebt over de touchpad en joystick om die naar eigen wens te tunen.Conclusie


Al met al zet Corsair met de K83 wel een chique ervaring neer. Bouwkwaliteit is top, toetsaanslag is top, touchpad werkt goed en hoewel de toevoeging van de joystick en triggers niet door iedereen gebruikt zullen worden kan het net een extratje zijn waar jij om geeft. Meerdere devices koppelen kan ook gewoon als je dat zoekt, en ik vind het enkel jammer dat ze de typist doelgroep net niet helemaal bedienen door de o.a. de delete knop weg te halen. Update: Dank aan Raymond die mij erop wees dat je met de fn-backspace combinatie dus gewoon delete doet, thanks! Het eindresultaat is een chique toetsenbord dat instap alternatieven gewoon helemaal te kijk zet, hou er alleen rekening mee dat hij geen pootjes heeft en dus altijd plat ligt.

De vraag is natuurlijk in hoeverre je een bord als dit precies zoekt, tot zover ik weet zijn media keyboards geen echte mainstream producten, en met 115 euro is hij ook niet heel goedkoop waardoor je hem voor een incidenteel beetje HTPC gebruik er ‘even’ bij neemt. Menig HTPC bezitter zal zich afvragen of ze voor een paar incidentele acties wel een luxe variant willen hebben. Daarbij moeten we natuurlijk ook zeggen dat je voor dit geld als typist of desktop gamer wel heel veel goeds kan kopen wat specifiek op die taak is gericht. Ik zie de K83 dus niet echt als een product om (bijna) iedereen maar even aan te bevelen. Aan de andere kant, mocht jij toevallig net een draadloos media bordje zoeken omdat jij een dergelijk bord wel actief gebruikt, en je zoekt iets wat degelijker is en ook daadwerkelijk fijn is om mee te werken dankzij de fijne toetsaanslag en touchpad? Dan zou de K83 zo maar heel goed in je straatje kunnen passen:


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
6 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Raymond
2 jaren geleden

Prima apparaat hoor. Gebruik hem nu sinds mijn bezoek aan de Hardware Info abodag, daar stond Corsair dit te promoten en ik was instant om. Zelfde avond nog besteld. Dit stukje tekst typ ik er nu ook mee vanaf de bank aangesloten op mijn htpc. Ideaal. Overigens is er wel een manier om het batterij niveau te controleren. Namelijk met Fn + Enter. Dan licht linksboven op het toetsenbord het verbindingslampje, groen, oranje of rood op en weet je hoe ‘vol’ hij nog is.

Raymond
2 jaren geleden
Reply to  Stephan

Ja, klopt. Ik ben begonnen met een Cideko Air Keyboard https://www.youtube.com/watch?v=suk59tr7iWQ Op zich wel grappig bij een lan party vroeger ook maar ben nu wel blij met dit apparaat hoor. Ik kwam de functie tegen in de handleiding via https://www.corsair.com/corsairmedia/sys_master/productcontent/K83_Wireless_QSG.pdf daar staat onder andere ook hoe je van Backspace delete ‘kan maken’. Ook met de Fn toets.

Tobias Kruit
2 jaren geleden

Ik zou graag iets meer weten over de werking samen met de Nvidia Shield TV. Kan je daar meer over vertellen? Veel dank. Top review weer. Gebruik nu meestal mijn telefoon als toetsenbord, maar dat houd niet altijd over.

Raymond
2 jaren geleden
Reply to  Tobias Kruit

Wat ik je kan vertellen over mijn ervaring met de Shield is dat alles vlekkeloos werkt. De usb ontvanger heb je niet nodig. Je koppelt hem via bluetooth, gewoon via het menu van je Shield. Vervolgens kan je het touchpad gebruiken als muisaanwijzer. En het tikken erop werkt ook gewoon alsof je iets aanklikt met de muis. En met typen is het zo dat zodra er een mogelijkheid is om een toetsenbord te gebruiken, bij zoeken, of via Netflix of YouTube of Plex, dan typ je een naam van een serie, film of aflevering en zie je direct je resultaat. En doordat hij op meerdere apparaten te koppelen is, Bluetooth met de Shield en bijvoorbeeld 2.4 op een htpc met de usb ontvanger, kan je meerdere apparaten gebruiken. Wel altijd even switchen met een van de de F5 of F6 knoppen naar de juiste verbinding.