Corsair Katar Pro XT review

“Vederlicht voor je portemonnee”


Lichte muizen zijn de hype van de laatste paar jaar, en terecht: een lichtere muis kan je simpelweg sneller en accurater mee mikken, en ze zijn minder belastend voor je armen en polsen. Althans, zolang de vorm je licht natuurlijk.

De laatste maanden hebben we nogal wat van die muizen gezien, en ze volgen allemaal dezelfde trend: extra licht, niet te groot, goede sensor en switches, et cetera. En tussen al dat geweld is het lastig kiezen. Corsair, relatief laat in deze markt, besluit dan ook op een iets andere manier in te zetten, namelijk met één van de goedkopere lichtgewicht muisjes op de markt. De Katar Pro XT belooft eigenlijk al hetzelfde, maar dan voor 39 euro terwijl de rest meestal 50 of meer kost. Is dat genoeg?


Laten we de ultralight checklist even doorlopen:
– Lichtgewicht? 73 gram, redelijk check.
– Niet te groot? 64mm breed, 116m lang, 38mm hoog check.


– Uitstekende sensor? Check.


– Fijne (Omron) switches? Check.


– Soepele kabel? Check


– PTFE feet? Dat dan weer niet.

Maar goed, hij glijdt prima, dus Corsair checkt eigenlijk alles wat echt belangrijk is, plus ze scoren bonuspunten met de spring-loaded switches, hierdoor zijn ze net wat scherper dan je typische gaming muis, zeker in deze prijsklasse. En zoals eerder aangegeven gaan we sensoren gewoon niet meer bespreken tenzij ze niet-top zijn. Het feit is echter dat praktisch elke A-muis van dit moment, deze inbegrepen, zo’n goede sensor heeft dat je er gewoon niets aan op kan merken. Of je nu fanatiek in Warzone zit, of in League of Legends, hoe hard je ook zwaait of gooit, de sensor kan dat aan.

Uiteraard blijft het wel zaak om te zorgen dat dit ook jouw vorm is, maar dat is natuurlijk subjectief. Ik denk echter dat de symmetrische vorm voor de gemiddelde esports fanaat (fingertip grip of claw grip) prima tot zijn recht komt. Overigens heb je wel alleen maar duimknoppen aan de linker kant, dus het is wel degelijk een rechtshandige muis.


Als liefhebber van die lichtgewichtjes ligt de Katar Pro XT mij ook direct wel goed. De dagelijkse G Pro Superlight is nog wel iets lichter, maar die is prijstechnisch ook niet te vergelijken. En in mijn ervaring maakt het voor de aim niet veel meer uit of een muis nu 60 of 80 gram is, en 73 is prima.

Enkel als je een echte zware grip hebt, of een handje vol muis zoekt, zal je echt reden zien om verder te kijken. Op andere vlakken had de Katar Pro XT prima een 50 euro muis kunnen zijn, zo is de bouwkwaliteit of de uiteindelijke ervaring niet echt anders. Veel geeft Corsair mij niet om te beschrijven, maar wanneer hij prima mee kan met de vele 50 euro opties en tegelijkertijd 10 euro goedkoper is vind ik dat een prima plaatje!

MM700 RGB Showcase


Niet helemaal relevant, maar wel leuk: Corsair heeft onlangs ook een RGB muismat uitgebracht, de MM700. Nu is de Katar Pro XT niet echt een RGB muis, enkel het logotje licht op, maar dan kan een leuke mat wel een leuke manier zijn om de boel wat op te lichten. Wat foto’s voor de beeldvorming:






Conclusie


Eigenlijk valt er niet heel veel te zeggen over de Corsair Katar Pro XT. Hij biedt eigenlijk een beetje dezelfde ervaring als de vele, vele muizen die 50 of 60 euro kosten, denk aan een laag gewicht, goede sensor en switches, een soepele kabel en een lichte vorm die vooral in esports tot zijn recht komt, en doet dat vervolgens voor een tientje minder. Beetje apart dat Corsair of all brands zich op de prijs richt, maar wanneer er inhoudelijk gewoon heel weinig “anders” te doen valt is dat wel een heel hard argument.

Kortom, ze leveren wat ze beloven, dus als je zo’n lichtgewichtje zoekt en je wil liever wat minder uitgeven, of je wilt Corsair omdat je al in het iCue ecosysteem zit, of je wilt Corsair omdat sommige andere fabrikanten nog niet snappen hoe een softwarepakket hoort te werken: de Katar Pro XT is een dikke prima, en een terechte great value:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

30

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.