Corsair K95 RGB Platinum XT review


In 2014 bracht Corsair de K70 RGB uit, zo herinnerden ze ons vandaag nog in de #UltimateCountdown. De K70 RGB was het eerste mechanische toetsenbord met Cherry MX RGB switches, en sindsdien zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken. Uit de gaming scene in zijn algemeenheid, maar vooral als dé switch als je een compleet, premium mechanisch toetsenbord zocht.

Iets later volgede de K95 RGB Platinum, een RGB-overload variant op de K70 met alle toeters en bellen die we gaandeweg gewend zijn geraakt: fijne polssteun, extra macro keys, media keys, de gebruikelijke setup. En de vraag die daarop volgende was natuurlijk: Wat kon Corsair eigenlijk nog meer doen? Een K95 RGB Platinum XT maken kennelijk, en daar gaan we het vandaag over hebben. Niet al te uitgebreid overigens, want Corsair-Cherry combinaties zijn inmiddels al zo lang de standaard wat game- en type ervaring betreft dat dat mij overbodig lijkt.

Dat doen we in combinatie met de nieuwe Corsair Nexus, het optionele touchscreen dat je aan de bovenkant van het toetsenbord ziet en welke sinds enkele weken aan mijn bordje vastgeplakt zit. Dit is dus geen standaard onderdeel van het toetsenbord.


De introductie doet al vermoeden dat Corsair eigenlijk niet gek veel meer kon doen dan ze al deden met de K95. Het was tenslotte niet voor niets dat dat bordje al ruime tijd onze go-to favoriet was voor een “alles erop en eraan” bord voor gamers. En voor het grootste deel volgt de XT zijn voorganger dan ook. En dat is positief, want zaken als bouwkwaliteit, afwerking en design was gewoon niets mis mee. Waarom een “winning team” aanpassen nietwaar?
Net als voorheen zit de hele gebruikelijke bende erop: aluminium afwerking, extra macro keys, media keys met volume wiel, USB passthrough, en wat knoppen om de profielen te beheren. Het hoort bij de prijsklasse zou je denken, al zijn er genoeg borden rond deze prijs die deze zaken niet eens op orde hebben. Dat, en een flinke zwik RGB. Niet alleen in de toetsen, maar ook in de rand rondom, inclusief de kleine knopjes en het logo. En al die RGB is natuurlijk naar wens aan te passen.

Maar wat is er dan nieuw? Twee best belangrijke zaken. De polssteun is nu een zacht, memory foam model in plaats van een hard plastic model. En de keycaps zijn nu doubleshot PBT: duurzamer en iets grover plastic. De polssteun is grotendeels subjectief, ik ben zelf al zo lang een K70 gewend dat ik eigenlijk niets anders hoef, maar het voelt wel net even wat luxer. De keycaps zijn echter objectief een forse upgrade, het waren tenslotte die vorige ABS keycaps die als eerst slijten, en dat zie je na een paar jaar wel. PBT caps was ook één van de argumenten die custom bordjes hadden boven gaming bordjes, en dat argument neemt Corsair nu op verstandige wijzige tot zich.
Het resultaat is eigenlijk dat Corsair het enige resterende minpuntje van de oude K95 weg weet te nemen, en dat is in deze hoge prijsklasse toch een forse stap. Niet alleen dat, maar tot dusver leken maar weinig “gaming” fabrikanten de moeite te nemen om van ABS keycaps af te stappen, dus het toont ook dat Corsair oog heeft voor de enthousiast-community. I know, het is niet bijster origineel en het is makkelijk scoren, maar zij doen het wel.


… en ze hebben oog voor hun eigen RGB- en Display- gekke doelgroep, want de Corsair Nexus (los verkocht) moeten we natuurlijk ook niet vergeten. Hiermee kan je de K95 (of andere Corsair bordjes) voorzien van een instelbaar touch screen. Kost weer 100 euro meer, maar tof is het wel. Meer weten? Check dan de Corsair Nexus review:


Conclusie


En dat is eigenlijk het verhaal van de nieuwe K95 XT. Corsair was eigenlijk al de heer en meester in het segment voor de luxere gaming bordjes, met o.a. de beste software ervaring (denk aan macro control, tegenwoordig de optie om de Macro keys met de uitgebreide Stream Deck software te beheren en dus als mini Stream Deck te functioneren, plus de RGB controle is een klasse beter dan de rest), nette bouwkwaliteit met aluminium en volwaardige featureset. Ze hadden al de titel van meest complete high-end mech, dus veel moeite hoefden ze echt niet te doen. Maar met de toevoeging van de PBT caps die we uit de premium-enthousiast bordjes kennen, plus een wat luxere polssteun, is de XT wel degelijk een leuke upgrade.

Het enige nadeel? De prijs, 229 euro is gewoon heel veel geld, en dat is nog zonder de prijs van de Nexus. Hoe je het ook wil bekijken, je betaalt gewoon fors voor elke toeter en bel. Technisch gezien kost de PBT keycap set los 50 euro, en is de meerprijs boven de adviesprijs van de oude K95 slechts 30 euro, maar die vorige is inmiddels al fors in prijs gedaald wat de nieuwe XT toch weer een enorm prijzige upgrade maakt. Ik vermoed dan ook dat Corsair’s eigen K70 RGB MK.2 (die geregeld onder de 150 euro te vinden is) het go-to bordje blijft voor de meeste gamers met iets meer te besteden; daar profiteer je van de meeste voordelen die Corsair en Cherry te bieden hebben. Maar als je echt niet op de centen hoeft te letten en het overcomplete, overkill RGB gamer bordje van dit moment wilt? Dan kan je toch lastig om de nieuwe XT heen:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.